Een lang Netflix weekend (inclusief seks)

Entertainment

Een lang Netflix weekend (inclusief seks)

Door -

Deel dit artikel

Eén op de 5 Nederlanders heeft minder seks door Netflix, bleek vorige maand uit een onderzoek. Maar dat weerhield Mannenzaken er niet van zich afgelopen weekend te onderwerpen aan de nieuwe, geweldige titels.

Op de foto: Alan Arkin en Michael Douglas in The Kominsky Method

Het is raar, maar waar: 17 procent van de Nederlanders geeft aan dat het seksleven lijdt onder het enorme aanbod aan films, series en tv-programma's op Netflix en andere streaming-diensten. Het onderzoek van PanelWizard in opdracht van acties.nl werd uitgevoerd onder 1110 Nederlanders met een relatie. Wat voor relatie staat er niet bij. Misschien wel met een afstandbediening.

Marlies Dekkers: 'Als we kijken naar wat er vorig jaar voor het momentum zorgde, dan denk ik dat de Gouden Eeuw van Netflix aan de basis heeft gestaan van #metoo.'


Bovenstaande geeft wel aan wat een waanzinnige ontwikkeling Netflix doormaakt. Van alle nieuwigheden die de afgelopen jaren ons leven hebben 'geïnfiltreerd', behoort Netflix (en in mindere mate andere streamingdiensten) zonder enige twijfel tot de meest opmerkelijke. Zo zijn we anders naar speelfilms en series gaan kijken (speelfilms lijken opeens in veel opzichten te kort, teveel een samenvatting, omdat we de verdieping van een langere serie missen). Maar ook gaan er stemmen op dat Netflix een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van de #metoo-beweging heeft geleverd. Zo vertelde Marlies Dekkers mij laatst: 'Als we kijken naar wat er vorig jaar voor het momentum zorgde, dan denk ik dat de Gouden Eeuw van Netflix aan de basis heeft gestaan van #metoo. In één keer kregen vrouwen interessante rollen. Films zijn een reflectie van de geest en ik denk dat actrices daardoor steeds meer macht kregen en steeds mondiger werden. En zowel vrouwen als mannen vonden die nieuwe series geweldig, waardoor de actrices harder zijn gaan duwen.'

Zowel sympatie voor de good guy als voor de bad guy

Al met al was het dit weekend Netflix-feest in huizen Mannenzaken, in dit geval het Drentse stulpje van mijn makker Willem en zijn Grote Liefde en de Dordtse woning van mijn Heerlijkheid, waar ik regelmatig vertoef.

Niet alles wat Netflix brengt, is goed. Persoonlijk vond ik het laatste seizoen van House Of Cards een grote teleurstelling. Afgezien van het feit dat ik Frank mistte (wie niet trouwens?) en dat de invulling van de serie (girlpower!) het gedachtegoed van Marlies Dekkers onderstreept, wat natuurlijk prima is, was er vaak geen touw aan vast te knopen. Bovendien vond ik Claire, hoe goed ik Robin Wright ook vind, dit keer iets teveel ijskoningin. Alleen haar scènes met die andere topactrice, Diane Lane, knallen van de beeldbuis, maar daar kun je niet een heel seizoen van 8 afleveringen aan ophangen. Nee, veel beter is Narcos: Mexico. Je zou het seizoen vier van de Narcos-serie kunnen noemen, ware het niet dat er een andere locatie, een ander verhaal en andere hoofdrolspelers mee doen. Wat ik er persoonlijk zo goed aan vind, is dat je zowel sympathie voor de good guy (DEA-agent Kiki Camarena, uitmuntend gespeeld door Michael Peña) als voor de bad guy (drugsbaas Felix Gallardo, ook een wereldrol, in dit geval van Diego Luna) hebt. In dat opzicht doet Narcos: Mexico me sterk aan de filmklassieker Heat denken met Al Pacino als agent en Robert DeNiro als crimineel. Adembenemende televisie.

Bedacht door de fameuze koning van de sitcoms

Net nadat ik zaterdagavond naar aflevering 5 van Narcos: Mexico had gekeken in bed (mijn lief had even geen zin in mannen die elkaar dood schieten om drugs), kreeg ik van Willem een appje. 'Netfix:The Kominsky Method! Briljant, moet je zien. Perfecte Mannenzaken-serie.'

OMG! Wat nu te doen? Overschakelen naar deze veelbelovende, zilverharige comedy-serie met Michael Douglas als oudere acteur en Alan Arkin als zijn boezemvriend? Het was verleidelijk, ook omdat de serie bedacht is door de fameuze koning van de sitcoms Chuck Lorre, die verantwoordelijk was voor hits als RoseanneGrace Under FireTwo and a Half Men en The Big Bang Theory. Maar de avond ervoor hadden mijn lief en ik naar de 2 uur durende Netflix Original Film Outlaw King gekeken over Robert The Bruce die in het 14e eeuwse Schotland een gewelddadige opstand leidt om de onafhankelijkheid van de Engelse overheersing terug te winnen (aanrader!). Het was wel even genoeg zo.

Bijzonder voor zulke grote bioscooptrekkers

De volgende dag was het echter opnieuw raak. Mijn lief koerste zonder te overleggen met me (ze gaat dat in huize Heerlijkheid) naar de nieuwe Coen Brothers-film, die – en toch is wel heel bijzonder voor zulke grote bioscooptrekkers – een Netflix Original is. The Ballad Of Buster Scruggs, met memorabele rollen voor Liam NeesonJames FrancoTim Blake Nelson en de zanger met het gorgelende stemgeluid, Tom Waits, is in de beschrijving een comedy, maar we vonden de afzonderlijke verhalen, die tezamen dit 2 uur en 13 minuten durende western-epos vormden, juist mooi van treurigheid. Dat de film onmiskenbaar een product van de twee geniale broers is, moge evenwel duidelijk zijn.

En toen werd het zondagavond en maakten we ons op voor de maandag, maar niet voordat we de televisie lieten schieten. Want in tegenstelling tot die 1 op de 5 Nederlanders laat ik mijn seksleven mooi niet vernaggelen door Netflix, no sir!

P.s. Het is inmiddels dinsdag en gisteravond hebben we tijdens een tv-dinner for 2 naar een Netflix-aflevering van de culinaire docu-serie Somebody feed Phil gekeken (ontwapenend leuk en smakelijk!)

Hier de trailer van de Coen Brothers-film The Ballad Of Buster Scruggs:

Deel dit artikel