Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!! Dennis Bergkamp!!!

Entertainment

Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!! Dennis Bergkamp!!!

Door -

Deel dit artikel

De stilste topvoetballer aller tijden wordt vandaag 50. We nemen hem met liefde op in de mannenclub waar hij tot in lengte van jaren wél altijd welkom zal zijn.

Lieve Dennis Bergkamp,

1 juli 2018 was een treurige dag voor het Nederlandse voetbal. Nog onbewust van de nakende zegetocht van Ajax in Europa, zagen we toen vooral diepzwarte wolken boven de Johan Cruijff Arena hangen. Want op die eerste juli 2018 werden de banden tussen jou en Ajax definitief verbroken. Dat die breuk al sinds december 2017 in de lucht hing, maakte de ontluistering er niet minder om. Ik herinner me nog dat ik het nieuws op 20 juli in het Parool las. Je kwam zelf niet aan het woord, zoals je dat bij voorkeur niet doet. En ik kon je geen ongelijk geven. Het praat niet zo lekker met een spreekwoordelijke dolk in de rug.

'Want wat is er mooier dan iets wat je heel graag doet samen je kind te kunnen doen?'

En daarna bleef het heel erg stil rond jou. Niets nieuws, want je bent van nature een stille Willie. In wezen gevoelig. Maar deze stilte voelde onnatuurlijk aan. Tot ik op 26 maart 2019 in de Volkskrant las dat je als vrijwilliger bij Jong Almere City aan de slag was. En dat maakte me blij. Weet je waarom, Dennis? Omdat je dat niet als gelauwerde ex-topvoetballer doet, maar als vader! Omdat je 20-jarige zoon Mitchel bij de 'beloften' van Almere City speelt. En daar kan ik plaatsvervangende traantjes van in mijn ogen krijgen. (Niet van schrikken, dat gebeurt als je 50plus bent.) Want wat is er mooier dan iets wat je heel graag doet samen een kind te kunnen doen? Dat is toch een prachtcadeau van het leven? Toevallig staat mij morgen een topdag met mijn drie zoons te wachten. Die dag heb ik vorig jaar (!) op 17 juni voor mijn verjaardag gekregen. Maar ondanks een golf aan berichten op de speciaal gecreëerde WhatsApp-groep - WS Masters 2018 - kwam het er niet van. Maar morgen is het dus zo ver, dan krijg ik mijn cadeau: een geheel verzorgde golfdag met de drie heren. Wat een feest!

'Het verleden kun je niet veranderen. En waarom zou je ook.'

Als ik je vandaag zou tegenkomen, had ik je graag verteld dat je de frustratie over je breuk met Ajax als een cadeau kunt zien. That was then and this is now, zou mijn Grote Liefde zeggen. (Ze heeft een Engelse vader, vandaar.) Want anders had je nooit als vrijwilliger met je zoon op het voetbalveld gestaan. Om met je grote leermeester Johan Cruijff te spreken: elk nadeel heeft zijn voordeel. Het verleden kun je niet veranderen. En waarom zou je ook. Het heeft je gemaakt tot de 50-jarige man die je nu bent. En daar is niets mis mee. Met je voetbalverleden trouwens ook niet...

'Qua elegantie staat hij boven iedereen.'

Hoe goed je eigenlijk was, wordt zichtbaar als je op YouTube jouw naam intikt. Dan krijg je - terwijl je toch al 13 jaar niet meer speelt - een keur aan compilaties te zien met zogenaamde 'Bergkamp hoogtepunten'. Waarbij vooral jouw Arsenal-periode een ware goudmijn van sprankelende voetbalmomentjes blijkt te zijn. Ik vind het niet zo vreemd dat je juist toen - met ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid - het ene pareltje na het andere aaneenreeg. Ik noem de naam Arsene Wenger. Een Franse coach die in Engeland aantoonde dat de waan van de dag ook in de voetbalwereld nooit de leidraad voor je handelen mag zijn. Hij liet jou gewoon lekker voetballen. Op een manier die Ruud Gullit heel treffend omschreef met 'Qua elegantie staat hij boven iedereen'.

'Jack van Gelder kondigde het aan voordat Frank de Boer die wonderschone pass over 50 meter gaf.'

Ooit vormde je met Wim Jonk een duo dat elkaar blindelings op het veld wist te vinden. Maar at the end of the day ben je onlosmakelijk verbonden met commentator Jack van Gelder. We schrijven de 90ste minuut van de kwartfinale Nederland - Argentinië op het WK 1998 in Frankrijk. De stand is 1-1. In die minuut liet jij zien hoe ver je qua elegantie boven iedereen stond. Jack van Gelder kondigde het aan voordat Frank de Boer die wonderschone pass over 50 meter gaf. Jij maakte het onbeschrijfelijk mooi af. En Jack van Gelder deelde zijn vreugde op tomeloze wijze met miljoenen verbijsterde tv-kijkers. Het doelpunt is inmiddels ruim 5,5 miljoen keer op YouTube bekeken. Maar het mag op jouw verjaardag hier natuurlijk niet ontbreken. Dus kijk gerust nog even met ons mee.

Fijne verjaardag, Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!! Dennis Bergkamp!!!

 

fotocredit: OrangePictures

 

 

Deel dit artikel