De serie White Lines is een feest

Entertainment

De serie White Lines is een feest

Door -

Deel dit artikel

Toen ik de trailer van White Lines zag, de Netflix whodunit-serie die zich afspeelt in de wilde partywereld van Ibiza, was ik meteen fan. En toen had ik nog geen aflevering gezien.

De ontknoping aan het einde voelt alsof er een kokosnoot op je hoofd valt.

Jaren geleden, in de laatste zucht van de vorige eeuw, leidde ik naast mijn Playboy redacteurschap een tweede leven als nachtreporter. In die hoedanigheid had de partywereld geen geheimen voor me. Ook die op Ibiza niet. Ik heb daar dingen meegemaakt diep in nacht en in de vroege ochtenden die het daglicht niet konden velen. Ik moest die serie zien.

Omdat ik voor Mannenzaken een goed contact heb met het bureau dat de Nederlandse perszaken voor Netflix behartigt, mocht ik voor de premiere van afgelopen vrijdag alvast drie afleveringen zien. Deze week zag ik de resterende zeven afleveringen.

In de kern is ‘White Lines’ dus een whodunit die draait om de moord op een charismatische, hard-partying en prominente DJ, genaamd Axel Collins. Axels lichaam wordt twintig jaar na zijn dood gevonden op Ibiza. Zijn jongere zus, Zoe, maakt het haar missie om erachter te komen wie haar broer heeft vermoord. Axel's vrienden: Marcus, Anna en David wonen op Ibiza en Zoe kent ze. Toen haar broer nog thuis woonde in Manchester en Zoe aan het puberen was, waren dat haar helden om de doodeenvoudige reden dat de aanjager van de vriendengroep, broer Axel, haar grootste held was.

Roemeense drugshandelaren

Het gemummificeerde lichaam van Axel wordt gevonden op het terrein van Andreu Calafat, de rijkste man van Ibiza. Zijn dochter, Kika, was vroeger de vriendin van Axel. Andreu's zoon, Oriol, was ook een bekende van het slachtoffer en was één van de mensen op Axels verjaardagsfeestje op de avond dat hij overleed. Bovendien waren ze beiden clubeigenaren en harde concurrenten van elkaar. Het gerucht gaat dat Axel brand had gesticht in de club van Oriol. Axel sliep ook met Andreu's vrouw, Conchita. Daarom zijn alle vier de familieleden van Calafat de hoofdverdachten. Een ander cruciaal personage is Boxer, het hoofd van de beveiliging van Calfats.

Afgezien van het moordmysterie is er nog een subplot, waarin de beste vriend van de vermoorde Axel, Marcus in de problemen komt met een paar Roemeense drugshandelaren. Marcus is één van de drugshandelaren in de nachtclubs van de Calafats. Bovendien is Anna de ex-vriendin van Marcus en heeft ze nu een relatie met een andere man. Axel's andere party-vriend van weleer, David is een soort spirituele goeroe/genezer geworden en exploiteert een hippie-retraite.

De serie komt uit het brein en uit de koker van Alex Pina, de man achter La Casa DelPapel (Money Heist) en die gast lijkt de kunst te beheersen om 13 in een dozijn scenario's om te zetten in verrassend boeiende verhalen. Met 'White Lines' levert hij een goed gemaakte en uiterst vermakelijke moordmysterie.

Koeien knuffelen

Op het eerste gezicht lijkt 'White Lines' misschien op een 'feestthriller': waarin personages in een bubbel lijken te leven en waarin geld en problemen uit de echte wereld niet bestaan en waarin alles heel dik is aangezet; er is een hond die verslaafd is aan cocaïne, we zien psychedelische kikkers, er is incest en wilde orgie-seks. Maar er is ook Mozart. Er zijn luide feesten, maar er is ook chaotische introspectie.

White Lines ademt exotisme uit en dan hebben we het niet alleen over de prachtige omgeving. Het is volkomen geloofwaardig om je voor te stellen dat personages als Axel of David Goa of Auroville in India bezoeken, en opscheppen over het uitbreiden van hun bewustzijnsvlak bij terugkeer.

Voor de duidelijkheid, hippie India is niet zomaar een voorbijgaande referentie. Die spiritualiteit is een belangrijk onderdeel in het verhaal. Personages zingen lofzangen en knuffelen koeien in de overtuiging dat ze genezen zullen worden. Dit is echter op geen enkele manier aanstootgevend of een vorm van verkeerde voorstelling van zaken. De reden dat ik dit zo vaak uitleg, is dat het laat zien hoe verrassend diep White Lines is. Hoewel niet elke rol van topklasse is, zijn de personages uitstekend geschetst. Bovendien is de manier waarop hun gebreken worden aangepakt ronduit fenomenaal. Met White Lines kun je geloven dat de mensen op het scherm de beste tijden van hun leven beleven. Het laat je geloven dat reislustig en avonturier zijn de beste manier van leven is. En dan wordt het het kleed onder de voeten van het de kijker vandaan getrokken.

Een eigen universum

In de middelste afleveringen neemt het bovenstaande thema de show over, en dat is wat het verhaal verfrissend houdt. Ibiza is geschilderd als een paradijs. Net wanneer je als toeschouwer begint te googelen hoe je daar deze zomer kunt komen (en mogelijkerwijs wilt wonen), worden de onderliggende tekortkomingen van de schijnbaar hemelse manier van leven uitvergroot. White Lines geeft effectief weer waarom 'leven in het moment' een verwrongen en gevaarlijk idee is, als het verkeerd wordt begrepen. Voor een moordmysterie worden de emoties op een aannemelijke manier vastgelegd, met de algemene boodschap dat pijn moet worden doorstaan ​​en niet kan worden ontsnapt.

Over het uitgangspunt zelf gesproken: 'het is zoals Cluedo', zoals één van de personages zegt. De kern van de serie is het moordmysterie: iedereen is een even geloofwaardige verdachte, en toch komt de ontknoping aan het einde voelt alsof er een kokosnoot op je hoofd valt. Ik zou zelfs willen zeggen dat ‘White Lines’ even binge-baar is als ‘Money Heist’.

De cinematografie is gewoon adembenemend. In combinatie met de plot, het scenario en de personages voelt men zich letterlijk getransporteerd naar Ibiza. De serie is de goedkoopste manier om er echt te komen. Sommige rollen zijn werkelijk heel erg goed. Met name de rol van beveiligingsman Boxer, gespeeld door de Portugese acteur Nuno Lopes is ijzersterk. Er zijn talloze verbluffende luchtfoto's en Ibiza voelt als een kleine stad op het scherm: een eigen universum met verschillende geheimen. De Spaanse en Engelse combinatie werkt goed omdat het de actie authentieker maakt en de dialogen blijken ook geestig te zijn geschreven. Mijn favoriet is 'de avocado's en de veganisten zullen het einde van de drugshandel betekenen.'

Ik raad je White Lines van harte aan, maar 1 advies: alles wat je ziet, don't try this at home.

Deel dit artikel