Netflix topfilms voor de feestdagen

Entertainment

Netflix topfilms voor de feestdagen

Door -

Deel dit artikel

Home Alone? Niet met Netflix. Mannenzaken heeft voor de periode rond Kerst en Oud & Nieuw een geweldig rijtje films voor je uitgezocht.

Voordat je het weet zit je zo diep te bingen dat je vergeet dat de klok op oudejaarsavond twaalf slaat

Wat is het leven toch avontuurlijk geworden vanaf de bank. En dat allemaal dankzij een streamingdienst die simpelweg niet meer te stuiten is. De kwaliteit van het gebodene is zo goed dat de grote baas bij Netflix, Reed Hastings, van zijn geloof is gevallen dat al zijn films eerst op televisie, mobiel, tablet en laptop te zien zijn. Om mee te kunnen dingen naar de Golden Globes en Oscars moeten de films vooralsnog ook in de bioscoop draaien. En daar heeft Hastings maar schoorvoetend aan toegegeven. Gelukkig zit er soms maar een week en soms helemaal geen dag tussen bioscoop- en streaming-release, zodat we t.a.v. een meesterwerk als Roma (waarover straks meer) een zalig Kerstfeest tegemoet gaan.

Omdat we weliswaar door de (zit)bank genomen minder werken de komende periode, maar wel drukke verplichtingen hebben, kiezen we voor speelfims en niet voor series. Want voordat je het weet zit je zo diep te bingen dat je vergeet dat de klok op oudejaarsavond twaalf slaat en dan krijg je zomaar het stempel ongezellig opgedrukt. Terwijl niemand zo gezellig naar het beeld kan kijken als jij! Ben je er klaar voor? Hier komen onze 5 filmtoppers:

Cam (horror)

Als je van een sexy griezelfilm houdt, dan is dit helemaal your cup of tea. Het account van een webcamgirl wordt gehackt door een spooky dubbelgangster en dan zijn de rapen gaar. Wat zo knap aan deze film is, is dat je weet dat het allemaal onzin is wat de maker (regisseur Daniel Godhaber) ons verkoopt, maar dat je toch gelooft in het verhaal, omdat het allemaal zo strak in elkaar zit. Een titel om echt van wakker te liggen, al was het alleen maar omdat de film naast de vele griezelmomenten ook opwindende scenes bevat. Daarbij is hoofdrolspeelster Madeline Brewster een regelrechte ontdekking. Opgegroeid in de jaren 60 en 70 met Dracula, Frankenstein en The Exorcist kunnen we deze moderne horror-variant wel waarderen. En jij ook, denken we zo.

Bekijk de trailer van Cam

Private Lives (tragikomedie)

Hoofdrolspelers Paul Giamatti en Kathryn Hahn acteren op de toppen van hun kunnen in Private Lives, die over twee echtelieden gaat die geen kinderen kunnen krijgen, maar het blijven proberen. De film klopt als een bus. Tot in detail. De liefde voor elkaar, de onvermijdelijke discussies, wanhoop, machteloosheid, toch altijd dat sprankje hoop, steeds weer die teleurstelling en toch maar doorgaan. Het leven gaat door, de mensen om je heen gaan door. Daar is geen stoppen aan. Je past je aan, terwijl je daar soms helemaal niet op zit te wachten. Wat je voorgeschoteld krijgt als grandioos hoofdgerecht is drama verweven met subtiele humor. Een eervolle vermelding gaat naar het (te grappige) nichtje van het paar, gespeeld door Kayli Carter.

Bekijk de trailer van Private Lives

The Night Comes For Us (actie)

Jawel, in Indonesië worden ook speelfilms gemaakt. En hoe! The Night Comes For Us zou je als een combinatie van een Bruce Lee karate-film en een Quinten Tarantino-flick kunnen zien, maar dan nog bloederiger. Omdat het geweld zo over the top is, trekken we het nog. Daarbij wordt het verhaal zo boeiend verteld dat we de blood & gore voor lief nemen. En je moet maar zo denken: het is en blijft een film. Een snoeiharde actiefilm in dit geval, waarin het verhaal van Ito wordt verteld, één van de zes elite handhavers van de Six Seas. Na een inval in een dorp vindt Ito een meisje genaamd Reina, die als enige overlever achterblijft in het dorp. Om haar te beschermen vermoordt hij een aantal Triad soldaten, neemt hij haar mee naar zijn ouderlijk dorp en doet hij er alles aan om Reina veilig te houden. En dat alles is niet gering. Een film waarbij je je in ieder geval geen seconde verveelt! 

Bekijk de trailer van The Night Comes For Us

Patser (actie)

Onze Zuiderburen zijn net als Netflix niet te stoppen als het om produceren van topfilms gaat. Zo wordt de jonge regisseur Lucas dHondt gelauwerd van Cannes tot Golden Globes voor zijn opzienbarende Girl (over het 15-jarige meisje Lara, dat in het lichaam van een jongetje huist, en droomt om ballerina te worden). En het Vlaamse regie-duo van Marokkaanse komaf, Adil El Arbi en Bilall Fallah stappen binnenkort in het vliegtuig naar LA om daar Bad Boys 3 te regisseren met Will Smith en Martin Lawrence weer in de hoofdrollen! Maar eerst moest Patser af. Deze Vlaams-Nederlandse productie gaat over vier vrienden die samen opgroeien in de buitenwijk het Kiel in Antwerpen. Als drie jochies en één meisje spelen ze het leven van Tony Montana in Scarface na. Als er zich een kans voordoet om mee te doen in de wereld van de cokehandel, dan twijfelen de vrienden dan ook niet lang. Zoals de tagline al aangeeft is dit min of meer gebaseerd op waargebeurde shit in Antwerpen en Amsterdam. Er zit verdomd veel actie in deze film, waarin ook Ali B een (hele aardige) rol speelt. Misschien een tikkeltje te veel. Maar spannend is het wel.

Bekijk de trailer van Patser

Roma (drama)

Heb je Gravity met Sandra Bullock en George Clooney van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaró gezien? Ja? Nou, Roma lijkt daar helemaal niet op, maar is wel van dezelfde regisseur. De rode draad door beide films is dat ze van een absolute perfectie zijn. Roma, geschoten in kraakhelder zwart/wit, begint met een tegelvloer. Eerst hoor je alleen maar het schrobben. Dan wordt er sop overheen gegooid, dat zachtjes het kader binnenstroomt. En dan zie je in de reflectie van het water een vliegtuig overvliegen. Dat vliegtuig komt vaker voorbij in Roma, de Gouden Leeuw-winnende zwart-witfilm die Alfonso Cuarón maakte als eerbetoon aan zijn oude kindermeisje Cleo. Maar nu is er alleen nog maar die tegelvloer. De credits zijn nog niet eens afgelopen en je zou wel voor altijd naar die beelden kunnen kijken waarin meer gebeurt dan in menig andere film. Je kunt bijna het zeepsop ruiken in het water en je weet: dit gaat een bijzondere film worden. Ruim twee uur later komen de eindtitels in beeld en weet je dat je naar een film hebt gekeken die je nooit meer vergeet. Ja, het leven is mooi rond de donkere dagen. Mede dankzij Netflix.

Hieronder de trailer van Roma:

Deel dit artikel