Koningsdag in de Reguliers

Entertainment

Koningsdag in de Reguliers

Door -

Deel dit artikel

Vanavond en morgen vindt er een daverend Koningsdag-event in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat plaats. Mick Boskamp gaat er op zeker naartoe en mijmert ondertussen over de straat die hem zoveel vreugde bracht.

'Alle gays in die straat vond ik helemaal geweldig, want zonder gays was dance zoals we dance nu kennen nooit ontstaan. Bij gays voelen mooie vrouwen zich veilig begeerd. En zonder mooie vrouwen is uitgaan voor een man hetzelfde als solo voor de tv hangen.'


Het anderhalve dag durende feest (vanavond en morgen) heeft als alleszeggende titel Lekker Dwars In De Reguliers. Uit het persbericht: 

Het hoofdstedelijke verjaardagsfeest van onze Koning wordt na vrijdag 26 april en zaterdag 27 april nooit meer hetzelfde. Want op die avond en dag vindt er in de Reguliersdwarsstraat een feest plaats dat niet alleen het enige, échte Koningsdag-evenement in de binnenstad zal zijn, maar ook een happening wordt waar heel Nederland op alle fronten aan toe is.

En:

Wat uitgaan betreft heeft de Reguliersdwarsstraat een lange historie. Het Soho van Nederland heeft op de vierkante meter meer fijne en unieke horecagelegenheden dan waar dan ook. In feite is de elektronische dansmuziek, zoals we die nu nog steeds in de weekenden omarmen, hier ontstaan. 

Hollandse boeren

Dat laatste is absoluut een feit. En ik kan het weten, want ik was erbij. In het begin van de jaren tachtig kroop ik vanuit Zandvoort en via Haarlem terug naar de stad waar ik in 1956 geboren was. Ik kocht het huis van mijn lieve Playboy-collega Marinus Schimmel in de Amsterdamse Orteliusstraat. Daar woonde ik samen met Centerfold-zangeres Cecilia de la Rie, die in het weekend hordes Hollandse boeren gek aan het maken was in de provincie, dus wat deed ondergetekende? In ieder geval niet in zijn eentje voor de buis en de videorecorder hangen. Ik ging stappen. Solo. En de straat waar ik als eerste naartoe ging, was de Reguliersdwarsstraat. Ik startte altijd in L'entrée, een bar annex restaurant van Robert Braaksma, die vreselijk leuke man van Liesbeth List. Wat heb ik gelachen met Robert en wat voelde ik een dreun toen hij in 2014 overleed.

Het hoofd van Govert de Roos

Na L'entrée rolde ik dan naar de Richter, waar ik altijd vrij vroeg was omdat ik het gezellig vond om boven aan de bar te zitten, waar een perfect drankje voor me werd gemaakt door lady bartender Xandra. Die later mevrouw Herman Brood zou worden. Als ik daar zo aan de bar zat, minding my own business, moest ik vaak denken aan die zaterdag een paar jaar daarvoor toen ik met Vanity van Vanity 6 in 1 van de séparés beneden in de zaak hevig aan het zoenen was. Fotograaf Govert de Roos zag het gebeuren en je had dat hoofd van hem moeten zien.

Dat waren mijn zaterdagavonden in het ik-tijdperk van de jaren tachtig. House begon heel langzaam door te komen. En alle gays in die straat vond ik helemaal geweldig, want zonder gays was dance zoals we dance nu kennen nooit ontstaan. Bij gays voelen mooie vrouwen zich veilig begeerd. En zonder mooie vrouwen is uitgaan voor een man hetzelfde als solo voor de tv hangen.

Kauwen op het mandje

Ook in de jaren daarna maakte ik onvergetelijke momenten mee in die straat. Zoals die keer dat ik samen met Playboy-fotograaf Otto Weisser ladderstoned in restaurant Dynasty zat te eten en opeens de Thaise ober met verschrikte ogen naar me toe kwam, waarna hij me toe riep: 'Don't eat, my basket'.  Was ik het op het gevlochten mandje aan het kauwen waar het gerecht in was gestoomd.

Hert nieuwe Millennium bracht aanvankelijk weinig goeds voor die goede, oude Reguliers, maar tegenwoordig, dankzij de inspanningen van de ondernemers in de straat, die zich gebundeld hebben in een zogenaamde Bedrijveninvesteringszone (BIZ), geleid door de enthousiaste Eward Koning, gaat het weer crescendo met de leukste uitgaansstraat van Nederland. 

Morgen ga ik weer eens lekker Dwars doen en ga ik een kijkje nemen in die malle Reguliers. Joehoe!

 

 

Deel dit artikel