Muzikale fruitmand in coronatijd

Entertainment

Muzikale fruitmand in coronatijd

Door -

Deel dit artikel

Tijd om even afstand te nemen van alle discussies over mondkapjes en anderhalve meters. Hier is de corona top 10, waarbij de titel, tekst en soms de naam van de band, hetzij met wat fantasie, aan onze nieuwe coronawereld te verbinden zijn. Plus playlist op Spotify!

Maar wel allemaal uit de vorige eeuw geplukt, van nog ver voor het corona tijdperk. Van toen we als 50 plussers nog jong waren, zeg maar. Hopelijk is dit een feest der muzikale herkenning in deze donkere coronatijd.

10. U2 – Bad

Ja de situatie is ‘bad’. En het virus kan jou ook treffen (U2!) Deze rockband uit Dublin, Ierland, draait al weer decennia mee en het nummer ‘Bad’ stamt uit 1984. Het nog steeds relevante advies van de heren, aangevoerd door leadzanger Bono, was toen al: ‘This desperation, dislocation, separation, condemnation, revelation in temptation, isolation, desolation: let it go!’

9. Crowded House – Better be home soon

Als iedereen thuis moet blijven wordt het wel erg druk in huis, en jij kan ook maar beter snel naar huis komen! Dit nummer van deze Australische band uit Melbourne zag het licht in 1988.

8. AC/DC – Touch too much

We blijven in Australië waar de rockband in 1979 al zong over een ‘touch too much’ op hun album ‘Highway to hell’, ook een toepasselijke titel wellicht. Met zanger Bon Scott nog destijds, die in 1980 door een ‘touch too much’ alcohol de dood vond.

7. David Bowie – China girl

Tja, aan de Chinezen hebben we alle ellende uiteindelijk toch te danken. David Bowie zong in 1983 al ‘My little China girl, you shouldn't mess with me’. Het nummer was overigens al zes jaar eerder geschreven door Iggy Pop en David Bowie.

6. Depeche Mode – Shake the disease

Het was een muntje opwerpen of het ‘Enjoy the silence’ of ‘Shake the disease’ zou worden, want beiden zijn toepasselijke titels, maar het is dan toch die laatste uit 1985 geworden. Nog lang voordat er ziektes afgeschud mosten worden bestormden deze gasten uit Essex in Engeland al de hitparades met hun electronische muziek.

5. Fleetwood Mac – Go your own way

Een rasechte rock klassieker, dit ‘Go your own way’ uit 1976 van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac, waarvan één van de oprichters Peter Green onlangs overleden is. Ga je eigen gang dus maar blijf wel bij mij uit de buurt. Maar ook een lijflied voor rebellen die menen door overheden, big pharma danwel de media vernachelt te worden en zelf wel uit kunnen maken wat goed voor ze is. ‘Go your own way’ dus!

4. China Crisis – Wishful thinking

Prachtig nummer uit 1983 van, ‘what’s in a name’, China Crisis uit Engeland. Wellicht slaat de titel ‘wishful thinking’ er op dat we dachten dat die crisis buiten China niet zo’n vaart zou lopen? Of dat we er wel weer snel vanaf zouden zijn? Of dat de overheid en hun virologen wel wisten hoe ze hier mee om zouden moeten gaan? Hoe het ook zij, van die crisis zijn we nog niet af voorlopig.

3. Meat Loaf – Bat out of hell

Alle samenzweringstheoriën ten spijt schijnt het toch zo te zijn dat het verorberen van een vleermuis in China het virus naar de mensheid over heeft doen springen. Vandaar ‘Bat out of hell’ van Meat Loaf uit 1977, de elpee die destijds viraal ging, alleen noemden ze dat toen nog niet zo. Uiteindelijk is het één van de best verkochte albums aller tijden.

2. Police - Don’t stand so close to me

Tja, de politie let tegenwoordig op dat je niet te dicht in de buurt van anderen staat. Vandaar de Engelse Police met dit nummer uit 1980. Met die combinatie van bandnaam en titel een verdiende nummer 2 dus. Dat neemt niet weg dat ‘So lonely’ en ‘Every breath you take’ van dezelfde band ook zeer goede kandidaten geweest zouden zijn.

1. Frank Boeijen - Kontakt

Een Nederlandse nummer 1 met Frank Boeijen die 36 jaar geleden in 1984, mét benauwd gehijg op de achtergrond, al zong dat hij geen afstand maar Kontakt wilde! Mooier wordt het niet als het om coronaliedjes gaat. Nu blijkt Frank uberhaupt een kristallen bol gehad te hebben wat 2020 aangaat, want destijds zong hij ook al ‘denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart’; advies wat zowel de racisten als de politiek correcten in 2020 best eens ter harte zouden mogen nemen.

Hier de playlist op Spotify:

Deel dit artikel