Liefde op het eerste gehoor

Entertainment

Liefde op het eerste gehoor

Door -

Deel dit artikel

Coen Bom heeft nooit een Walkman of iPod gehad. Naar iTunes of Spotify luistert hij ook niet. Maar met radio was het meteen liefde op het eerste gehoor.

Zo heet Lex Harding geen Lex Harding, Jeroen van Inkel geen Jeroen van Inkel en Adam Curry eh…ja, wel echt Adam Curry.

Zondagmiddag 17 mei 2020. De telefoon gaat. Mick Boskamp aan de telefoon. “Hey, beste vriend,” zei hij, “jij loopt altijd een beetje negatief te doen over die livestreams van DJ’s tegenwoordig, hè? Maar die van John Digweed is echt bovenmenselijk goed. Ik zal je een linkje stu…” Ik onderbrak hem onmiddellijk.

“Doe maar niet, Mick. Ik ga het sowieso niet luisteren. Ik luister namelijk nooit ‘zomaar’ muziek. Ik had vroeger ook geen Walkman. Ik heb nooit een IPod gehad en ITunes of Spotify luister ik ook nooit. Ik zal je sterker vertellen, ik kocht vroeger ook nooit albums. Hooguit een ‘Best Of’ of een ‘Greatest Hits’, omdat alle hits daarop stonden.”

Stilte aan de andere kant. Ik voelde puur onbegrip.

Op zich grappig

Ik zal het even verklaren. Ik luisterde altijd naar de radio. Altijd. En nog. Dat kan ook best een uur een DJ Mix zijn, maar er moet wel gepresenteerd worden, anders vind ik het saai. Die fascinatie begon al op jonge leeftijd met de onvergetelijke Dik Voormekaar Show, wat ik probeerde na te doen met mijn kleine portable cassetterecorder. Mijn straatvriendje maar vooral mijn 3 jaar jongere nichtje moest vaak meedoen, of ze dat nu wilden (soms) of niet (meestal).

Later kwam een fascinatie voor Radio Tour de France en Langs de Lijn, ook dat probeerde ik na te doen met weer andere straatvriendjes. Dat ik nog vriendjes hád is achteraf een wonder.

Vandaag is het blijkbaar exact 60 jaar geleden dat Radio Veronica begon. Ik werd daarop attent gemaakt door een Facebook postje van Jeroen van Inkel waarin hij aangaf vanmiddag met Adam Curry om 17.00 uur ‘on air’ te gaan bij Veronica. Op zich grappig, want dat had niet mogen uitlekken als ik zie hoezeer de dienstdoende dj’s proberen te hypen dat het nog ‘heel spannend’ gaat worden welk Veronica programma als meest legendarisch is verkozen. Uitslag om 17.00 uur.

Ik heb een voorgevoel.

Drumstel in de studio

Maar goed, we noemen nu even Veronica en voor de jongere generatie is niet voor te stellen HOE stoer Veronica was. Ik ben gelukkig te jong om de zee zender-tijd van Veronica te hebben meegemaakt (en heb dan ook helemaal NIKS met de romantische verhalen uit die tijd), maar de komst van Veronica in het publieke bestel (met de eerste uitzending op Radio 4 nota bene) was echt wel een revelatie. Ze begonnen als piepklein aspirant omroepje, groeiden razendsnel naar C-omroep en vanaf dat moment was het één rechte lijn omhoog. Het Veronica Blad was het meest verkochte tijdschrift van Nederland en de legendarische slogans (‘Je bent jong en je wilt wat’, ‘Voor een tientje heb je een vriendje’) werden onderdeel van de Nederlandse taal.

Je moet je voorstellen, wij hadden een generatie presentatoren gekend die het hadden over: “We gaan er even tussenuit voor een muzikale onderbreking” en hier kwamen de jonge honden van Veronica. Zeker na de komst van radio-vernieuwers Curry en Van Inkel was het merk Veronica legendarischer dan ooit. De Volle Vrijdag, Hitradio Veronica, het was allemaal gebaseerd op de sound van stations als Z-100 in New York. De jingles, de snelheid, een drumstel in de studio… het was allemaal gloednieuw.

Peter van Leeuwen

En ik? Ja, ik ging dat natuurlijk proberen te kopiëren, zoals zovelen in die tijd. In mijn thuisstudiootje maakte ik zelf jingles door cassettebandjes open te schroeven en daar het aanlooptape af te knippen, zodat de cassette direct begon af te spelen, net als een echte jinglespeler. Wel zorgen dat je niet met je vingers aan het tape kwam, anders kreeg je een doffe plek. “Pwuuetervanleeeuwen” hoorde je dan. Peter van Leeuwen. Dat is tot op de dag van vandaag mijn radionaam. De meest gestelde vraag in mijn leven is misschien wel: “hoe kom je nou bij die naam Peter van Leeuwen?”.

Ik leg het nog een keer uit. In ‘mijn’ begintijd, begin jaren 80, was radio maken alleen mogelijk bij radiopiraten. Nu was Den Haag één van de beste steden qua radiopiraten. Radio Centraal, Hofstad Radio, Telstar en het latere Radio Stad Den Haag (een beetje het Veronica van Den Haag), het was -voor die tijd- allemaal van enorm hoog niveau. De strijd tussen de piraten en de Radio Controle Dienst werd grimmiger en grimmiger (je moet er maar eens wat Youtube video’s over bekijken; het was écht oorlog). Om uit handen van justitie te blijven verzonnen alle deejays schuilnamen (zo heet Lex Harding geen Lex Harding, Jeroen van Inkel geen Jeroen van Inkel en Adam Curry eh…ja, wel echt Adam Curry).

Fotomodel-DJ in bikini

In al mijn wijsheid dacht ik dat het een goed idee was om JUIST een achternaam te kiezen die al aanwezig was op de radio, immers: er was al een Bart van Leeuwen (die ook niet echt zo heet trouwens). Ik vond het een waterdicht plan. Dit MOEST wel mijn eigen naam zijn, anders verzin je wat stoerders, zoals Ricky Romano of Nico Cotino of iets dergelijks. De gehele politiemacht zou op zoek gaan naar een echte Peter van Leeuwen en ik zou de Guantanamo Bay-achtige straffen (die werden voorgespiegeld) fluitend ontlopen.

Het zat vernuftig in elkaar, vond ik. Maar nadeel: ik loop nu nóg met zo’n niet bepaald sexy naam rond. Want na verloop van tijd heb je mooie naamjingletjes laten maken (stervensduur: 75 gulden voor 1 jingle was in die tijd voor mij vergelijkbaar met 500 Euro nu), je draait eens op een feestje en dus word je vanzelf voor veel mensen ‘Peter’ in plaats van Coen. Het is niet anders.

De radio is nog steeds magisch. De sfeer die je kunt maken door een bepaald muziekje te starten of een verhaaltje te vertellen. Voor mij gaat er niks boven. Ik ben dan ook enorm tegenstander van de webcams in de studio. Het haalt gewoon iets van de magie weg. Dus geen livestreams of webcams voor mij, ook geen linkjes naar dj-sets of een fotomodel-DJ in bikini op Dance TV. Geef mij maar gewoon de radio. Maak ik er zelf wel een leuk beeld bij.

 

Deel dit artikel