Feest der herkenning

Entertainment

Feest der herkenning

Door -

Deel dit artikel

Elk jaar rond mei vindt er in de bar en op het terras van het Amsterdamse American Hotel de Oor/Hitkrant reünie plaats. Ook deze keer was oud Hitkrant-redacteur Mick Boskamp van de partij. Het werd een bijzondere editie. 

fotografie: Pia Meijer e.a. 

Elk jaar is anders. En daarom ga ik er ook altijd onbevangen en zonder enige verwachting naartoe. Dit keer ging ik per toeval voor het goede gesprek.

De laatste zin van het intro hierboven moet je maar met een korreltje zout nemen. Geschreven om de lezer in het verhaal te zuigen. Doet me denken aan wat er in het typemachine-tijdperk onder het kopijpapier van Muziekkrant Oor stond: Stop! Een goed artikel. Maar is de lezer nog wel geïnteresseerd? Ja, bij de uitgeverij van Oor en Hitkrant, genaamd Keihard & Swingend BV, die onder leiding stond van directeur en oprichter Barend Toet en algemeen hoofdredacteur Constant Meijers, heb ik in de jaren 70 als 21-jarig broekie geleerd om verhalen met een kop, kont en staart te schrijven. Dat ik een pathologische aandachttrekker ben, kwam daarbij goed van pas. Elk nadeel heeft een voordeel, zullen we maar zeggen.

Voelt als thuiskomen

Maar terug naar waarom de lezer die laatste zin 'Het werd een bijzondere editie' met een korreltje zout moet nemen. Elke Oor/Hitkrant reünie is op voorhand namelijk bijzonder. Lees hier mijn stuk van vorig jaar maar terug. Ik kijk er altijd reikhalzend naar uit. En dat is pas bijzonder. Want ik ben niet zo van de reünies. Een paar jaar geleden was ik in Schotland op een reünie van verslavingskliniek Castle Craig, waar ik vierenhalve maand in behandeling was voor de ziekte van mateloosheid, en daar liep ik toch wat gespannen rond. Het is heel gek. Ik houd ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en tegelijkertijd ben ik ook verlegen en gedij ik minder goed in grote gezelschappen. Maar in het American, bij mijn oud-collega's, vrienden en kennissen voelt het als thuiskomen. Elk jaar is anders. En daarom ga ik er ook altijd onbevangen en zonder enige verwachting naartoe. Dit keer ging ik per toeval voor het goede gesprek.

Causeur Maarten Spanjer

Het begon met een grote verrassing, namelijk de aanwezigheid van acteur/schrijver/komiek/causeur Maarten Spanjer. Hoewel de reünie allang niet meer is voorbestemd voor werknemers en oud-werknemers van de twee bladen en een mengelmoes van platenmensen, artiesten en andersoortige tweevoeters warm worden onthaald, had ik Maarten niet verwacht. Totdat ik me realiseerde dat hij samen met de eveneens aanwezige levende legendes Rudy Bennett (van Motions-faam), Polle Eduard en Specs Hildebrand de theatertour 'Rot Op Met Die Geraniums!' maakte. Als ik Maarten zie, moet ik altijd denken aan die keer dat we in de jaren negentig op het terras van de Zandvoortse strandtent Tijn Akersloot zaten en ademloos naar een stoot van een jonge vrouw met prachtige borsten keken (in die jaren zaten de vrouwen nog topless op het strand) die de Telegraaf zat te lezen. 'Weet je wat vooral zo heerlijk is?' zei Maarten tegen me. 'Ze leest het sportkatern. Perfectie!'

Grap uithalen met de grappenmaker

Natuurlijk hing ik als vanouds aan zijn lippen. Toen werd het tijd om een grap met de grappenmaker uit te halen. 'Het kan geen toeval zijn dat ik je hier tegenkom,' zei ik. 'Moet je luisteren. Ik heb een vriend en die heeft twee kaartjes voor Ajax tegen Tottenham...' Ik zag opeens een klein vlammetje in de ogen van deze ras-Ajacied. 'En die vriend,' vervolgde ik, 'zit een beetje moeilijk, want zijn vrouw moet misschien bevallen. Mijn vraag aan jou is... zou jij misschien bij de bevalling willen zijn?' Het was typisch een grap die Maarten had kunnen maken. Toen we goed en wel waren uitgelachen, vroeg hij of hij 'm mocht gebruiken. By all means!

