Het beste van Monty Python 11

Entertainment

Het beste van Monty Python 11

Door -

Deel dit artikel

Aanstaande zaterdag is het zover. Dan is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Daarom is dit de laatste, 11e aflevering in de reeks van beste Python momenten. Als afscheid de roemruchte Dead Parrot Sketch. 

Cleese vroeg zich later af wat voor zin het had om veel geld te betalen om de Pythons te live zien als je toch alles uit je hoofd wist.

De sketch werd geschreven door John Cleese en Graham Chapman en voor het eerst opgevoerd in de achtste aflevering van de eerste serie van de show, die op de Britse televisie werd uitgezonden op 7 december 1969.

De Dead Parrot Sketch is een voorstelling van een conflict tussen een knorrige, maar goedgelovige klant (vertolkt door Cleese) en een winkelier (Michael Palin), die betwisten of een pas gekochte 'Noorse Blauwe' papegaai al dan niet dood is. Daarbij neemt men de vele eufemismen binnen de Britse cultuur voor 'dood' op de hak.

Margaret Thatcher

Hoe populair de sketch in de loop der tijd is geworden bleek toen die in de jaren 90 werd opgevoerd tijdens een live performance van de Pythons in Londen. Cleese was opeens zijn tekst kwijt en vroeg aan het publiek wat hij moest zeggen. Die toeschouwers wisten het wel en schreeuwden het hem en masse voor. Cleese vroeg zich later af wat voor zin het had om veel geld te betalen om de Pythons te live zien als je toch alles uit je hoofd wist.

Ook een mooi voorbeeld van het succes van de sketch, was toen Margaret Thatcher tijdens een bijeenkomst van haar partij plotseling de tekst van de dierenwinkelklant begon te citeren. Dit tot grote hilariteit van de aanwezigen. Je kunt dat moment aan het einde van dit filmpje zien. Het begin daarvan is ook de moeite waard als de sketch met uitleg van Cleese en Terry Jones live wordt gespeeld en Michael Palin zijn lachen niet kan inhouden.

Houd aanstaande zaterdag 5 oktober in de gaten. Er zal vast wel wat op onverwachts op tv komen over de Pythons.

Deel dit artikel