Entertainment

"Essentieel me reet"

Door -

Deel dit artikel

We hebben er allemaal mee te maken en toch is het voor iedereen anders. De interpretatie van het woord essentieel heeft in de loop der tijd voor veel discussies gezorgd, die mij meestal volledig koud lieten. Tot deze week, toen mijn wereld voor even op zijn kop stond.

Omdat ik in Delft woon en zij in Friesland, werd Amsterdam onze wandel plek

Is motorolie essentieel? Die vraag zag ik op TV voorbij komen op het moment dat de verschillende winkels hun deuren moest sluiten. De ACTION verkoopt motorolie, en een meneer had motorolie nodig. Nu vroeg ik me ook wel gelijk af of ik überhaupt (essentieel Duits woord) motorolie van de ACTION in mijn auto zou gieten of dat ik toch liever even naar een garage of tankstation zou rijden. Maar voor deze man was het essentieel, want hij had het acuut nodig voor zijn vervoer.

Actie

En zo heeft een ieder wel een eigen invulling van wat essentieel is. Pas zag ik dat de ex van Dr. Dre, een gerenommeerde producer uit de Verenigde Staten, maandelijks 2 miljoen alimentatie krijgt. Ik ga er gemakshalve van uit dat zij het kopen van een nieuwe auto, liefst elke week; essentieel vindt, en het haar een rotzorg zal wezen of de motorolie bij de ACTION vandaan komt. Daarbij denk ik wel dat de ACTION in Amerika ACTIE heet, maar ook dat zal haar een rotzorg zijn, zolang ze haar essentiële 2 miljoen maar krijgt.

Alles To-Go

Maar als ik dan toch even aan deze kant van de Atlantic blijf, kreeg ik van de week ook even een essentiële les. Met mijn beste vriendin Femke uit Friesland ging ik even een potje wandelen. Gewoon een rondje lopen, kletsen, lachen. Omdat we dat beiden nodig hadden! We hadden elkaar al zeker 4 maanden niet gezien en dan is toch dat contact, al dan niet op afstand, essentieel. Omdat ik in Delft woon en zij in Friesland, werd Amsterdam onze wandelplek. Niet winkelen, want tja, alles is dicht. Gewoon lopen langs het water, een koffie to-go, of was het Glühwein (wederom een essentieel Duits woord), Turkse pizza to-go er achteraan en onze dag kon niet meer kapot.

Mijn schoenen helaas wel.

Op zo’n beetje het verste punt begaven mijn schoenen het, te oud, verdroogd en kapot gelopen. Binnen de korste tijd lagen mijn volledige zolen eraf inclusief het dempende laagje. Oftewel, ik liep op mijn geurvreters door de straten van Amsterdam. Aan het begin van deze dag was ik er echt heilig van overtuigd dat schoenenzaken allesbehalve essentieel waren, maar als je dan als bijna 48-jarige man met een redelijk banksaldo nog een dikke 5 km moet lopen naar je auto op alleen sokken en geurvreters, gaat je mening over schoenenwinkels toch wel veranderen. Nog heel even gedacht om een taaie burger bij de FEBO te scoren uit de muur, maar omdat ik wanken op mijn benen stond, zag ik dat getrek niet zitten. Ook het Kruidvat gaf geen vreugde, geen bad slippers. Wel dames sloffen met bond randje maatje 40, dan maar op mijn geurvreters 5 km terug naar mijn auto.

Zo kan een simpele gebeurtenis je eigen perceptie van essentieel geheel doen veranderen. Wat ik er mee wil zeggen? Helemaal niks. Gewoon dat we met zijn allen niet zo snel een oordeel over elkaar en elkaars mening moeten hebben, let nou maar gewoon goed op jezelf. Hoor je me?

 

Deel dit artikel