Netflix is goed gek

Entertainment

Netflix is goed gek

Door -

Deel dit artikel

Ook binnen het enorme aanbod van series en films op Netflix zijn er trends te bespeuren. En de laatste rage kun je het beste omschrijven met één woord: Koekoek!

Op de foto Natasha Lyonne in Russian Doll

Goed gek is de nieuwste mode op de steeds groter groeiende video streaming dienst (deze maand alleen al komen er 100 nieuwe titels bij!). En dan goed gek als in goed én gek. 

Je weet dat je naar een gestoorde serie zit te kijken en toch blijf je gekluisterd aan de buis

De 'gekte' begon een tijdje geleden voorzichtig met de geweldige, maar tegelijkertijd ongrijpbare serie Maniac met in de hoofdrollen komiek Jonah Hill & Emma Stone en met een geweldige bijrol van Sally 'De Vliegende Non' Field. Om de film goed uit te leggen, hebben we een schoolbord en aanwijsstok nodig, maar kort gezegd komt het erop neer dat een man en een vrouw die zich tot elkaar aangetrokken voelen, misschien wel omdat ze beiden depressief zijn, aan een experiment meedoen, dat belooft dat ze voorgoed van hun problemen worden afgeholpen. Dat alles niet loopt zoals gepland, valt te voorspellen. Je weet dat je naar een gestoorde serie zit te kijken en toch blijf je gekluisterd aan de buis en/of tablet, mobieltje of laptop.

Sinds een week of twee geleden, werd het pas écht knetter op Netflix met achtereenvolgens de tot leven gewekte, extreem gewelddadige comic-film Polar, de serie Sex Education over een ondergrondse sekstherapiepraktijk op school, de bizarre, satirische horror-film Velvet Buzzsaw en de op het eerste gezicht wat-moet-ik-hier-nu-mee-serie Russian Doll.

Polar over the top

Polar heeft de 53-jarige Deense acteur Mads Mikkelsen (Jagten en Hannibal) in de hoofdrol en dat is altijd goed nieuws. Hij speelt een huurmoordenaar die met pensioen gaat en het daarbij behorende opgebouwde pensioen in ontvangst mag nemen. Echter, zijn aanstaande ex-baas wil dat bedrag niet betalen en stuurt een aantal jonge collega-moordenaars op de pensionado in wording af, met alle gewelddadige en actievolle gevolgen van dien. De film, met ook nog een flinke portie seks, is zo krankzinnig en zo over the top dat het weer leuk wordt. Een film waarbij de kijker die er doorheen weet te prikken en zich niet laat shockeren door al dat geweld, zich geen seconde verveelt. 

Sex Education doldwaas

Sex Education, met de van X-Files bekende Gillian Anderson (die in augustus vorig jaar 50 werd!) in één van de hoofdrollen, is een doldwaze komedie-serie, waarin Otis Milburn, zoon van een sekstherapeute (gespeeld door Anderson) zelf seksueel onervaren is, maar desondanks met succes een klasgenoot met een seksprobleem heeft weten te helpen. Hierop besluit Otis met de rebelse en intelligente Maeve Wiley een ondergrondse sekstherapiepraktijk op school te beginnen. Alles komt aan bod in de serie. Transen, lesbiennes, homo's en – heel bijzonder – ook heteroseksuelen. Het is een kakofonie van afwijkend seksgedrag, maar nergens wordt die losboel too much. Daarvoor is het scenario te strak en het spel van de naast Gillian verder onbekende jonge cast simpelweg te goed. 

Velvet Buzzsaw vol decadentie

En dan hebben we om het kwartet mafklappers compleet te maken ook nog de film Velvet Buzzsaw (zie trailer hieronder), waarin Jake Gyllenhaal, René Russo en John Malkovich zich heerlijk mogen uitleven in een satire op de kunstwereld in L.A., waar decadentie en gemaakte (on-)aardigheid de boventoon voeren. Als het werk van een overleden kunstenaar per ongeluk wordt ontdekt, sterven de mensen die met de schilderijen van de man in aanraking zijn gekomen een gruwelijke dood. The Huffington Post schreef over de serie: 'The most bonkers Netflix Movie you'll see this year.' Daar is geen woord van gelogen.

Russian Doll nog krankzinniger

Tot slot is er de comedy-serie Russian Doll, waarin Natasha Lyonne, die we kennen uit Orange Is The New Black en die ook het scenario van RD heeft geschreven, een cynische Newyorkse speelt die steeds verongelukt om vervolgens tot leven te komen in dezelfde setting. Een soort Groundhog Day, maar dan nog krankzinniger. Je moet er even doorheen, maar daarna word je beloond voor je geduld en wordt de serie steeds beter en beter. Een juweeltje. Met de komst van The Umbrella Academy op 15 februari, een serie over een stel kinderen/superheroes die in 1989 op dezelfde dag werden geboren en waarvan de moeders geen tekenen van zwangerschap vertoonden, blijven ze nog even gekkie doen op Netflix. Gelukkig maar.

Beware! Hier is de trailer van Velvet Buzzsaw:

Deel dit artikel