Het beste van Monty Python 2

Entertainment

Het beste van Monty Python 2

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag het beste van Python 'uit te zenden'. Vandaag The Dirty Fork.

Terry Jones noemde het overlijden van Graham Chapman 'the worst case of party-pooping in all history'

Alle leden van Monty Python leven nog steeds, met uitzondering van Graham Chapman, die in 1989 overleed aan kanker. Zijn overlijden was één dag voor de twintigste verjaardag van de eerste aflevering van Monty Python's Flying Circus. Terry Jones noemde het daarom 'the worst case of party-pooping in all history'. 

Bij zijn herdenkingsdienst spraken de overgebleven groepsleden in de typische Pythonstijl. Cleese zei dat hij zich goed voor kon stellen hoe Chapman over de dienst zou denken: 'I want you to become the first person ever at a British memorial service to say fuck'. Ook zei Cleese dat Chapman het hem nooit vergeven zou hebben als Cleese niet iedereen zou choqueren namens Chapman. Daarom sprak hij ook, uit liefde, de volgende woorden: 'Good riddance to him, the freeloading bastard. I hope he fries in hell'. 

Bij een aantal reünies na zijn dood werd Chapman vertegenwoordigd door een urn die zijn as zou bevatten. Tijdens het Aspen Comedy Arts Festival in 1998 werd de urn 'per ongeluk' omgestoten door Terry Gilliam, waardoor de inhoud op het podium terechtkwam. De 'as' werd vervolgens opgezogen met een stofzuiger.

Het drama van de vieze vork

In de briljante en anarchistische sketch The Dirty Fork, die in de derde aflevering van Monty Python werd vertoond, speelt alles om een vieze vork. Graham Chapman zit met een vrouw in een restaurant en zegt tegen de ober (Terry Jones), dat zijn mes vies is, waarop het van kwaad tot erger gaat. De hoofdkelner (Michael Palin) komt erbij, daarna de manager (Eric Idle) en vervolgens kok Mungo (John Cleese). De sketch giert uit de bocht, excuses van het personeel buitelen over elkaar heen en als het niet erger kan, verschijnt er in beeld een bordje met 'And Now… The Punchline!' Waarna Chapman in beeld komt en zegt: 'Lucky I didn't tell them about the dirty knife.' Zo op papier denk je: is dit zo leuk? Maar dat is typisch Monty Python. Je moet erbij zijn geweest. En dat kan. Zie hieronder. 

Deel dit artikel