Mad Men is nog steeds helemaal te gek

Entertainment

Mad Men is nog steeds helemaal te gek

Door -

Deel dit artikel

Het is vandaag een schitterende zondag in Dordrecht. Maar de kans dat we erop uit gaan, mijn lief en ik, is klein. We zijn namelijk zo stom geweest om vanmorgen op Netflix door te gaan met seizoen 6 van Mad Men.

In de sixties ontdekte ik de mooiste muziek en ontdekte ik mijn seksualiteit. En daarom vind ik het altijd fijn om iets goeds en authentieks uit die tijd te zien.

De met 8 Emmy Awards en 5 Golden Globes bekroonde serie over een reclamebureau op Madison Avenue, New York in de jaren zestig is een unicum voor mij. Het is de eerste langlopende serie die ik voor de tweede keer aan het zien ben. En dat is op z'n zachtst gezegd bijzonder, want dat betekent dat ik straks als de ondertiteling van de laatste aflevering voorbij komt 150 uur Mad Men heb gekeken (reken maar na). Mad Man indeed!

Fenomenaal geschreven

Waarom ik de serie die nog voor een groot deel uit in het Netflixloze tijdperk stamt, zo goed vind? Omdat het in de eerste plaats fenomenaal geschreven is. Soms denk je naar een soap te zitten kijken, die heerlijk kabbelend aan je voorbij gaat, en dan gebeurt er opeens iets, zonder enige waarschuwing vooraf, waardoor je helemaal in het verhaal wordt gezogen en op het puntje van je stoel zit.

Daarnaast is de hoofdpersoon Don Draper (een gouden rol van Jon Hamm), de drijvende kracht en de diva van het reclamebureau, één van de meest mysterieuze figuren ooit uit een serie. Hij is briljant als reclameman, maar alles behalve perfect als levenspartner (hij gaat vreemd bij het leven). Als vriend, echtgenote, collega en als kijker kun je nauwelijks tot hem doordringen. In zijn reclame-uitingen houdt hij van nostalgie en daar zit 'm ook precies de kneep. Hij idealiseert het verleden als masker voor zijn eigen jeugd, die allesbehalve perfect was. Onder zijn ongenaakbaarheid schuilt een boel onzekerheid. Dat drank in dat geval meer kapot maakt dan hij lief heeft, is duidelijk. Wat wordt er veel gezopen (en gerookt) in Mad Men!

Een aantal hoogtepunten

Wat je ook merkt, en wat briljant en subtiel gedaan is, is dat vrouwen gaandeweg de serie, als de seventies dichterbij komen, steeds mondiger worden en zich steeds minder als voetveeg, als speeltje laten gebruiken.
En dan de tijdgeest zelf natuurlijk. Voor mij zijn de jaren 60 een herinnering aan de grootste ontdekkingstocht van mijn leven. In de sixties ontdekte ik de mooiste muziek en ontdekte ik mijn seksualiteit. En daarom vind ik het altijd fijn om iets goeds en authentieks uit die tijd te zien. En Mad Men is beter dan goed. Mocht je de serie nog niet kennen, of je kent de serie wel en je wilt een aantal hoogtepunten zien, dan is hier een interessante link van de site Buzzfeed: 

All 90 Episodes Of Mad Men Ranked, From Good To Perfect.

En hieronder een video met alle liefdes van Don Draper en dat zijn er niet te weinig. Enjoy!

Deel dit artikel