De allerbeste muziek van de afgelopen 12 maanden

Entertainment

De allerbeste muziek van de afgelopen 12 maanden

Door -

Deel dit artikel

Nog even kijken we achterom. En dat is om onze beste albums (9 stuks) en dance mixen (6 stuks) in vogelvlucht voorbij te laten komen. Mannenzaken's beste 15 van 2019 (hieronder in willekeurige volgorde) is voedsel voor de oren, ook in 2020.

(Click op de artiest en titel om naar de desbetreffende Spotify, Mixcloud of Soundcloud te gaan)

Solange 'When I Get Home'

Ze zal altijd door het leven blijven gaan als de zus van Beyoncé, maar als iemand daar schijt aan heeft, dan is het Solange Knowles wel. Deze wereldvrouw gaat compleet haar eigen gang en dat levert een album op dat je gek genoeg de hele dag in de loop kunt horen zonder dat het begint te vervelen. Experimenteel? Ja. Toegankelijk? Ook. Bijzonder!

Underworld 'DRIFT Series 1' 

Op een goed moment begon Underworld datgene te verliezen dat het duo zo bijzonder maakte, namelijk de tomeloze energie die als een soort moerasgas uit het binnenste van hun sound omhoog steeg. Dat moeten Karl Hyde en Rick Smith zich ook hebben gerealiseerd, vandaar deze box met 5 albums (!) vol nieuwe ouderwetse Underworld energie en spanning. Heerlijk! 

Brad Mehldau 'Finding Gabriel'

Als de weergaloze jazz-pianist Brad Mehldau een crossover-plaat maakt, dan ga je bij voorbaat al rechtop zitten. Vaak wordt het een huwelijk, waarbij jazz of crossover al heel snel vreemd gaat, maar in dit geval blijft het een samensmelting die ertoe doet en bij elke speelbeurt groeit en bloeit. Ongekend!

Billie Eilish 'When We All Fall Asleep, Where Do We Go?' 

Dochterlief van 12 is helemaal into Billie Eilish. Die goede smaak heeft ze niet van een vreemde, want ook wij waren zwaar onder de indruk van Billie's album dat in 2019 verscheen. En niet alleen de stoere nummers als Bad Guy gaan erin als koek, ook schitterende ballads als het bloedstollende I Love You zijn verslavend. Hoe knap is het als je zowel de jonge dochter (12) als de oude vader (63) weet te beroeren. Ontroerend!

Barker 'Utility' 

Engelsman Sam Barker maakt techno zonder percussie en zonder bas en het resultaat is in dit geval misschien wel spannender dan met. Wat je hoort is dezelfde sound als die je gewend bent van de dansvloer, maar inplaats van de kickdrum en de beat na de break moeten we het doen met de zachte, vloeiende glooiingen van Sam's spannende synthesizers. Heb je ooit weleens op de dansvloer gestaan en het gevoel gehad dat je oploste tussen het publiek? Luisteren naar de no kick rollers op Utility brengt je heel dicht bij dat gevoel. Halleluja! 

Paul Jost 'Simple Life'

Paul Jost is onze favoriete jazzzanger. Period. Het wachten was op een album waarop hij dat vol trots liet horen en Simple Life is dat album. Of het nu bekende standards als Blackbird van The Beatles en Girl From The North Country van Bob Dylan of eigen werk betreft, als Paul zijn schitterende, heldere, licht schorre stem laat horen, dan geloof je wat hij zingt. Dan hoor je wat hij te vertellen heeft. Weinig zangers in de muziekgeschiedenis hebben datzelfde niveau bereikt. Paul Jost is een andere zanger dan Frank Sinatra, maar hij is minstens zo'n goede verhalenverteller. En hjij doet geen middle of the road, no sir! Uniek! 

Steve Lacy 'Apollo XX1'

Steve Lacy is gitarist, zanger en componist bij de future soulformatie The Internet en dit is zijn eerste soloalbum, dat van de eerste tot de laatste track klinkt als een klok. Net als bij Solange knispert en knettert het van de creativiteit. De tracks liggen lekker en zwoel in het gehoor en toch schuwt de jonge muzikant het experiment niet. Een album om te koesteren. Lekker!

