President vermist

Entertainment

President vermist

Door -

Deel dit artikel

Het klinkt als de titel voor een aflevering van Designated Survivor… President vermist. Maar het is de titel van een boek. Het eerste boek van oud-president Bill Clinton, een politieke thriller die vandaag wereldwijd verschijnt. En het is wel even van een ander kaliber dan het presidentschap van Kiefer Sutherland…

Het goede nieuws is dat Clinton het boek samen heeft geschreven met James Patterson, de by far succesvolste thrillerauteur ter wereld. Patterson heeft ruim 375 miljoen boeken aan de man gebracht en is recordhouder nummer 1 bestsellers van de vermaarde New York Times bestsellers list.

Dé politieke thriller van de laatste tien jaar

Mijn favoriete thrillerist Lee Child (de schrijver van een serie geweldige boeken met mijn held Jack Reacher in de hoofdrol) zegt er dit over: ‘Het droomkoppel maakt alles waar… dé politieke thriller van de laatste tien jaar.’ En als Lee het zegt, dan durf ik mijn hand er wel voor in het vuur te steken.

‘Ik maak gebruik van alles wat ik weet over het presidentschap, het leven in het Witte Huis en de manier waarop Washington werkt.’

Het nog betere nieuws is dat het boek in de ik-vorm is geschreven. Je hóórt het Bill Clinton als het ware vertellen, met die fijne Arkansas-tongval van ‘m. En eerlijk is eerlijk, Clinton is behoorlijk openhartig. Natuurlijk heet de Vermiste President van de VS in het boek niet Clinton, maar Jonathan Duncan. Maar zoals Bill het zelf zegt, ‘Ik maak gebruik van alles wat ik weet over het presidentschap, het leven in het Witte Huis en de manier waarop Washington werkt.’ Het beeld van het politieke machtsspel dat in ‘Washington’ wordt gespeeld is dan ook tamelijk ontluisterend. Het knappe daarbij is dat het schrijversduo niet in de valkuil van een zure, verongelijkte aanpak is gevallen. Het is niet niks wat er in de drie dagen waarin het verhaal speelt allemaal gebeurt – ik heb tijdens het lezen regelmatig gedacht dat je eigenlijk zwaar gemankeerd moet zijn om het ambt van President te willen uitoefenen - maar de heren hebben er gelukkig een fijne dosis ‘tongue in cheek’ aan toegevoegd. Waardoor President vermist boven alles een buitengewoon onderhoudend boek is. Het zou me verbazen als de samenwerking tussen Patterson en Clinton tot dit boek beperkt blijft.

 

Deel dit artikel