De vrouwen van Netflix zijn om te zoenen

Entertainment

De vrouwen van Netflix zijn om te zoenen

Door -

Deel dit artikel

Lang, lang geleden, toen we naar een vrouwenfilm of vrouwenserie keken, deden we dat voor haar oftewel het wezen dat naast ons op de bank zat. Maar anno nu kijken we ook solo naar vrouwen op de buis en genieten we met volle teugen...

Het acteren is simpelweg subliem en laat eens te meer zien hoe jammer het is dat deze actrices zo lang onderbelicht zijn gebleven

Vorig jaar, rond deze tijd, zaten we in de tuin bij Marlies Dekkers en vertelde ze ons haar visie op het ontstaan van #metoo: 'Als we kijken naar wat er vorig jaar voor het momentum zorgde, dan denk ik dat de Gouden Eeuw voor de televisieseries van Netflix en HBO aan de basis hebben gestaan van #metoo. In één keer kregen vrouwen interessante rollen. En dat was ontstaan in Denemarken en Scandinavië, waar de series overwegend vrouwelijk waren qua belangrijke rolbezettingen. Cinema is een reflectie van de geest en ik denk dat actrices daardoor steeds meer macht kregen en steeds mondiger werden.'

Nu is ze 48 en sexyer dan ooit

Het is een visie die absoluut hout snijdt, zeker als we nu, een jaar later, naar het aanbod op Netflix kijken. Naast Populair op Netflix, Trending en meer van dat soort onderwerpen bestaan er nu ook de lijsten Vrouwen die het scherm domineren en Amerikaanse series met sterke vrouwelijke acteerprestaties. Wat op zich natuurlijk nogal krom is om vrouwen een speciaal plekje te geven (want waar is de lijst Mannen die het scherm domineren?), maar het geeft in ieder geval aan dat er iets borrelt. Neem de serie Dead On Me. De hoofdrollen in deze slimme mix van comedy en drama worden gespeeld door twee adembenemende vrouwen. Vroeger, toen ze de promiscue dochter in Married With Children speelde, gingen we helemaal goed op Christina Applegate. Nu is ze 48 en sexsyer dan ooit. Maar misschien komt dat ook wel omdat ze als actrice tot volle wasdom is gekomen. Haar tegenspeelster is de 44-jarige Linda Cardellini die we laatst nog zagen in de films Avengers: End Game en Green Book. 

Dead To Me volgt twee vrouwen die op tragische wijze iemand verliezen in hun leven. Elk deel van 30 minuten (mooie lengte!), tien in totaal, is mysterieus, terwijl de humor zo donker is als de nacht. De eerste aflevering zet de sfeer voor de rest van de show en het verhaal trekt je meer en meer naar binnen, tot het punt van no return. En dan is bingen nog de enige oplossing!

Een absolute femme fatale

De twee leads - Applegate en Cardellini dus - hebben een overweldigende chemie. Hun interacties en momenten van verdriet voelen aan alsof ze ook in het echte leven de beste vrienden zijn en op de meest oprechte en natuurlijke manier contact maken. Het acteren is simpelweg subliem en laat eens te meer zien hoe jammer het is dat deze actrices zo lang onderbelicht zijn gebleven. Het onderwerp van de serie (rouwen na de dood van een dierbare) is niet gemakkelijk en om dat te combineren met komedie is erg riskant, maar het werkt hier verbluffend goed. 

Ga er maar snel naar kijken, want volgend weekend klopt alweer de volgende serie waarin vrouwen domineren, aan de poort van Netflix. Tekenend is dat in deze thriller-serie, genaamd What/If de sullige Renée Zelweger die we kennen uit Bridget Jones Diary een absolute femme fatale speelt.

Andere tijden, nieuwe kansen. 

Ook binge-waardig (en met vrouwen): Queen Of The South, waarin Alice Braga ijzersterk een vrouwelijke druglord speelt; Tidelands, een fantasy-serie over sirenen (oftewel nimfen oftewel zeemeerminnen); Santa Clarita Diet, een horror/comedy-serie met Drew Barrymore als schone zombie; Chambers, beklemmende horror met nieuwkomer Syvan Alyra Rose in de hoofdrol en met Uma Thurman (!) in een belangrijke bijrol.

Hieronder de trailer van What/If met Renée Zelweger

Deel dit artikel