Het beste van Monty Python 5

Entertainment

Het beste van Monty Python 5

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag het beste van Python 'uit te zenden'. Vandaag The Funniest Joke In The World.

Het gaat over een mop die zo grappig is dat iedereen die 'm leest of hoort, sterft van het lachen.

Kijken we naar de speelfilms die Monty Python als groep in de loop der tijd heeft gemaakt, dan springen er twee titels uit: Monty Python and the Holy Grail en Monty Python's Life Of Brian. Films die nog steeds een cultstatus hebben en die van de kritische filmsite IMDB beiden een dikke acht scoren.

The Holy Grail uit 1975 heeft een verhaallijn bestaande uit episoden, in een stijl gebaseerd op de sketches van de Monty Python-televisieserie. Een groot deel van het verhaal wordt verteld in afzonderlijke delen, die verbonden zijn door het doorlopende verhaal van de zoektocht naar de Heilige Graal en Terry Gilliams animaties. Ook een steeds terugkerend thema is de vraag of zwaluwen in staat zijn kokosnoten te dragen. Dit omdat de ridders in de film niet op paarden rijden, maar kokosnoten tegen elkaar slaan en zo het hoefgetrappel van paarden nadoen. Hoe die kokosnoten in het middeleeuwse Engeland zijn beland weet niemand, vandaar natuurlijk ook de vraag.

Onze persoonlijke favoriet echter is Life Of Brian. De personages worden grotendeels gespeeld door de leden van Monty Python, die allen meerdere rollen op zich namen. Life of Brian met de in 1989 gestorven Graham Chapman in een hoofd- en glansrol, is een persiflage op het leven van Jezus Christus en was ook bedoeld als kritiek op religieus fanatisme. Destijds zorgde de film voor heel wat controverse en in sommige landen (Noorwegen, Italië, Ierland, bepaalde staten in het zuiden van de VS) werd de film verboden. De film maakt niet zozeer Jezus zelf belachelijk, de leden van Monty Python gaven aan Jezus juist een toffe gast te vinden, maar bekritiseert met name georganiseerde religie, massahysterie en politiek. Onvergetelijk is de slotscène als Brian aan het kruis hangt en een mede-gekruisigde (Eric Idle) het lied Always Look On The Bright Side Of Life inzet. Idle zong het lied ook op de begrafenis van Chapman. In het filmpje te zien vanaf 2.35 minuten.

The Funniest Joke In The World. Very silly

Dat de Python humor soms te klein was voor de beeldbuis, bewees de volslagen gestoorde sketch The Funniest Joke In The World. Het gaat over een mop die zo grappig is, dat iedereen die 'm leest of hoort, sterft van het lachen. De sketch is – om in Python termen te blijven – silly as silly can be. The Funniest Joke In The World (ook wel Joke Warfare en Killer Joke genaamd) werd uitgezonden in de allereerste aflevering van Monty Python, getiteld Whither Canada (uitzending op 5 oktober 1969 dus). Omdat er veel filmlocaties nodig waren voor het verhaal, kreeg de sketch meer ruimte in de eerste speelfilm van Python, And Now For Something Completely Different, en kwam daardoor 'mooier' tot z'n recht. Hier de televisieversie (met Franse ondertiteling). Hieronder de filmversie. Kijk, vergelijk en geniet! Pas wel op dat je je niet dood lacht. 

Deel dit artikel