Jan Donkers is trots op zijn zoon

Even later was ik voor het eerst in mijn leven in gesprek met een andere levende legende, namelijk auteur, programmamaker en popjournalist Jan Donkers. Over het feit dat hij nog steeds popjournalist wordt genoemd, vertelde hij dat hij er steeds opnieuw aan moet wennen als hij met die omschrijving wordt geconfronteerd: 'Ik voel me totaal niet verbonden met wat nu als popmuziek wordt omschreven. Daarbij denk ik ook niet meer de leeftijd te hebben om als popjournalist door het leven te gaan.' We hadden het over mijn vader, Hans Boskamp, die in de tijd dat Jan nog geen vraagtekens bij popjournalist zette, adjunct directeur van EMI Bovema was. 'Ik kan me nog herinneren dat ik met een aantal collega journalisten zat te wachten om Marvin Gaye te interviewen toen je vader binnenkwam en met zijn donkere stemgeluid zachtjes tegen ons zei: 'Heren, Marvin Gaye heeft zich teruggetrokken met een dame.' Meer woorden had hij niet nodig om te zeggen dat het interview niet door ging.' Ik vertelde aan Jan dat ik de columns van zijn zoon Sander in de Volkskrant zo goed vindt. 'Je bent niet de eerste die me dat vertelt. Ik heb het zelfs hier al een paar keer gehoord. Ik ben natuurlijk bijzonder trots op hem. Hij wilde ooit muzikant worden en ik heb hem toen natuurlijk gesteund. Maar op het conservatorium zeiden ze dat hij goed speelde, maar dat goed niet goed genoeg is. En nu schrijft hij. Beter dan goed. Alles lost zich vanzelf op.'

Game Of Thrones was een deceptie

Mijn Oor/Hitkrant reünie editie 2019 eindigde met een gesprek met een man die ik zo'n kleine veertig jaar (!) niet had gezien, maar die – en dat is het mooie van deze reünie – niets was veranderd en net zo'n kwelgeest was als toen. Onder leiding van de illustere art-director George Noordanus was Cor van Wees vormgever van Muziekkrant Oor. Tegenwoordig is hij kunstenaar en art-director die o.a bekend staat om de vormgeving van de schitterende Pinkpop affiches en merchandising. Het gesprek begon met plaagstootjes en ik dacht: 'Zo ken ik de oude Cor van vroeger weer!' Maar al snel zaten we in een geanimeerd en persoonlijk gesprek, waaraan ook zijn ex-collega bij Oor Renée Kuijper meedeed. En toen was het opeens half zeven en had ik een meeting elders. Eentje van de NA (Narcotics Anonymous). De avond zou vervolgens eindigen voor de buis, met de vierde aflevering van het laatste seizoen van Game Of Thrones, die een deceptie bleek. Had ik daar nou acht jaar lang lang voor naar een serie gekeken? Om het als een nachtkaars uit te zien gaan? Nee, dan de Oor/Hitkrant reünie.

Daar gebeurt tenminste nog wat. 

p.s. Check hieronder de gallery en het filmpje. In de bewegende beelden zie je achtereenvolgens programmamaker en journalist Bram van Splunteren, journalist/auteur en oud WEA-perschef Tjerk Lammers, saxofonist en ex-autoverkoper Hans Dulfer en Maarten Spanjer.

Gallery

  • Oor en Hitkrant-oprichter Barend Toet, art-director George Noordanus en art-director Cor van Wees
  • Entrepreneur Sam Tjioe, Keihard & Swingend chic/sjiek Marijcke Haccou en auteur/journalist Pieter Franssen
  • Organisatoren Jan-Maarten de Winter en Kees Baars
  • Sterfotograaf William Rutten, AD's Louis du Moulin, auteur/journalist Nathalie Kesters
  • Mick Boskamp en Jan Donkers
  • Rudy van den Berg alias Rudy Bennett, Polle Eduard en de kersverse ridder in de orde van Oranje-Naussau, fotografe Patricia Steur

Deel dit artikel