Mijn wilde tuin

Entertainment

Mijn wilde tuin

Door -

Deel dit artikel

De Israëlische schrijver Meir Shalev, geboren in hetzelfde jaar als ik - het onovertroffen wijnjaar 1948 - heeft vele mooie romans geschreven. Dat had ik ook graag gewild, maar ik heb vooral onderzoeksrapporten geschreven.

Shalev heeft lang in Jeruzalem gewoond en bleef altijd terugverlangen naar het platteland. Twaalf jaar geleden verhuisde hij naar een dorp in het dal van Jizreel en ontdekte daar zijn grote liefde voor het wild tuinieren. Hij schreef er een mooi en rijk geïllustreerd boek over.

Mijn wilde tuin: het plezier spat van de pagina's!

Ik verhuisde zes jaar geleden met mijn geliefde van Amsterdam naar het platteland van Italië en vond daar mijn nieuwe hobby in het “wild” tuinieren. Wij kochten een flink stuk braakliggend land rond ons huis waarop we een biologische zwemvijver aanlegden, mediterrane planten en siergrassen plantten. Mijn geliefde heeft de tuin ontworpen en ik mag hem onderhouden.

De belevenissen van Shalev met planten en dieren zijn heel vergelijkbaar met de onze. Het plezier spat van de pagina’s wanneer hij schrijft over die eerste anemoon na de winter. Hij geniet ‘s nachts van het baltsen van de dwergooruil en schrijft daar prachtig over. Als geen ander weet hij mij mee te nemen in zijn wereld en deelgenoot te maken van de schoonheid van zijn planten, hun bloeiwijze, en de heerlijke geur van zijn kruiden.

Shalev zegt onderkoeld, “Over drie minuten gaan de automatische sproeiers aan en dan zult u zien of het hier vrije natuur of een tuin is!"

In het eerste verhaal beschrijft hij hoe zijn wilde tuin niet altijd als zodanig herkend wordt. Als hij op een ochtend wakker wordt, ziet hij dat er, in zijn tuin, een fotoshoot wordt gemaakt van een bruidspaar. Ze banjeren dwars door zijn tuin en vertrappen zijn planten. Als hij ze daarop aanspreekt, geloven ze hem niet; dit is geen tuin. Vorige week had familie hier ook een bruidsreportage gemaakt. Shalev zegt onderkoeld, 'Over drie minuten gaan de automatische sproeiers aan en dan zult u zien of het hier vrije natuur of een tuin is!' Ik heb geen sproei-installatie in mijn tuin, maar de vrees voor hun apparatuur, make-up, kapsels en feestkledij sorteerden onmiddellijk effect. Ze maakten allemaal dat ze weg kwamen, en ik liep gezwollen van trots mijn huis in. Een amateurtuinier krijgt niet elke dag zo’n compliment - dat een bruidspaar van verre komt om zich te laten filmen tussen de bloemen in zijn bescheiden tuin.

Onze gast liep, tot onze verbijstering, dwars door de border recht naar de zwemvijver...

Wij hadden ooit een Italiaan in onze tuin te gast. Je verwacht dat mensen op de aangelegde paden door de tuin lopen, maar onze gast liep, tot onze verbijstering, dwars door de border recht naar de zwemvijver...

Shalevs boek telt ruim 40 verhaaltjes over het leven in zijn Wilde tuin, het ene nog mooier dan het andere. Van de achterlijke specht tot de johannesbroodboom, over spinnen en slangen, over de blindmuis, over de zeeajuin en anemonen, over vijgen en citroenbomen. Hij bewandelt ook interessante zijpaden. Elke plant, elk dier dat hij ziet, brengt hem op gedachten en ideeën over het leven, de literatuur en koken. In luchtige stijl en met de nodige zelfspot schrijft hij die gedachten op.

Limoncello à la Meir en Vic

Wanneer hij schrijft over zijn citroenboom koppelt hij er meteen een recept aan van limoncello. Dat maak ik als import-italiaan ook regelmatig. Er zijn veel verschillende recepten in omloop die in mijn ogen een te zoete, te sterke of juist te waterig limoncello opleveren. Tot mijn grote genoegen komt mijn recept overeen met het zijne. En het is eenvoudig te maken.

Je koopt de allerlekkerste citroenen die je kunt vinden (biologisch, want je gebruikt alleen de schil) en een liter pure alcohol: 96%. Hier in Italië in de supermarkt te koop. in Nederland online onder andere via drank.nl.

Je schilt 1 kg citroenen met een dunschiller. Zorg dat er geen wit meekomt. Die schillen doe je in een afsluitbare glazen pot met 1 liter alcohol. Zet de pot 2 à 3 weken op een donkere plek. Om de paar dagen even omschudden.

Na 2 à 3 weken los je 600 gram suiker op in 1,5 liter kokend water. Is de suiker opgelost, dan laat je de siroop afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef de citroenschillen uit de alcohol. Giet siroop en alcohol bij elkaar: limoncello!

Hij is het lekkerst wanneer 'ie ijskoud is; ik bewaar hem in de vriezer. Cincin!

 

Vic Veldheer (70) is socioloog en was jarenlang verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sinds 2013 woont hij in Italië; bij zijn huis heeft hij o.m. een olijfgaard aangelegd, onderhoudt hij de door zijn geliefde ontworpen grassentuin en de biologische zwemvijver. Daarnaast schrijft hij boekrecensies voor www.literairnederland.nl.

Deel dit artikel