Er is geen bal op de TV, Doe Maar in Carré

Entertainment

Er is geen bal op de TV, Doe Maar in Carré

Door -

Deel dit artikel

Afgelopen zaterdag ging Mick Boskamp voor de vierde keer in 6 jaar tijd naar een optreden van Doe Maar. Dit keer samen met de vrouw die als tiener Ernst Jansz aan de muur had hangen.

'Moet je kijken! Zitplaatsen worden staanplaatsen!', sprak Hennie Vrienten enthousiast

Het is zaterdag 1 december, als mijn zus en ik in de trein naar Amsterdam zitten. We gaan naar de mannen van Doe Maar kijken in Carré, die na vanavond nog twee optredens in het Koninklijke theater doen, op de zondag en maandag, waarna de Er verandert NIX 2018 clubtour klaar is. Ik moet denken aan mijn bestie René van Collem, de drummer van het viertal. Na maandag zal hij dubbele gevoelens hebben: van weemoed dat het er erop zit en van opluchting dat het erop zit. Want wat waren het veel optredens dit keer en wat is drummen hard werken.

Drie plakboeken vol met foto's

Patricia is beduidend jonger dan ik. Ze is een nakomertje en ik had ik haar vader kunnen zijn. Ik was dan wel een hele jonge papa, maar technisch was het mogelijk geweest. Die gedachte bezorgt me een korte rilling. Onderweg vertelt ze dat ze samen met haar vader begin jaren tachtig ooit in het Amsterdamse Americain was, toen Henny Vrienten het etablissement betrad. Ze was nog geen tien jaar en droeg een blouse met allemaal Doe Maar-buttons erop. Ze wist niet hoe snel ze die buttons eraf moest halen, bang en blue als ze was dat Henny in haar een die-hard fan ontdekte. Haar kamer was behangen met Doe Maar-posters, vooral van Ernst Jansz en ze had drie plakboeken vol met foto's, artikelen, speldjes en buttons. Die plakboeken heeft ze nog steeds, net als alle Doe Maar-albums op vinyl.

De kinderen van 'ons mam'

Waar was ik met mijn hoofd dat die periode van mijn zus volledig aan me voorbij is gegaan? Ik werkte toen bij Playboy. Dat zal het geweest zijn. Ze vertelt ook dat haar beste Zandvoortse vriendinnen fan van Toontje Lager waren en zij van Doe Maar, net zoals haar oudste broer en ik in hetzelfde dorp van de Beatles waren in onze tienerjaren en Johnny Kraaijkamp Jr. van de Stones. Als ik naar mijn knappe zus kijk die tegenover me in de sprinter naar Amsterdam zit kan ik het me nog minder voorstellen dat ze zo idolaat is geweest van een bandje dan als ik mezelf in de spiegel zie. Misschien komt dat omdat zij de jongste, maar ook meest volwassene is van de kinderen van 'ons mam'. De avond is nu al leuk.

Het beste optreden uit het rijtje

Ondanks de roep om meer gaan rond kwart over tien na drie toegiften de zaallichten aan in Carré. Het concert is voorbij en wat was het goed. Sinds René weer in de groep kwam in 2012 heb ik de band in GelreDome (2012), in 013 in Tilburg (2013) en in Ziggo Dome (2016) gezien en dit was verreweg het beste optreden uit het rijtje. Wat doe je als band wanneer je al decennia-lang geen nieuw album hebt uitgebracht en je wilt het voor jezelf en het publiek toch spannend houden? Dan zorg je bijvoorbeeld voor een andere muzikale invulling van de liedjes. En dat is precies wat de mannen deden. Bijgestaan door drie sterke blazers (trombone, sax en trompet) zocht Doe Maar zeker wat betreft het eerste deel van het optreden het avontuur op, zoals in het lang uitgesponnen Hé Hé, afkomstig van het eerste titelloze en ook Hennie Vrienten-loze album uit '79 (zie filmpje verderop). Ook het publiek ging erg goed op Doe Maar 'nieuwe' stijl. 'Moet je kijken! Zitplaatsen worden staanplaatsen!', sprak Hennie enthousiast en wat moet het voor de band dan ook een geweldig gezicht zijn geweest om van boven naar beneden en van beneden naar boven al die mensen te zien dansen in Carré.

'Waarom was je niet verliefd op mij?'

Samen met familie en aanhang van René, waaronder zijn rots in de branding annex vrouw Margaretha, zijn krasse moeder Puck en broer Pim en zijn Jeanette, mogen we na afloop backstage om het glas te heffen op het succes van de band. Ik kan het niet laten en moet een foto van mijn zus met Ernst Jansz maken, ook al had ze van tevoren nadrukkelijk gezegd daar absoluut geen zin in te hebben. De op het podium opvallend energieke, 70-jarige zanger en multi-muzikant doet dat met genoegen. 'Je bent een lieve broer,' zegt hij.

We rijden mee met onze plaatsgenoot en Doe Maar-drummer, die inmiddels miljardair moet zijn, tenminste: als elke klap een daalder waard is. Vlak voordat we Zandvoort binnen rijden, vraagt René aan mijn zus: 'Waarom was je eigenlijk verliefd op Ernst Jansz en niet op mij?' Patricia reageert adrem: 'Omdat je toen al voor een tijdje de groep uit was.' 'Goed antwoord,' zegt René's vrouw Mar.

Het is zeker een goed antwoord, maar het is alleen niet waar. Bekijk hieronder de foto's uit het plakboek van mijn zus. De jongen op de foto's met krullen is René...

Gallery
Deel dit artikel