Gruppo Sportivo is Great

Entertainment

Gruppo Sportivo is Great

Door -

Deel dit artikel

Wat kun je toch happy worden van muziek! Al een paar weken knettert en knispert Great van Gruppo Sportivo via de diverse geluidsdragers, een album dat z'n naam eer aan doet.

Foto: Patricia Steur

Veertien jaar. Zo lang hebben we moeten wachten op een nieuw album van het geesteskind van Hans Vandenburg. Steely Dan was er qua tijdspanne tussen plaatwerk niks bij.

Toen het voorlaatste GS-album Topless 16 uitkwam in 2004 was Hans al 50méér man. En dat is deze inmiddels 71-jarige Haagse stadsgenoot meester songschrijver en creatieve kracht nog steeds. Een man met méér levenservaring, méér wijsheid, méér relativeringsvermogen. En getuige het gebodene op Great heeft hij ook méér levensvreugde gekregen.

Dik voor elkaar

Ik vond Gruppo Sportivo eind jaren 70 een leuke band. Absoluut. Ik moest altijd heel erg lachen om drummer Max Mollinger, de vleesgeworden Animal uit de Muppet Show. En de ironische teksten van anti-held Vandenburg waren dik voor elkaar. Het album Back To 78 is dan ook zonder meer een klassieker. Maar mag ik een bekentenis doen? Ik draaide hun muziek zelden of nooit. Anno 2018 heb die schade danig ingehaald. Great is niet van mijn geluidsdragers weg te slaan.

Boeit en groeit

Ken je dat? Dat je een album beluistert en je niet over de helft komt, omdat je de eerste songs weer wilt horen? Great doet dat met me. Een groter compliment kan ik Vandenburg, Mollinger (wat drumt die man toch lekker) en co. niet geven. This Is A Normal Song, Find The Summer, Cruising, Chick & Song, waarop Mollinger zo'n lekkere Southern shuffle neerlegt, elke track boeit en groeit.

Hij weet het zelf nog niet, maar ik ga Vandenburg snel maar even interviewen voor MZ. Om wat dieper in te gaan op Great.

Hier de Spotify-link naar het album:

 

Deel dit artikel