Het beste van Monty Python 3

Entertainment

Het beste van Monty Python 3

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag het beste van Python 'uit te zenden'. Vandaag, jawel, The Ministry Of Silly Walks.

Nagenoeg elke grote komiek heeft de beschikking over een perfecte lichaamscontrole en Cleese is daar bepaald geen uitzondering op.

Van de zes Python-komieken heeft John Cleese de meest successen gekend op beeldscherm en televisiedoek. Zo ging in 1975 Fawlty Towers van start, misschien wel het beste dat de BBC ooit aan comedy op televisie heeft gebracht. Cleese schreef de 12 aflevering samen met zijn toenmalige vrouw Connie Booth en hij speelde natuurlijk zelf de blunderende en opvliegende hoteleigenaar Basil Fawlty. Hier kun je een Fawlty Tower-probeersel uit 1971 zien dat geschreven was door Cleese en verpakt werd als een Doctors At Large-aflevering.

Op het witte doek speelde hij o.a. de sheriff in Lawrence Kasdans western Silverado (1985), in de matige comedy Clockwork (1986) en in het uitstekende A Fish Called Wanda (1988), waar hij ook het verhaal voor schreef, dat hem een Oscar-nominatie voor beste script opleverde. Ook deed hij kleinere rollen, zoals die van R in de James Bondfilm The World Is Not Enough en die van Q in Die Another Day. Of als Nearly Headless Nick in twee Harry Potter-films. Daarnaast was zijn stem veelvuldig te horen in animatiefilms als Shrek en Charlotte's Web. En natuurlijk speelde hij ook mee in de Monty Python-films The Holy Grail, Life Of Brian en Meaning Of Life.

Het beroemdste rare loopje ooit

The Ministry of Silly Walks is een sketch uit aflevering 14 van Monty Python's Flying Circus, getiteld Face the Press, voor het eerst uitgezonden in 1970. De sketch draait om een ambtenaar (John Cleese) van een fictief Brits departement dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes. Nagenoeg elke grote komiek heeft de beschikking over een perfecte lichaamscontrole en Cleese is daar bepaald geen uitzondering op. Met als resultaat misschien wel het beroemdste, grappigste, meest briljante rare loopje ooit. 

Deel dit artikel