Kutdag

Entertainment

Kutdag

Door -

Deel dit artikel

Donderdag 24 februari 2022 was niet alleen een historische, maar ook een trieste dag. Want toen sliep de Russische dwerghamster van de familie Stuij in.

‘Met welke intentie bent u hier gekomen?’, vraagt de dierenarts met veelbetekenende blik. 
Mijn lief denkt even na. 
‘Tsja, ze loopt moeilijk. Valt af en toe om en wordt mager. Haar oog lijkt ontstoken. Ik denk niet dat ze het nog lang zal maken. Dus…’
De dierenarts zwijgt. Hoewel dierenartsen niet de eed van Hippocrates hebben afgelegd, zullen ze je niet zomaar adviseren om euthanasie te plegen. 
Dus vraagt ze het nogmaals, met iets meer klemtoon.
Mijn lief vervolgt: ‘Ik weet niet hoeveel pijn ze heeft. Het kan zijn dat ik haar over drie dagen dood in haar hok vind. Of dat ik hier volgende week met hetzelfde verhaal zit. Dus…’
De dierenarts knikt. Babs wordt liefkozend aangehaald. Ze heeft de 2 jaar gehaald. Dat is best oud voor een Russische dwerghamster. Babs heeft een topleven gehad. Mijn dochter nam vanmorgen afscheid. Nu krijgt het kleine witte dotje poetskatoen met bolle ogen een prikje. Ze ligt in de palm van een hand die ze al twee jaar tam opzoekt. En sterft. 
Een half uur later belt mijn zoon om te condoleren. De familiehamster is a goner. 
Mijn zoon quote Python: it has seized to be, it has gone to meet her forefather, it’s an ex-hamster. We lachen het weg met de Parrot sketch. 
Babs kwam in ons leven toen Covid 19 begon. Onze dochter zocht een kameraad. 
Dat werd dus de volledige hamstercursus, voor 65 euro aan speciaal voer, een kooi van 80 euro en de optioneel aangeboden cursus handtam maken..
Voor een diertje dat 7,50 kost. Het economisch model van onze gezelschapsdieren is natuurlijk fantastisch. Het laten inslapen zal ook een veelvoud van de aanschafprijs zijn. Lekker Hollands.
Ben nog vergeten te vragen wat ze met het corpus doen. Cremeren ? Daar zetten we de oven niet voor aan, meneertje. Babs een beetje kennende had ze haar lichaam misschien wel ter beschikking van de wetenschap willen stellen. Haar vertrek drukt een stempel op de dag en  relativeert tegelijkertijd. Er zijn mensen met grotere problemen. Zoals mijn dochter vanmorgen opende bij de koffie: ‘Dat hebben wij weer. De Russen vallen de Oekraïne binnen en wij laten Babs inslapen.' 
Wat een kutdag.

Deel dit artikel