De Vos - moderne geschiedenisles verpakt als geweldige thriller

Entertainment

De Vos - moderne geschiedenisles verpakt als geweldige thriller

Door -

Deel dit artikel

Oud-spion, ex-RAF piloot en journalist Frederick Forsyth heeft - waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing – tamelijk ongeschonden de gezegende leeftijd van tachtig weten te bereiken.

En in plaats van het bestuderen zijn country garden, het Britse equivalent van de geranium, kroop hij vorig jaar achter zijn typemachine en tikte hij de thriller De Vos.

Wat als het gevaarlijkste wapen ter wereld een tiener blijkt te zijn?

De Vos is een boek dat, kort samengevat, een moderne geschiedenisles verpakt als geweldige thriller bevat. Op de achterkant van het boek staat de retorische vraag: Wat als het gevaarlijkste wapen ter wereld een tiener blijkt te zijn? Niet zomaar een tiener, maar een nét achttienjarige jongen lijdend aan het syndroom van Asperger. Een kwetsbare en labiele jongeman die de krachtigste firewalls ter wereld weet te slechten.

Het knappe van Forsyth is dat hij wéét waar Vladimir de mosterd haalt.

Uiteraard gaat het in De Vos, in de traditie van de klassieke spionagethriller, over de strijd tussen Oost en West. Het knappe van Forsyth is dat hij wéét waar Vladimir de mosterd haalt. Waardoor je als lezer niet alleen wordt getrakteerd op een verhaal dat tot achter de komma klopt en zeer aangenaam leest, maar waarbij je en passant in heldere taal krijgt uitgelegd hoe bijvoorbeeld een man als Poetin aan de macht heeft kunnen komen. En vooral, hoe hij die macht weet vast te houden.

Forsyth debuteerde in 1971 met de roman De Dag van de Jakhals. En hij is bepaald niet het type schrijver dat er jaarlijks routineus een thriller uitgooit. De Vos is zijn achttiende boek. Maar iets zegt ons dat het niet zijn laatste zal zijn.

In de video hieronder de extended trailer van De Dag van de Jakhals uit 1973.

Deel dit artikel