Het Oordeel – Een geweldig boek!

Entertainment

Het Oordeel – Een geweldig boek!

Door -

Deel dit artikel

Is deze ‘nieuwe Grisham’ echt een geweldig boek? Mannenzaken zegt: Oordeel zelf! (Ga je geen spijt van krijgen.)

Sinds de publicatie van zijn eerste boek in 1988 – De Jury – schreef John Grisham ieder jaar een boek. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 300 miljoen boeken van hem verkocht, in meer dan 40 talen.

Een verbijsterende moord. Een bizarre rechtszaak.

Het heeft echter even geduurd voor ik Grisham daadwerkelijk ben gaan lezen. Dat komt, ik was tot een jaar of acht geleden geen groot liefhebber van thrillers. Nou ja, wel om naar te kijken, maar niet om te lezen. Totdat mijn goede vriend Joop Boezeman me een usb-stick cadeau deed met zijn favoriete boeken. Ik moet erbij zeggen, Joop was toen directeur van A.W. Bruna, de uitgever die in Nederland onder de boeken van Grisham en talloze andere thriller-auteurs (zoals David Baldacci, Tom Clancy, Stieg Larsson, Ruth Rendell, Suzanne Vermeer en Jens Lapidus) uitbrengt.

Zo is het lezen van John Grisham boeken begonnen, dus. En afgelopen week had ik het werkelijk grote genoegen om ‘de nieuwe Grisham’ te mogen lezen: Het Oordeel. Ik kan alleen maar zeggen, oordeel zelf... Dit is wat je in grote lijnen te wachten staat:

Op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood.

Een verbijsterende moord die wordt gevolgd door een bizarre rechtszaak. Het slaat – vlak na WOII - diepe wonden in een kleine gemeenschap in het Amerikaanse Zuiden. Pete Banning is een van de meest geliefde inwoners van Clanton, Mississippi. Oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de Methodistische Kerk. Maar op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood. En alsof dat niet schokkend genoeg is: het enige wat Pete erover wil zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn kinderen, familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – is ‘Ik heb niks te vertellen'. Hij is niet bang voor de dood en is bereid zijn motief mee het graf in te nemen.

Er zit na dertig jaar lang elk jaar een nieuw boek absoluut nog geen sleet op Grisham's pen.

Grisham is van 1955. En dat is een puik bouwjaar, durf ik uit eigen ervaring te zeggen. Er zit na dertig jaar lang elk jaar een nieuw boek absoluut nog geen sleet op zijn pen. En hij kiest zeker niet voor de gemakkelijkste weg. Sterker, in Het Oordeel vervlecht hij op prachtige wijze drie verhaallijnen tot één ijzersterk verhaal. Het fijne van het lezen van John Grisham is het aangename tempo en de mooie, rustige taal die hij gebruikt. Hij doet gelukkig niet aan effectbejag om het effect. Je zit ruim 500 pagina’s – om het cliché maar eens te gebruiken – op het puntje van je stoel, zonder dat het ongemakkelijk aanvoelt.

Dus ja, Het Oordeel is zondermeer een Geweldig Boek.

Deel dit artikel