Het beste van Monty Python part 1

Entertainment

Het beste van Monty Python part 1

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag een Python-sketch 'uit te zenden'.

Let ook op het slot van de sketch als we overschakelen naar John Cleese...

Eerst iets over de naam, voluit Monty Python's Flying Circus. Het hoofd van BBC Comedy in die tijd, Michael Mills, wilde iets met circus in de naam, waaruit bleek dat het om een wilde troep komieken ging. Het woord 'flying' werd eraan toegevoegd om mensen niet het idee te geven dat het om een 'gewoon' circus ging. Vervolgens kwamen Pythons Eric Idle en John Cleese op Monty Python. Idle dacht aan Monty, vanwege het sleazy showbiz gehalte van die naam en Cleese zag wel wat in het lekker klinkende Python.

Michael Palin als fietsenmaker

De eerste sketch die Mannenzaken laat zien, is meteen raak. Want hier wordt duidelijk hoe experimenteel en extreem de humor van de vijf Britse komieken was en nog steeds is. In Bicycle Repair Man zien we de Britse Kees van Kooten oftewel Michael Palin als fietsenmaker, die in een wereld vol Supermannen een heldenstatus heeft. Let ook op het slot van de sketch als we overschakelen naar John Cleese, die als communisten hatende omroeper al vorm begint te geven aan het latere personage Basil Fawlty uit Falwty Towers.

Deel dit artikel