Het beste van Monty Python 10

Entertainment

Het beste van Monty Python 10

Door -

Deel dit artikel

Op 5 oktober 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Monty Python's Flying Circus op tv kwam. Reden om tot die tijd elke week op dolle dinsdag het beste van Python 'uit te zenden'. Vandaag een woedende Cleese in The Architect Sketch.

Cleese was een verlegen slungel, maar als hij de gestoorde Adolf Hitler na deed lagen al zijn klasgenoten in een deuk.

Elke Python sketch waarin John Cleese een hysterische woedeaanval krijgt, is a priori een leuke sketch. Die boosheid komt bij de acteur voor een deel ook echt van binnenuit. Het begon allemaal op de middelbare school met Adolf Hitler. Cleese was een verlegen slungel, maar als hij de gestoorde dictator na deed lagen al zijn klasgenoten in een deuk.

Voor hem was Hitler persifleren een manier om zich minder ongemakkelijk te voelen over zichzelf en over zijn lengte. En niet te vergeten: om de woede, die hij altijd met zich mee zou dragen, om te zetten in een lach.

'Ik weet dat er iets manisch in me zit,' zou hij een aantal jaren geleden verklaren. 'Iets van ongecontroleerde woede. Ik denk dat het te maken heeft met gevangen zitten in een keurslijf van een keurige Brit moeten zijn. En dat ik daar met alle geweld uit los wil komen.'

Een schitterend voorbeeld van een woedende Cleese zie je hieronder in de extremely silly The Architect Sketch uit de 17e aflevering van Monty Python, getiteld The Buzz Aldrin Show. De sketch wordt aangekondigd door 6 gumbies, waarin we alle Python-leden herkennen minus Terry Gilliam.

Deel dit artikel