SAFE… angstaanjagend goed

Entertainment

SAFE… angstaanjagend goed

Door -

Deel dit artikel

Voordat we – en niet voor de eerste keer – de lofzang over Netflix bezingen, moet ons even iets van het hart. Want zo goed en intens als het leeuwendeel van de Netflix Originals is, zo ongeïnspireerd zijn de teksten die de series en films op Netflix.nl aan de man moeten brengen.

We nemen de op 10 mei gestarte serie Safe als voorbeeld. Dit zegt Netflix er zelf over: ‘Nadat zijn tienerdochter verdwijnt, ontdekt een chirurg (gespeeld door Michael C. Hall), die weduwnaar is en in een rijke buurt woont, duistere geheimen over de mensen die hem na staan.’

En dit is wat Mannenzaken vindt...

Kijk je ogen uit en huiver

Michael C. Hall, die we allemaal kennen als ‘Dexter’, maar die we ooit leerden kennen in de geweldige cultserie Six Feet Under, doet iets wat niet veel acteurs is gegeven. Hij speelt zijn beroemdste personage – Dexter, dus – volledig naar de vergetelheid in de angstaanjagend goede 4-delige serie Safe. Je ziet geen Dexter die een andere rol speelt, maar je ziet een getormenteerde vader wiens vrouw onlangs met een man die kanker heet is meegegaan, en waarvan nu ook zijn dochter na een verwende kinderen-feest is verdwenen.

‘Na bijna 180 minuten hoogspanning word je als kijker alsnog volledig verrast.’

Michael C. Hall heeft de mazzel dat de rest van de cast zich de ballen uit de broek acteert (in dit geval genderneutraal bedoeld) én dat de bedenker van het verhaal één van de beste thrillerschrijvers van dit moment is, Harlan Coben. Want Coben is zo’n schrijver waarvan je ongezien ieder nieuw boek kunt kopen. En de in de ontknoping van Safe heeft hij zichzelf overtroffen. Na bijna 180 minuten hoogspanning word je als kijker alsnog volledig verrast.

De symboliek achter Safe is deze: je kunt een muur zetten om alles wat je wilt beschermen, maar dat betekent ook dat de duivelse verrotting die er al is er niet meer uit kan.

De Engelsen zouden zeggen: Watch this and watch out. Wij zeggen: kijk je ogen uit en huiver.

Deel dit artikel