De ritmetrein die Massada heet

Entertainment

De ritmetrein die Massada heet

Door -

Deel dit artikel

Valt het mij als enige 50méér man op, of heb je het ook in de smiezen? Er is een soort renaissance gaande van een aantal Nederlandse bands van 40 jaar geleden. Wild Romance, the Analogues, Gruppo Sportivo… en Massada!

Wild Romance is dankzij die drummende vastgoedjongen en een grappige – door Nina Hagen verboden, dus ook niet meer op Mannenzaken zichtbare - documentaire weer goed aan het werk. Jan ‘Powerplay’ van der Mey is met zijn band the Analogues echt flink succesvol en speelt grote theaters vol. Hans Vandenburg  is na een gelukte crowdfunding weer bezig aan een opmars langs de poppodia met zijn Gruppo. En Massada toert dit jaar heel Nederland door en viert haar 40-jarige bestaan met het uitbrengen van Baronda, een gave dubbele cd/video.

Opzwepende ritmes die de zaal werden in geknald

Die eerste keer dat ik Massada zag was tijdens een personeelsfeest van de omroep waar ik in 1979 werkte: Veronica. En het was een openbaring! Nooit eerder zag ik een beter op elkaar ingespeeld gezelschap dan deze, als native Americans geklede, Molukse jongens. Strakke leren broeken, veel ontblote bovenlijven met onberispelijke sixpacks en dito gespierde armen. Het was een swingende reclame voor de sportschool. En zo perfect als de lichamen waren, zo perfect waren de opzwepende ritmes die de zaal werden in geknald.

Bijna 40 jaar later doet de band Poppodium Duycker in Hoofddorp aan. De sixpacks mogen dan wel een beetje minder aanwezig zijn, Johnny Manuhutu en zijn band hebben niets verloren aan vitaliteit of ritme. Integendeel, door de jaren fijngeslepen ‘loopt’ deze ritmemachine gesmeerder dan ooit.

Nippy Noya, de meesterpercussionist die, als een chef in de keuken van een sterrenrestaurant, met kleine toevoegingen het muzikale gerecht afmaakt dat hot rhythm percussion heet.

Niets is voor een band muzikaal-technisch lastiger dan om het ritme strak vast te houden. Bij Massada, dat op ritme ‘drijft', wordt de ritmebasis gelegd door drummer Alvin Manuhuwa en basgitarist James Sabandar. naadloos opgevuld door drie ras-percussionisten: Jopie Manuhutu die knalt op vier drums en twee bekkens; Daniël Bloem Beretty, die drie conga’s te lijf gaat. En met een beetje mazzel staat ook Nippy Noya, de meesterpercussionist op het podium. Dat doet hij als een chef in de keuken van een sterrenrestaurant, die met kleine toevoegingen het muzikale gerecht afmaakt dat hot rhythm percussion heet. Nippy had officieel al afscheid genomen, maar bij een aantal concerten kun je de master toch nog aan het werk zien.

Als je metronoom van slag is, moet je hem maar even naar een concert van Massada meenemen...

Massada is een pure ritmetrein dankzij niet twee maar vijf mannen die zorgen voor het alles opstuwende ritme. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Als ook maar één van de vijf even een steekje laat vallen, valt het zorgvuldig opgebouwd ritmehuis in elkaar en is kakofonie het resultaat. Maar Massada speelt strakker dan ooit (als dat zou kunnen). Ondanks het onvermijdelijke stijgen van de leeftijden heeft de band NIETS verloren aan gevoel, ritme en uitvoering. Als je metronoom van slag is, moet je hem maar even naar een concert van Massada meenemen...

Het bijzondere is dat Massada méér is dan louter goed geoliede ritmes. Het is ook het luisteren naar 3 fantastische achtergrondzangeressen. En naar de gitaristen Jan Jermais en Rudy de Queljoe. Beide gitaristen krijgen de ruimte om te excelleren, en om hier en daar prachtige rustpunten aan te brengen in de set. Het is een genot om de heren te horen soleren en het maakt het unieke Massada-plaatje compleet.

De vrolijke, opzwepende muziek maakt dat je na afloop het theater uit swingt

Eigenlijk zouden alle psychiaters in Nederland een avondje Massada moeten voorschrijven aan mensen die wat in de put zitten. De vrolijke, opzwepende muziek maakt dat je na afloop het theater uit swingt. En het sowieso ook een feestje om te zien dat deze ras-muzikanten nog steeds zichtbaar genieten van het maken van hun muziek.  Anders zou je het – zelfs als goed getrainde 50méér man - niet ruim twee dynamische uren kunnen volhouden.

De band doet in het kader van de Baronda Tour 2018 het hele jaar door nog optredens. Een aantal daarvan staan in de lijst hieronder.

BARONDA PROMO TOUR 2018

30-06 HUIZEN (14:00u – 17:00u)

30-06 CAPELLE a/d IJSSEL, POPPODIUM CAPSLOQ (Acoustic set)

03-07 AMSTERDAM, MUSIC FACTORY

08-07 EMMEN, COLORFESTIVAL

27-07 VALKENBURG, OPENLUCHT THEATER

29-07 ROOSENDAAL, BLOMMENKINDERS FESTIVAL

Muziek heeft altijd een hoofdrol gespeeld in het werkend leven van gastredacteur Martin Anders: drive-in show-DJ bij Vara, Veronica en Tros, journalist bij de Hitkrant, boeker van Dolly Dots, Centerfold, René Froger, Roberto Jacketti and the scooters en ga zo maar door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel