Lieve 'Dolly Dot' Esther

Entertainment

Lieve 'Dolly Dot' Esther

Door -

Deel dit artikel

Onze geweldige gastredacteur Martin Anders zag deze week op Facebook dat een oude liefde van hem nieuw leven wordt ingeblazen. Twee dotjes van Dolly Dots – Esther en Anita - gaan de bühne weer en laten ‘Just a little bit more’ roemruchte tijden herleven. Het inspireerde Martin tot deze brief aan Dolly Dot Esther.

Lieve Esther,

Wat ongelooflijk leuk om op Facebook te lezen dat jij en Anita weer samen gaan optreden. Wie had dat kunnen denken, zoveel jaar na het einde van de Dolly Dots. Het is alweer een tijdje terug dat we elkaar met enige regelmaat tegenkwamen in dat Amsterdamse café (waarvan we de naam niet noemen).

Ik moet door het bericht terugdenken aan de tijd dat ik kwam werken bij het management van John de Mol, dat toen de zaken rond de Dolly Dots regelde. Jullie waren op dat moment nog maar met zijn vijfjes, want Anita was – zwanger en al – uit de groep gestapt. En wat waren jullie ongehoord populair! Jullie waren non-stop op weg naar optredens door heel Nederland en België, in een grote Mercedes met een soort tiger stripes aan de zijkant. Jullie werkten keihard voor de fans die méér dan een voorbeeld aan jullie namen. Dolly Dots-fan zijn was bijna een religie. De kleding die jullie droegen (met enorme schoudervullingen en vrolijke prints), dat droegen de fans ook.  Hun kapsels waren net zo gestyled met de krultang van Babyliss.

Tot mijn grote mazzel kon Erik de Zwart uiteindelijk niet komen, zodat ik de eervolle taak kreeg om jullie grootste fanclubdag ooit te mogen presenteren.

De devotie van jullie fans was echt en intens. Ze waren ook fanatieker dan welke fan-groep die ik in mijn carrière heb meegemaakt.

En dat werd nooit duidelijker dan op 24 november 1985. Weet je het nog? Het was in de Merwehal in Dordrecht… Ruim 3000 fans waren uit alle delen van het land gekomen voor een memorabele middag, die gepresenteerd zou worden door Erik de Zwart, de toenmalige vriend van Angela. Tot mijn grote mazzel kon Erik uiteindelijk niet komen, zodat ik de eervolle taak kreeg om jullie grootste fanclubdag ooit te mogen presenteren. Daar, op dat podium, ontmoette ik voor het eerst Anita, die haar pasgeboren dochtertje aan de fans kwam laten zien. Wat een gekkenhuis werd het die dag… Het was gewoonweg hallucinant om door die menigte te lopen. Duizenden meisjes die er allemaal precies zo uitzagen als jullie. Nederland kende in die tijd wel meer meidengroepen, maar de populariteit van Luv, Frizzle Sizzle, Star Sisters of Centerfold kwam niet in de buurt bij die van jullie. Dat werd me die dag wel overduidelijk…

De Wallen werden nagebouwd in Haarlem als decor voor de Dolly Dots speelfilm

Hoe groot de Dots waren, daar is gek genoeg altijd een beetje laatdunkend over gedaan. Maar ik herinner me hits in Japan; Carré dat met gemak meerdere malen tot de nok toe werd uitverkocht; een echte speelfilm waarvoor we de Amsterdamse Wallen nabouwden in Haarlem; tours in Egypte, waar jullie door het nummer Laila super-populair bleken te zijn; jullie samenwerking met Stock, Aitken and Waterman, dé Britse topproducers van die tijd.

En ik ben er tot het einde bij geweest. Ook toen in 1988 het succes minder en minder werd. Een laatste tour langs een aantal clubs kwam maar moeizaam op gang en werd uiteindelijk mogelijk door de TROS drive-in show als voorprogramma neer te zetten. Natuurlijk deelde ik mezelf in als deejay op die shows. En daardoor kan ik als een van de weinigen zeggen dat ik jullie laatste 12 optredens, inclusief het afscheidsconcert in Escape, heb meegemaakt.

Na de Dots hebben wij samen nog een aantal drive-in shows gepresenteerd, met jou als gastdeejay. Het was niet helemaal je ding, maar het was supergezellig dankzij jouw tomeloze positieve energie.

Just A Little Bit More

En nu ga je - na al die jaren - weer met Anita het land in: Esther & Anita ‘Just A Little Bit More’. Dit stond er op Facebook: ‘Esther en Anita brengen een ijzersterke, compacte bühneshow waarin diverse Dolly Dots-hits, en populaire 80s & 90s Disco Dance klassiekers in een modern jasje zijn gegoten. Berget Lewis’ broer Dillon Lewis tekende voor de arrangementen die stuk voor stuk garant staan voor muzikaal vuurwerk. Met een vette knipoog naar de 80’s, maar bovenal lekker modern, herkenbaar en danceable!’

Ik voorspel dat jullie een heleboel oude fans gaan ontmoeten. Die zich weer even ongecompliceerd 15 willen voelen. Laat me even weten wanneer jullie in Amsterdam optreden. Ik beloof je hierbij dat ik – net als de fans - alle nummers zal meezingen.

Hieronder de reportage van de fameuze Dolly Dots fanclubdag op 24 november 1985.

 

 

Deel dit artikel