Jane Fonda with love

Entertainment

Jane Fonda with love

Door -

Deel dit artikel

Er er is een geweldige documentaire van haar te zien op HBO en er draait een nieuwe film met haar in de bioscoop. Reden genoeg om Jane Fonda in de volle zon te zetten.

Ooit in de jaren zeventig was ik hevig verliefd op Jane. Vooral het personage dat ze speelde in de thriller Klute uit 1971, waarin Donald Suterland haar tegenspeler was, zal ik niet licht vergeten.

Ik weet nog dat ik mijn toenmalige vriendinnetje naar de kapper stuurde met een magazine, waarin foto's uit de film stonden. Ik had haar de opdracht gegeven om hetzelfde kapsel te laten knippen als van de filmster. En verdomd, toen mijn meisje terug kwam leek ze nog op Fonda ook. Wat een sexy feest!

De winkel beneden is dicht

Het kan verkeren. Toen Jane Fonda onlangs tijdens de promotietour voor Book Club, een komedie over 50méér vrouwen die naar seks en liefde verlangen met naast Fonda Diana Keaton, Candice Bergen en Mary Steenburgen in de hoofdrollen, werd gevraagd hoe haar eigen erotische avonturen er op dit moment uitzien, luidde haar antwoord: 'De winkel beneden is dicht. Nu ik 80 ben, wil ik niet meer daten.’

Zo klaar ze nu is met seks, zo gedreven in de liefde is ze in de film. Daarin speelt ze een rijke hoteleigenaresse die van bed naar bed en van minnaar naar minnaar gaat. De gepassioneerde zakenvrouw is ook degene die haar drie vriendinnen in het onderlinge boekclubje aanspoort om de erotische bestseller Fifty Shades of Grey te lezen.

Maar Fonda moet er in haar eigen leven voorlopig even niet aan denken. Terwijl zij tot op latere leeftijd enkele pittige liefdesaffaires heeft gehad.

Haar moeder was bipolair

Dat blijkt uit de fantastische HBO-documentaire Five Acts, waar in twee-en-half uur haar turbulente leven aan de kijker voorbij gaat. Openhartig vertelt de Amerikaanse actrice over de mannen in haar leven, haar activisme, de verhouding met haar vader (iconisch acteur Henry Fonda) en haar moeder, die zelfmoord pleegde. Pas onlangs ontdekte Fonda dat haar moeder bipolair was en om die reden een verstoorde relatie met haar kinderen had.

De documentaire heeft vijf hoofdstukken. De eerste vier zijn gewijd aan de belangrijkste mannen in haar leven, vader Henry, de Franse regisseur Roger Vadim (haar eerste echtgenoot),Tom Hayden (een beroepsactievoerder) en de miljardair Ted Turner (de oprichter van CNN, met wie zij tien jaar was getrouwd).

Over zichzelf is ze volkomen open

Zonder zichzelf te sparen vertelt Fonda over wat er mis ging in haar huwelijken. Vadim ging vreemd en was gokverslaafd, Hayden kon zich niet schikken in haar werk als Hollywoodster en Turner was duidelijk te overheersend en bezitterig voor een vrije vrouw als Fonda.

Opvallend is dat Fonda met liefde over iedereen praat. Er is geen sprake van oud zeer. Ook over zichzelf is de actrice volkomen open. Ja, ze heeft plastische chirurgie gehad. Ze is er niet trots op en bewondert collega's als Vanessa Redgrave, die puur natuur zijn en zich niet hebben laten behandelen.

Rode draad door de film is het activisme van de actrice, die o.a. tegen de oorlog in Vietnam was. De documentaire begint met een geluidsopname van president Nixon, die zich afvraagt waarom een uitstekende actrice als Fonda zulke verkeerde keuzes maakt. Vervolgens stuurde hij de FBI op haar gezin af. Tegen het licht gehouden van de huidige politieke situatie in de VS is deze unieke docu over een geweldige vrouw urgenter dan ooit.

Deel dit artikel