Er valt veel goeds te vertellen over The Queen's Gambit

Entertainment

Er valt veel goeds te vertellen over The Queen's Gambit

Door -

Deel dit artikel

Toen ik de synopsis las van de 7-delige Netflix-serie The Queen's Gambit was ik niet direct verkocht. Een verhaal over een vrouwelijk schaakwonder in de jaren 60? Really?

Weten wanneer je gas terug moet nemen om je costar te laten schitteren is een vaardigheid die vaak over het hoofd wordt gezien.

Ik bedoel: schaken is niet bepaald een sport met een hoge intensiteit, een spel dat zich bovendien ook nog eens moeilijk laat vertalen naar film. Maar hier ben ik, nog steeds aangenaam verdoofd door één van de beste series die ik dit jaar heb gezien.

Er valt veel goeds te vertellen over The Queen's Gambit, maar de grootste kracht komt in de persoon van Anya Taylor-Joy, die schittert als Beth Harmon, ons schaakwonder. De serie zou niet hebben gewerkt zonder de sensationele acteerprestatie van Taylor-Joy, die ik al eerder opvallend goed vond in de ijzige horrorfilm The Witch.

Gesloten geest

Echt bijzonder sympathiek is Beth niet. Ze is in ieder geval niet aardig in de zin van wat je zou verwachten van een vrouwelijke hoofdrolspeler in een serie. Maar de prestatie van Taylor-Joy is dat we desondanks helemaal mee gaan in haar personage. Door weinig of geen dialoog laat de actrice ons toe in de troebele, gesloten geest en het hart van de hoofdpersoon. Als kijker wil je dat Beth slaagt en haar demonen verslaat. Zelfs als je ziet dat ze de mensen om haar heen vergeet op haar queeste om de beste schaker ter wereld te worden.

Als de grootste kracht van de show de hoofdrolspeelster is, dan komt op een goede tweede plaats het personage van Beth zelf, een jonge vrouw die worstelt met trauma's uit haar jeugd, die verslaafd raakt aan drank en pillen en in schaken een soort houvast vindt dat niets anders haar biedt. Meestal zijn in dit soort verhalen de mannen de gemankeerde genieën, die vergeven worden voor hun egoïsme omdat ze de wereld zoveel te bieden hebben.

Laten schitteren

Maar in The Queen's Gambit spelen de uitstekende acteurs, die deels mentors en tegenstanders spelen en soms beiden, de bijrollen die vaak aan vrouwen worden toebedeeld. Weten wanneer je gas terug moet nemen om je costar te laten schitteren is een vaardigheid die vaak over het hoofd wordt gezien, maar elk van deze mannen was bereid om dat te doen en het maakt de serie er des te sterker door.

Met een geweldige cast, complexe en interessante personages en een sterk verhaal is The Queen's Gambit de zeven uur durende binge zeker waard. Het inspireerde me zelfs om weer eens schaak te gaan spelen, en dat wil wat zeggen. Ik raad deze Netflix Original ten zeerste aan.

In onderstaande scène danst een dronken Beth op de beelden en tonen van Venus van onze eigen Shocking Blue. Bijzonder!

Deel dit artikel