Magisch Recyclen

Entertainment

Magisch Recyclen

Door -

Deel dit artikel

Van Lourdes naar de Vlaamse schlagerzanger Eddy Wally is een grote stap voor de mensheid, maar een kleine stap voor Tino Stuij.

Net wat foto’s opgestuurd gekregen van een vriend vanuit Lourdes. 
Gek genoeg was hij er nog nooit geweest dus de schellen vielen van z’n ogen. 
De Efteling voor gelovigen in de Franse Pyreneeën. 
Voor wie het heeft gemist, een 14-jarig boerenmeisje zag daar in 1858 een witte verschijning in een grot die verdacht veel op Maria leek. 
Er was nog geen Iphone 13 dus bewijsmateriaal was niet voorradig. 
De verschijning leidde de vrome puber Bernadette naar een waterbron en vroeg haar een kapel te laten bouwen. En de bisschop ging erin mee. 
Ruim honderdvijftig jaar later leiden alle straten van Lourdes zo’n beetje naar de bron. Zonder drempels, want er zijn veel rolstoelers en krukken op zoek naar genezing. De kerk heeft inmiddels een aantal wonderbaarlijke genezingen goedgekeurd dus ontstaat er een bedevaartsoord. Onderweg naar het geneeskrachtige water heb je de mogelijkheid om Mariabeelden met en zonder lichtjes, koelkastmagneten, fluorescerende rozenkransen, dekbedovertrekken van de heilige maagd, radiowekkers met trompetgeschal en Maria en Jezus boterhamworst te scoren. 
En natuurlijk lege flesjes die je kunt vullen met heilig water uit de bron. 
Ik heb thuis een kleine Thermomaria die meekleurt met de luchtdruk en aangeeft wanneer we een korte broek uit de kast moeten pakken. 
Hoe handig.
Maar de absolute cash-cow zijn de kaarsen. 
Aan het begin van de toer langs de grot kun je een kaars kopen die je even later op speciale kaarsenrekken aansteekt voor iemand die het nodig heeft. Ik kocht destijds een 5 euro exemplaar maar voor mij uit liep een diepgelovige arme Boliviaanse familie die een lening had afgesloten om een 75 euro kaars met zich mee te slepen. 
Kleine Juan zag eruit als een Schotse paalwerper op weg naar duizenden euro’s brandend statiegeld. Maar op het moment dat de Bolivianen uit beeld waren en de enorme kaars achterlieten werden de brandende kaarsen twee rekken terug alweer ingezameld. En tien minuten later was de Boliviaanse trots aan de beurt. 
Pitje doven, terug naar het begin, beetje bijsnijden en opnieuw verkopen. Handel is handel. 
Recyclen van geloof, hoop en liefde. Schandalig en lachwekkend. 
Terwijl verlamden tegen betaling worden ondergedompeld in water blijken gerecyclede kaarsen een nog vettere moneymaker. Besodemieterd worden met open ogen. 
Die deden het in tegenstelling tot de meeste benen wel maar uitkijken ho maar. 
De enige money-recycling keizer naast de kerk is natuurlijk Eddy Wally. 
De door zichzelf tot ster gekroonde Vlaamse schlagerzanger noemde zich zonder enige zelfspot The Voice of Europe. 
En Eddy werd al bluffend een cultheld tot in China. 
Eddy verbeterde de Lourdes-truc in z’n feestzaal in het Belgische plaatsje Ertvelde. Omsmelten hoefde niet.
Eddy’s publiek in z’n Paris Las Vegas zaal bestond grotendeels uit dames op leeftijd in bloemetjesjurk die nog net niet het corrigerende ondergoed op de bühne gooiden. Maar ze namen wel allemaal bossen bloemen mee voor de ster. Omdat hij er zo gek op was. 
Glunderend nam hij de tientallen bossen iedere avond in ontvangst van zijn Cheries. En na de vele handkussen ging de bossen bloemen via een assistent naar de coulissen. Om linea recta terug te gaan naar de bloemenwinkel verderop in de straat. The circle of flowers, heette dit. Want Eddy had z’n leven opgefleurd als eigenaar van een bloemenzaak in Ertvelde, was het verhaal. Magisch recyclen, het is dus van alle dagen. 
In geloof en schone kunsten is veel geoorloofd. 
Sommigen geloven in Maria, Eddy gelooft vooral in zichzelf. 
Sprookjes kosten nou eenmaal geld, zei Holle Bolle Gijs.

Deel dit artikel