De top 10 van bizarre Oscar-momenten

Entertainment

De top 10 van bizarre Oscar-momenten

Door -

Deel dit artikel

Geen gastheer, talloze controverses: de Oscars vinden aanstaande zondag in het Dolby Theatre in Hollywood plaats in een gespannen ambiance.

Grenzeloze optimisten als we zijn bij Mannenzaken hopen we en denken we ook stiekem dat alles goed komt, de avond van de 24ste februari.

Komiek Kevin Hart zou de 91e editie van de jaarlijkse, belangrijkste filmprijzen presenteren, maar die trok zich eind vorig jaar terug omdat er commotie was ontstaan over een aantal anti homo-tweets dat hij in het verleden had gestuurd. Tel daarbij op dat de organisatie van de Academy Awards het onzalige idee had om een aantal 'minder belangrijke' prijzen zoals voor filmediting (hoe belangrijk is dat niet in een film?) uit te reiken gedurende reclame-blokken en je begrijpt dat de rapen gaar waren bij de echte players van de film-industrie. Dat idee van de Academy is inmiddels onder grote druk van de regisseurs, filmproducers, acteurs en actrices teruggeschroefd, maar het leed was toen al geleden.

Een paar extra bizarre momenten

Nee, het dreigt op papier een niet al te vrolijke boel te worden. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker. Grenzeloze optimisten als we zijn bij Mannenzaken hopen we en denken we ook stiekem dat alles goed komt, de avond van de 24ste februari.

En bovendien kan het altijd slechter zoals uit onderstaand filmpje blijkt, waarin de top 10 van Screw-up Moments in Oscars History voorbij komen. Die moet je zelf maar ondergaan, maar omdat de Screw-up lijst bij verre niet compleet is, hebben we hier een drietal extra bizarre momenten onder elkaar gezet.

Jerry Lewis redt de wedstrijd

In 1959 eindigde de live televisie-uitzending van de uitreikingen ruim 20 minuten te vroeg. In die tijd was de techniek nog niet zo ver dat er kon worden overgeschakeld naar een extra uitzending van het een of ander, dus moest de geniale komiek en presentator Jerry Lewis eraan te pas komen om dit varkentje te wassen. Hij bedacht dat het misschien een leuk idee was om het orkest te dirigeren. Dat deed hij op zijn bekende wijze, compleet over the top en krankzinnig, uitmondend in pure slapstick. Die 20 minuten bleken achteraf het leukste gedeelte van de uitzending

Marlon Brando weigerde

In 1973 kreeg Marlon Brando de Oscar voor beste acteur in The Godfather. Wat deed de briljante acteur? Hij stuurde actrice en activist Sacheen Littlefeather naar de uitreikingen om, mocht hij winnen, de prijs namens hem te te weigeren. 'Ik ben Apache en president van de National Native American Affirmative Image Committee,' begon Littlefeather haar speech. Vervolgens vertelde ze dat Brando zeer vereerd was, maar de prijs niet kon aannemen vanwege het feit dat Amerikaanse Indianen worden genegeerd door de filmindustrie. En vanwege de toen recente gebeurtenissen in Wounded Knee.

Twee Oscars voor Beste Actrice

Vijftig jaar geleden, tijdens de 41e editie van 1969, reikte Ingrid Bergman niet 1, maar 2 Oscars uit voor beste vrouwelijke hoofdrol. Dat was geen foutje, zoals iedereen toen dacht, maar gewoon omdat ze evenveel stemmen hadden gekregen. Dat was nog nooit gebeurd en zou tot op de dag van vandaag ook nooit meer gebeuren. De prijzen gingen naar Katherine Hepburn voor haar rol in de Lion in Winter en naar Barbra Streisand voor Funny Girl. Omdat Hepburn afwezig was, had Streisand het podium voor zichzelf en daar maakte ze gretig gebruik van. 'Hello gorgeous,' zei ze aan het begin van haar speech, terwijl ze naar haar Oscar keek. Het zou mooi zijn als dit jaar Lady Gaga en Glenn Close dit trucje herhalen. 
Laten we in ieder geval hopen dat de 91e editie een knaller wordt, maar dan in de positieve betekenis van het woord.

Op de foto bij het stuk: actrice Charlize Theron backstage bij de Oscars 2017.

Hieronder de top 10 van Screw-up Moments:

 

Deel dit artikel