Het beste van Monty Python 9

Entertainment

Het beste van Monty Python 9

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag het beste van Python 'uit te zenden'. Vandaag een uitstapje naar de film, naar de Biggus Dickus scène uit Life Of Brian. 

In Ierland was de film gedurende acht jaar verboden, en in Noorwegen een jaar.

Monty Python's Life of Brian (of kortweg Life of Brian) is de derde film van de Monty Python-cast en verscheen in 1979, tien jaar nadat het zestal voor het eerst op televisie verscheen. De film werd vreemd genoeg niet door Terry Gilliam, de filmer van het gezelschap, maar door Terry Jones geregisseerd. De personages worden grotendeels gespeeld door Jones, Gilliam, Cleese, Chapman, Idle en Palin, die allen meerdere rollen op zich namen. 

Heel wat controverse

Destijds zorgde de film, een persiflage op het leven van Jezus Christus, voor heel wat controverse en in sommige landen (Noorwegen, Italië, Ierland, bepaalde staten in het zuiden van de VS) werd de film zelfs verboden. Het verhaal maakte niet zozeer Jezus zelf belachelijk, de Pythons gaven aan Jezus juist een wijze man te vinden, maar bekritiseert met name georganiseerde religie, massahysterie en politiek.

Weinig zoden aan de dijk

Verschillende Britse gemeenten verboden aanvankelijk de vertoning van de film. Dat bleek echter weinig zoden aan de dijk te zetten, want mensen gingen en masse naar gemeenten toe waar Life of Brian wel werd vertoond. In Ierland was de film gedurende acht jaar verboden, en in Noorwegen een jaar. Het Noorse verbod dreef de populariteit van de film in Zweden op, waar hij werd aangeprezen als 'de film die zo grappig is dat de Noren hem verbieden'.

Hier één van de grappigste scènes uit de film: 

Deel dit artikel