Het beste van Monty Python 7

Entertainment

Het beste van Monty Python 7

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag het beste van Python 'uit te zenden'. Vandaag Gumby Brain Surgery.

Meestal hield Gumby zijn armen in een aapachtige positie en hij sprak hard en langzaam, met de nadruk op elke lettergreep. Eén van de bekendste uitspraken is: 'My Brain Hurts!'

Kenmerkend voor Monty Python waren de zogenaamde 'stoplappen' tussen de sketches door. Soms gebeurde dat middels een door Terry Gilliam geanimeerde reuzenvoet die een personage plat trapte, maar vaak ook verscheen een zogenaamde Gumby ten tonele, die op karakteristieke wijze de sketch afkondigde. Een Gumby had een zakdoek op zijn hoofd, droeg een soort van Hitler snor, een rond brilletje, bretels, een gebreide tank top, een jaren 50 shirt met opgestroopte mouwen en zogenaamde Wellington laarzen (die in de volksmond gumboots heten, waarmee de naam Gumby meteen is verklaard).

Een glansrol van Michael Palin

Meestal hield Gumby zijn armen in een aapachtige positie en hij sprak hard en langzaam, met de nadruk op elke lettergreep. Eén van de bekendste uitspraken is: 'My Brain Hurts!' Hoewel het personage werd geïntroduceerd door John Cleese, was het voornamelijk een glansrol van Michael Palin. Gumby is nogal simpel, om een understatement te gebruiken. Dat laatste is duidelijk te merken in de sketch die we hieronder in volle glorie laten zien, getiteld Gumby Brain Surgery. Dit is overigens een van de weinige momenten dat alle Pythons haast gelijktijdig in de huid van een Gumby kruipen.

Guiness Book Of World Records

Het personage is zo synoniem aan Monty Python dat op 5 oktober aanstaande, de dag dat de tv-serie 50 jaar bestaat, een grote groep mensen tezamen komt in The Roundhouse in Camden, Noord London, om verkleed als Gumby een gooi te doen naar een vermelding in het Guiness Book Of World Records voor de largest gathering of people dressed als Gumbys. Er is zelfs een speciale Facebook-pagina voor ingericht.

Maar alle gekheid op een stokje, hier is Gumby Brain Surgery

Vo

Deel dit artikel