Philip Bailey's nieuwe album laat de zon schijnen

Entertainment

Philip Bailey's nieuwe album laat de zon schijnen

Door -

Deel dit artikel

Dit weekend hoorde Mick Boskamp een album waar hij niets van had verwacht en waar hij – de wonderen zijn de wereld niet uit – zielsgelukkig van werd.

Als je leest wie er allemaal mee spelen en produceren, duizelt het je voor de ogen...

Vrijdag is album-release-dag. Al sinds de jaren zeventig is dat traditie in huize Boskamp. Vroeger, toen ik bij de Hitkrant in Hilversum werkte, ging ik dan langs de platenmaatschappijen om daar de nieuwe elpees op te halen. Tegenwoordig is het een compleet ander spelletje. Op Spotify vind je bij nieuw alleen maar de commerciëlere releases. Voor de rest is het een doolhof. Daarom ga ik naar de Amerikaanse site Allmusic, die ook verre van compleet is, maar daar vind je tenminste nog eens wat op album-release-dag.

Niet mijn kopje thee

Afgelopen vrijdag las ik op die release-site een juichend stukje over het nieuwe album van Earth, Wind & Fire-zanger Philip Bailey, getiteld Love Will Find A Way en ik dacht: het zal wel. Ik ben een groot fan van EW&F (I Am uit '79 is een briljant, tijdloos album – die eerste drie songs!). Maar zonder de grote, in 2016 overleden Maurice White, de bedenker, componist, producer, frontman en zanger van de meeste hits, werd E,W&F een gelegenheidsformatie die teerde op oude roem. En heel eerlijk gezegd, vond ik van de twee zangers, White en Philip Bailey, laatstgenoemde de minste. Ik hield niet van die falsetstem. Mooi, dat zeker, maar niet mijn kopje thee. De mini-bespreking op Allmusic echter intrigeerde wel: 'A stunning jazz-rooted solo return, released as the singer celebrates the 50th year of Earth, Wind & Fire.'

Alles, maar dan ook alles klopt

Daarop besloot ik Bailey's eerste soloalbum in 17 jaar tijd (!) te zoeken op Spotify en een kans te geven. Drie uur later, na drie keer te hebben gedraaid, geloofde ik nog steeds mijn oren niet. Wat een WAANZINNIG GOED album! Misschien wel het beste album van 2019 tot nu toe. Alles, maar dan ook alles klopt. Het begint al met de songkeuze. Die is briljant. In zoverre dat de songs zijn gekozen om de stem van Bailey volledig tot z'n recht te laten komen. Dat betekent o.a. twee nummers van de eveneens met een falsetto geboren Curtis Mayfield en opeens is die falsetstem helemaal op z'n plaats, sterker nog: steekt Bailey meester Mayfield naar de kroon! 

Dat bleek een misvatting

Hoe goed Maurice White ook was als producer, dat bleek dus een misvatting van hem: om Bailey de suikerzoete nummers als Fantasy te laten doen. Geef deze 'hoogwerker' iets met klote en er gebeuren wonderen. Wie Philip ook passeert qua vocale prestatie is – ja, hoor – Marvin Gaye. Baley's uitvoering van Gay's Just To Keep You Satisfied is tranentrekkend mooi en bizar: veruit beter dan het origineel. En wat te denken van de niet bepaald voor de hand liggende versie van de Talking Heads-klassieker Once In A Lifetime of mijn persoonlijke favoriet op het album, het door jazzgrootheid en pianist Chic Corea geschreven (en gespeelde) You're Everything.

Tien tegen één

Niet alleen Chic Corea is een bekende naam op het album. Als je leest wie er allemaal mee spelen en produceren, duizelt het je voor de ogen: Will.iam van The Black Peas doet zijn beste productiewerk sinds het Sergio Mendes-album Timeless, stersaxofonist Kamasi Washington blaast mee, de fenomenale Steve Gadd drumt op elke song, de veelgeprezen pianist, arrangeur en producer Robert Glasper drukt zijn stempel op de tien songs, alsof twee top-pianisten niet genoeg zijn, doet ook de illustere Kenny Barron mee en zijn er maar liefst vier bassisten te horen w.o. Christian McBride (6x Grammy Award winnaar), die een fundering leggen waarop het lekker bouwen is. Ik sta paf! 

Als je de komende dagen aan het strand bent of waar dan ook en je hebt Spotify en je houdt net als ik van soul, r&b en jazz, geef dan Love Will Find A Way een kans. Tien tegen één dat jouw zomer van 2019 muzikaal niet meer stuk kan. 

Deel dit artikel