De zomer van 2020 heeft z'n zomerhit!

Entertainment

De zomer van 2020 heeft z'n zomerhit!

Door -

Deel dit artikel

Wat doe je als drummer die door de Corona-maatregelen even geen slag werk meer heeft? Dan ga je in de studio wat zitten pielen. Percussionist van The Analogues en rasmuzikant Leon Klaasse deed precies dat. Met verstrekkende gevolgen!

Dit is je leven, je hebt nog maar even.

Je moet nu niet vallen, maar door blijven gaan.

Leef toch je leven, het duurt nog maar even.

't Is mooi voor ons allen, zolang wij bestaan – Uit Vrij van Leon

Nederland heeft een kneiter van een zomerhit! Eentje die ook helemaal in deze krankzinnige tijd past. Het nummer heet Vrij en de maker is Leon Klaasse, ex Powerplay en ex-Sweet D'Buster drummer, die nu bij de beste Beatles-tribute band ter wereld speelt, The Analogues. Een rocker in hart en nieren, maar geen rocker met een tunnelvisie. Integendeel: Leon, die overigens alles zelf speelt en zingt in het nummer, is een vrije denker, die de vinger aan de pols houdt en niet vies is van een muzikaal experiment. Begin 2000 stond ik bijvoorbeeld met hem op een dance-podium waar hij drumde bij Quazar en ik de MC mocht zijn bij de band van techno-grootheid Gert van Veen. In mijn rol als master of ceremony bakte ik er niet veel van, maar ik weet nog wel dat elke klap die Leon uitdeelde een daalder waard was.In ieder geval hadden we samen opgetreden. En dat schept een band.

Een fantastisch idee

Misschien dat ik daarom wel tot de vrienden- en kennissenkring werd gerekend, die op 17 april het volgende Messenger-bericht van hem ontving:

Lieve vrienden en vriendinnen,

In deze rare tijd waarin wij dreigen van elkaar te vervreemden wegens het gemis van bijna alle sociale contacten, heb ik het idee gevat een leuke videoclip te maken van allerlei gelukzalige momenten van de personen uit mijn vrienden- en kennissenkring, en deze achter elkaar te monteren voorzien van 'n song van mij.

Ik wil je/jullie vragen om zo'n momentje (5 á15 seconden) op video vast te leggen met je telefoon (bij voorkeur horizontaal gefilmd) en deze mij via Gmail, Whatsapp of Messenger terug te sturen.

Het mag van alles zijn; van lekker koffie drinkend op de bank, dinerend aan tafel, tot lopen, liggen of dansen in het park, of gewoon elkaar of je huisdier een knuffel geven.

Als het maar een 'happy' gevoel uitstraalt.

Extra leuk wordt het als het fragment zou kunnen eindigen met een handkus naar de camera/kijker.

Ik stuur hierbij de laatste refreinen van het nummer mee om je 'n idee te geven van de sfeer.

Alvast bedankt en hopelijk tot snel in levende lijve.

X, Lee

Meteen vond ik het een fantastisch idee! En toen had ik de laatste refreinen van het nummer nog niet eens gehoord. Daar kwam ik later in de avond pas aan toe. Op het moment dat ik de eerste tonen hoorde, was ik al verkocht. Wanneer hoor je of een nummer goed is? Misschien heeft het te maken met wat Quincy Jones ooit omschreef als 'a spine tingling feeling when you know you have maybe bottled lightening.'

Met een beetje mazzel

Door die twee refreinen, was ik al verkocht, dat was duidelijk. Ik besloot mee te doen met Leon's feest en een filmpje van mezelf te maken. Toen Leon daar enthousiast op reageerde, vroeg ik aan hem of ik hem van dienst kon zijn met meerdere videos. En zo kon het gebeuren dat in de uiteindelijke clip van Vrij, naast 'performances' van actrices als Annick Boer en Hadewych Mines en rockers als Hans Vandenburg, Peter van Straten en Frederique Spigt, niet alleen een maffe video van ondergetekende te zien is, maar ook leuke dans-filmpjes van onze dochter Leela en van een stel lieve vrienden en vriendinnen van me.

Ik ben er trots op dat ik in die clip zit. Want nogmaals: ik denk echt dat het met een beetje mazzel een grote zomerhit wordt, die heel goed in de tijd past waarin we leven. Net zoals All You Need Is Love van The Beatles de zomerhit was die helemaal bij de roerige jaren zestig paste, past Vrij van Leon helemaal bij een tijd, waarin we verplicht afstand moeten houden van elkaar en eigenlijk helemaal niet vrij zijn. Wat dat betreft zou je Vrij ook nog als een protestsong kunnen zien.

Maar genoeg geouwehoerd. Hier is Vrij. Doe ermee wat je wilt.

Oh, en HIER is de link naar de Extended Version op Spotify.

Deel dit artikel