Rod Stewart: 73 en nog steeds graag het stoutste jongetje van de klas

Entertainment

Rod Stewart: 73 en nog steeds graag het stoutste jongetje van de klas

Door -

Deel dit artikel

Toevallig zag ik het vorige week in de krant staan. Vandaag, op vrijdag 28 september 2018, verschijnt het 30ste studioalbum van Rod Stewart. Genaamd Blood Red Roses. En ik dacht terug aan 12 november 1980.

Het is zijn derde nieuwe album in minder dan 6 jaar. En daar is Rod Stewart (73) trots op. Het nieuwe elan heeft te maken met zijn in 2012 geschreven biografie, waardoor hij besefte hoeveel hij eigenlijk nog te vertellen had. “De songteksten ontstaan door simpelweg over mijn eigen leven te schrijven."

Ballads, blues, ruige rock, stoute pop... hij beheerst het allemaal

Toegegeven, er gaan tijden voorbij dat ik zijn muziek niet draai. Waarom eigenlijk niet? Want het gekke is, als je op Tidal – heeft mijn voorkeur boven Spotify vanwege de betere geluidskwaliteit – een willekeurige Rod Stewart-plaat uit de jaren ’70 aanklikt, klinkt het eigenlijk altijd wel lekker. Ballads, blues, ruige rock, stoute pop... hij beheerst het allemaal. En dat is niet gek voor iemand waarvan vaak werd beweerd dat ‘ie niet kon zingen.

Stay with me

Ik maakte begin jaren 70 voor het eerst kennis met hem via een in de uitverkoop gekochte doos waarin 4 verzamellp’s zaten. Stay with me van the Faces (met o.a. Ron Wood op gitaar en Rod Stewart achter de microfoon) is het enige liedje van die platen dat altijd bij me is gebleven. Ruig, rauw en dampend, net zoals the Stones op hun beste album Get Yer Ya-Ya’s Out.

‘Rod Stewart speelde met verve de rol van het stoute jongetje dat toevallig op het podium staat, terwijl al zijn vrienden en vriendinnen in de zaal uit hun dak gaan.’

De tweede kennismaking was op 12 november 1980 in een ruig, rauw en dampendvol Ahoy sportpaleis in Rotterdam. Rod Stewart, ingepakt in een gestreept lycra kruippakje dat 'ie van Freddy Mercury zal hebben geleend, trapte af met een verwoestende versie van Hot Legs. Strak naast me zat op het getrapte gangpad – zo vol was het dus – een meisje met onwaarschijnlijk mooie benen. Ik boog, 25 jaar jong, naar links en schreeuwde in haar oor: ‘Geil, hè!’ Ik zal haar antwoord nooit vergeten... ‘Wie, bitte?’ Het werd toch een onvergetelijke feestavond. Want Rod speelde met verve de rol van het stoute jongetje dat toevallig op het podium staat, terwijl al zijn vrienden en vriendinnen in de zaal uit hun dak gaan.

Ook dat is rock ’n roll

Het leuke is dat de man die in 1978 een wereldhit had met de suggestieve vraag ‘Da Ya Think I’m Sexy?’ als 70plusser in interviews nog steeds graag het stoutste jongetje van de klas speelt. Hij kan niet koken, maar is gelukkig weer goed in andere dingen, hè... Je vult er automatisch nudge nudge, wink wink bij in. Het is hem van harte gegund. Vooral als je weet dat ‘ie zijn concerten bij voorkeur op data laat plannen waarop zijn jongste kinderen schoolvakantie hebben. Zodat ‘ie ze wat vaker kan zien. Dan mag je 30ste album gerust Blood Red Roses heten. Ook dat is rock ’n roll.

 

 

Deel dit artikel