De eerste rockers van Nederland

Entertainment

De eerste rockers van Nederland

Door -

Deel dit artikel

Vorige week ging de bijna 2 uur durende filmdocumentaire Klanken van oorsprong officieel in première. Een fascinerende film die een prachtig, ontroerend en onthullend beeld schetst van de eerste Nederlandse rockers.

Klanken van oorsprong is ook een film waarin een paar harde (muziek)noten worden gekraakt. In het Parool van 21 juni lazen we dit: ‘Het irriteert Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (1955) mateloos als iemand beweert dat Peter Koelewijns Kom van dat dak af het eerste Nederlandse rock-‘n-rollplaatje was. Dat Koelewijn zelf ook claimt de eerste Nederlandse rock-‘n-roller te zijn, vindt de maker van Klanken van oorsprong helemaal onbegrijpelijk. “Peter was nog maar een jongetje toen de indorockers Nederland op stelten zetten. Kijk maar naar de jaartallen.”’

Kom van die troon af!

Zoals het jaartal 1958. Het officiële geboortejaar van de Nederlandse Rock-‘n-Roll met de éérste rock-‘n-rollsingle van de Nederlandse platenindustrie: The Tielman Brothers met Rock Little Baby Of Mine.

Dat Koelewijn zichzelf eigenhandig als de koning van de Nederlandse rock-‘n-roll afficheert… het verbaast ons niet. Misschien herinner je nog de aflevering van Ali B’s Op volle toeren waarin Koelewijn zichzelf op ergerlijk-hautaine opstelde? Hoogste tijd om vanaf nu een toontje lager te zingen, Peter. De titel krijg je van ons: Kom van die troon af!

Indorock

In Klanken van oorsprong krijgen we in een fijne mix van vrolijk stemmende oude beelden en recente interviews geschiedenisles. En het is in dit geval absoluut geen straf om voor bijna 2 uur weer in de schoolbanken te zitten. We mogen mee op een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten. Want in de roemruchte jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen circa 350.000 Indische Nederlanders naar Nederland. En Nederland zat bepaald niet op ze te wachten. Zoals het in de film wordt uitgelegd: ‘Mijn ouders zeiden, Mond dicht en assimileren!

Zij waren de muzikanten die Nederland rijp maakten voor Britse groepjes als the Beatles en the Rolling Stones.

Gelukkig voor ons hielden de jonge indo-jongens hun mond niet. Ze vonden een uitlaatklep in de muziek. En omdat ze in ‘Ons Indië’ voornamelijk naar Australische en Amerikaanse radiostations hadden geluisterd, kenden ze een muziekstroming die in het Nederland van de jaren vijftig door de calvinistische omroepen werd gemeden als de pest: Rock-‘n-Roll. Eind jaren vijftig en begin zestig danste en feestte jong Nederland op de spetterende klanken van vele honderden jonge muzikanten die met een soort geuzennaam indorockers werden genoemd. Zij waren de muzikanten die Nederland rijp maakten voor Britse groepjes als the Beatles en the Rolling Stones. En daar mogen we onze indorockers met terugwerkende kracht ernstig dankbaar voor zijn.

 

Foto: fotocollectie Beeld en Geluid

Deel dit artikel