Mag geen naam hebben

Entertainment

Mag geen naam hebben

Door -

Deel dit artikel

Ben blij dat ik geen naam meer voor een kind hoef te verzinnen, want wat een keuze stress! Alles kan en alles mag ook tegenwoordig. Ik wacht nog op het eerste kind dat Covid heet.

Als ik een nummer zou zijn, dan graag 12!

Waarom heeft elk mens een eigen naam? Ik denk dat het handig is als je snel even iemand wilt roepen, in de meeste gevallen dan. Regelmatig zie ik op socialmedia voorbij komen dat leerkrachten of turndocenten 31 Turkse of Marokkaanse namen uit hun hoofd moeten leren. En die zijn net even anders dan Henk en Ingrid. Niet alleen het schrijven, maar ook de letters die ingeslikt dienen te worden en verschillende medeklinkers achter elkaar maken het er allemaal niet gemakkelijker op.

Geslacht

Maar de Nederlanders kunnen er tegenwoordig ook wat van. Zelf had ik er zo’n 6 jaar geleden voor het laatst mee te maken. Ik stond op het punt om voor de tweede keer vader te worden en dan zijn er twee opties: het wordt een jongen of een meisje. Dat hier later een verandering in kan komen, is nu niet opportuun. Er zal hier dan ook een naam moeten komen.

Bij ons was de keus gevallen op Domien of Fayenne (Fajen, Fajenne, Faaienne, Fàyène enz enz enz). Je snap het al, zo blij dat het een jongen werd. Gewoon simpel, kan niet verkeerd gaan. Hij zal hoogstwaarschijnlijk nooit de vraag krijgen hoe schrijf je dat, in Nederland tenminste. 

Want dat is nog wel een dingetje, de hele wereld is steeds meer aan het internationaliseren, en is het dan nog wel handig zo’n Hollandse naam te kiezen? Nu gaat het in veel gevallen wel goed, maar Dick kan soms gevoelig zijn. Nu bestaat er zalf voor een gevoelige Dick, maar dat is een ander verhaal.

Michah Helsloet

Om terug te komen op de naam voor een kind: maak het die kinderen het nou niet moeilijker dan het is. Tuurlijk is het leuk een bijzondere naam te hebben, maar hoe vaak ik mijn naam niet heb moeten spellen. EN NOG GAAT HET FAAK VOUT. Misha, Misjah, Mischa, Mitsja of Michel. Ik heb alle variaties wel voorbij horen komen. En dan heb ik het nog niet eens over de achternaam, maar goed die heb je vaak niet voor het kiezen.

Annika?

En zelfs als je denkt alles gehad te hebben kan het altijd nog duidelijker worden dat namen echt niets zeggen over het geslacht. Vele namen kunnen beide kanten op, ik ga ze niet allemaal op noemen, maar hoeveel vrouwelijke Misja's ik al ben tegen gekomen in mijn leven weet ik niet eens meer. Vandaag was ik zelfs heel even een Annika, best bijzonder. Een bezorger belde aan, ik deed open en de best man vroeg of ik Annika was, nu weet ik dat ik een lekker ding ben, maar je kunt het ook overdrijven natuurlijk.

'Hoe kom ik hier allemaal op?", zul je je afvragen. ik zag net langs de weg een bord in een tuin van Nederlandse mensen staan. Op dat groene bord stond:  “Welkom Shepher”. De kleur verraadde voor mij geen geslacht, en de naam liet ook geen lampje branden. Dat kind moet zijn hele leven zijn naam spellen. Geef hem dan gewoon een nummer ofzo. Als ik een nummer zou zijn, dan graag 12! Al reageer ik dan ook standaard op het woord dozijn. 

 

Deel dit artikel