Initiatiefrijk

Entertainment

Initiatiefrijk

Door -

Deel dit artikel

'Initiatiefrijk is een multi interpretabel begrip,' meent onze columnist Tino Stuij.  

Misschien dat het begrip ondernemend de lading goed dekt. 
Kansen zien en pakken, heet dat officieel. Liefst zonder aansporing. 
In de meeste gevallen wordt deze karaktereigenschap positief geïnterpreteerd. 
Toen ik een vakantiebaantje bij vliegtuigfabriek Fokker had in een grijs verleden, zag ik voor het eerst een andere vorm van initiatiefrijk gedrag. Er hing namelijk een ouderwetse prikklok in de hal en voor wie een uurtje later wilde beginnen was er de mogelijkheid om een sympathieke collega te laten klokken. 
Je kon zelfs de hele dag wegblijven als iemand anders de ponskaart voor je afstempelde.
Bij grote bedrijven die als olietankers navigeren ligt dit soort initiatiefrijk gedrag op de loer. 
De Telegraaf was ooit zo’n club. Veelgehoord cliché was dat de zorg van de krant voor z’n medewerkers van de wieg tot het graf gold. 
Uitstekende werkgever, met bomen die tot in de hemel groeiden 
Zo kon het gebeuren dat iemand twee jaar niet op kantoor kwam zonder dat iemand het überhaupt door had. Met auto en telefoon van de zaak, dat dan weer wel. 
Niet opdraven maar wel je emolumenten behouden, dat is pas initiatiefrijk.
Gelegenheid maakt de dief en het is weer eens wat anders dan een blokje post-it notes mee naar huis nemen. Of een jas over je kantoorstoel hangen zodat het lijkt alsof je aanwezig bent terwijl je thuis op de bank zit. 
Er kraait geen haan naar. 
Bij de Hoogovens, het tegenwoordige Tata Steel liep een medewerker rond die overduidelijk overtoepte.
Deze meneer kwam ruim twee jaar met werknemerspas door de poort en loste hierna op in het niets. Wat hij deed, waar en waarom werd blijkbaar door niets en niemand gecontroleerd. Ergens op het immens grote terrein stond een zeewaardig plezierjacht op bokken. Niemand vroeg ernaar. Dagelijks arriveerde een man in overall met broodtrommel die schurend, klussend en kwastend de dag doorbracht. Met spullen van de baas en in de tijd van de baas knapte deze initiatiefrijke man op z’n dooie akkertje z’n hele boot op. 
Het lijken verhalen uit de oude doos die niet of nauwelijks meer voorkomen. 
Maar de administratieve variant is minstens zo creatief en actueel. 
Bij een groot internationaal bedrijf waar een vriend werkt werden de meeste declaraties altijd met een oog dicht goedgekeurd. De term ‘In uw opdracht verrichte werkzaamheden ‘zijn namelijk net zo multi interpretabel als het woord initiatiefrijk. 
Zo kon het gebeuren dat er jarenlang een factuur werd overgemaakt zonder vragen waarop een nietszeggende aanvullende kostenpost stond: MPS.
Maandelijks werd er zo’n 20 uur MPS gedeclareerd tegen een volwassen uurtarief. 
Na drie jaar ontwaakte iemand op de afdeling boekhouding en waagde er een belletje aan. Het antwoord van de declarant was minstens zo grappig als verrassend.  
‘Wat MPS betekent? Dat jullie dat niet kennen. Dat is de post Met de Pik Spelen. Daar gaat best veel tijd in zitten.’ Drie jaar lang ging het goed en hij hoefde uiteindelijk geen restitutie te betalen. Noem het coulance vanwege onvermogen. Of gelegenheid. 
Ander cliché: een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Daar moest ik even aan denken toen ik gisteren een cv van iemand onder ogen kreeg. 
Ergens stond de zin ‘ik ben creatief en initiatiefrijk’. 
Die moet je in de gaten houden, want zo iemand komt er wel.

Deel dit artikel