De comeback van een unieke Dj

Entertainment

De comeback van een unieke Dj

Door -

Deel dit artikel

Mensen vragen weleens aan me hoe voor mij de jaren negentig waren. En dan citeer ik altijd uit de originele Blade Runners film, als replica Roy Blatty (gespeeld door Rutger Hauer) aan het slot stervende is.

Foto: Jos Kottman

Als een Thalys-trein denderde de dansmuziek door naar een hoogtepunt dat je qua intentie alleen tussen de lakens beleeft.

Dan zeg ik: 'Ik heb dingen gezien die je niet zou geloven. Aanvalsschepen die in brand stonden voorbij de schouder van Orion. Ik heb gekeken naar C-stralen, die glinsterden in het donker bij de Tannhäuser Poort. Al die momenten gaan nu verloren in de tijd, als tranen in de regen.'

Persoonlijk vind ik dat de omschrijving die het meest in de buurt komt bij hoe ik de nineties heb beleefd. Het waren op z'n zachtst gezegd wonderlijke, magische tijden, die ik voor geen goud had willen missen. Misschien had het voor mij een tikkeltje minder wild gekund allemaal. Dan had ik later misschien geen prijs hoeven betalen voor mijn liederlijke levensstijl. Maar als men beweert dat het vooral oppervlakkige jaren waren, dan verzet ik me daar met hand en tand tegen. Want nog steeds koester ik mijn vrienden, mijn helden en mijn muziek uit die tijd. Vaak gaan die drie ook samen. Zoals in het geval van Bob van der Linden, alias Dj B.O.B.

Deuren uit de sponningen

Misschien heb je weleens van hem gehoord of mooier: draag je hem net als ik mee in je hart. In ieder geval behoor je dan tot een kleine groep techno connaisseurs die in de buurt van Bobs woonplaats Rotterdam met enige regelmaat zijn fameuze Joy Factory parties bezocht, feesten waar niet alleen het dak eraf ging, maar ook de deuren uit de sponningen werden geblazen. Misschien heb je dan ook nog – tezamen met al je andere relikwieën uit die tijd – een cassette bandje bewaard met een techno-mix van B.O.B. Tegenwoordig merk ik dat er minder naar de techniek van een Dj wordt geluisterd. Vraag me niet waarom dat is. Maar als je naar de mixen uit die tijd van Bob van der Linden luistert en je houdt van techno, dan kan het niet anders of je krijg kippenvel bij elke pompende overgang. Nooit viel het stil. Als een Thalys-trein denderde de dansmuziek door naar een hoogtepunt dat je qua intentie alleen tussen de lakens beleeft.

Mooie tijden

Ik had de eer om de liner notes van drie Tranceporter-CD's van B.O.B. te mogen schrijven. Ik heb ze laatst teruggelezen en kwam tot de conclusie dat ik toen nog niet aan zelfkritiek deed. Maar in ieder geval spatte het enthousiasme er vanaf. Zo beschreef ik een moment dat ik als voorproever voor het eerst de mix van de desbetreffende CD mocht horen. De plek waar dat gebeurde, was in mijn Lancia Delta, die voorzien was van een vette audio-installatie. Ik woonde toen in een flat in Haarlem Schalkwijk. De bewoners uit de buurt hadden die avond last van een gek die zijn tank leeg reed terwijl hij door Haarlem-Noord aan het cruisen was met de mix op orkaanvolume en op herhaling. Mooie tijden.

Geestelijke groei

B.O.B. werd eind jaren negentig weer Bob van der Linden, een man met een succesvol reclamebureau in Rotterdam, want als geen ander begreep hij dat fulltime Dj zijn niet bepaald hand in hand ging met de behoefte aan balans, geestelijke groei en een gezin dat niets te kort mag komen. En dan denk ik in de eerste plaats niet aan geld, maar aan aandacht en liefde. Maar blijkbaar liet de dansmuziek hem nooit helemaal los. Want anno nu is B.O.B. terug. Dat is het mooie van het hebben van een zekere leeftijd. Je kunt nu de dingen doen die je leuk vindt en waar je – in het geval van Bob zeer zeker – weer tijd voor hebt, omdat hetgeen je wilde bereiken gelukt is. Voor mij is dit de eerste Dj comeback die ertoe doet. Luister naar zijn radio-show op Mixcloud, getiteld Frequencies, en je moet met me eens zijn dat de man uniek is als het op opbouwen, vasthouden, loslaten en verrassen aankomt.

Vanavond draait hij samen met Laurent Garnier en Alex Niggemann op de Expedition Festival Showcase in Annabel in Rotterdam. We gaan nog uitgebreid horen van B.O.B. Punt uit.  

Deel dit artikel