Terri Lyne Carrington 'Waiting Game'

Met haar band Social Science is drummer Terri Lyne Carrington van de rechtvaardigheid. Op deze dubbelaar koppelt ze jazz, fusion en soul aan spoken word, waarbij de misstanden in de wereld niet worden geschuwd. De boodschap is urgent en dwingend en de verpakking mooi, stuwend en swingend. Geweldig!

Michel Jonasz 'La Méouge, le Rhône, la Durance

Maar goed dat we tot het laatste moment gewacht hebben met deze lijst, want het nieuwe album – het eerste in acht jaar tijd! – van onze favoriete Franse zanger kwam op 26 december van vorig jaar uit. Waarom mag Joost weten, want echt een handige datum is het niet, tussen Kerst en Oud & Nieuw. En zeker niet gezien de kwaliteit van het gebodene, want dat is van een ongekende schoonheid en muzikaliteit. Michel Jonasz is eerst horen en dan geloven. Bij sommige nummers laat je een traan van ontroering en andere songs swingen weer als de neten. Hemels! 

Sasha 'Presents Last Night On Earth (september)' 

Op deze 2 uur durende mixcloud mix van Sasha's maandelijkse Last Night On Earth show neemt hij je mee naar een set in de Watergate in Berlijn. En die club moet iets magisch hebben, want bij alle mixen die we gehoord hebben uit die lokatie ((zoals deze geweldige van Sébastien Léger) gaat muzikaal het dak eraf. Sasha neemt je mee op een ondergrondse dance-reis die je langs de diepste spelonken en de mooiste landschappen brengt. Onvoorspelbaar!

Rocky Valente 'In Session no. 9' 

Eén van onze favoriete dj's van 2019 gaat als een speer. Het zat er al een behoorlijke tijd aan te komen dat het ging gebeuren voor haar, maar sinds ze onlangs een knaller van een hit scoorde met de Rebirth EP, die door alle grote Dj-helden werd opgepakt, is de Portugese schoonheid met nog geen kanonskogel af te stoppen. Haar wekelijkse Select-radioshow op Mixcloud belandt bijna elke week op de eerste plaats van de dark techno hitlist en dat is volkomen terecht, want donkerder en stuwender vind je ze niet op Mix- en Soundcloud. Eigenlijk zijn ze stuk voor stuk meer dan uitstekend, die wekelijkse mixen van Rocky, maar nummer 9 is gewoon net een klein beetje extra fijn. Opwindend!

John Digweed 'Transitions 798 with John Digweed & Robert Babicz'

Hoe kunnen we deze 2 uur durende mix negeren in onze lijst van beste mixen? Als onze favoriete Dj van het afgelopen decennium (Digweed) de handen ineen slaat met onze favoriete producer van 2019 (Babicz)? Het eerste uur is Vintage John. Wat ik fantastisch vind, is hoe hij zich ook ontpopt heeft tot een echte radio-presentator. Maar het belangrijkste is de muziek die hij draait en die is van de eerste  tot de laatste track cutting edge. En dan mag in het tweede uur gast-Dj en producer Robert Babicz de honneurs waar nemen, waarin hij een set draait met alleen zijn eigen super vet geproduceerde tracks vol melancholie en heerlijke waanzin. Dubbelfrisss!

B.O.B. 'Frequencies No. 10'

Over waanzin gesproken. Dj B.O.B oftewel de vanuit Rotjeknor opererende Bob van der Linden postte op Oudejaarsdag deze absolute knoert van een mix op Mixcloud. Als dit een voorbode is van wat 2020 brengt aan muzikale, ondergrondse dance, dan tekenen we daarvoor. Geen track kenden we, maar inmiddels kunnen we ze dromen, zo vaak hebben we dit uur vol heerlijke, afwisselende high end dance voorbij laten komen. Tel daarbij op dat de mixen ongehoord scherp zijn en dat er steeds net op tijd een stukje relief komt in de vorm van een vocaal gedeelte en je begrijpt dat we deze mix onder ons hoofdkussen bewaren. Topklasse!

Guy J. -'May Touched By The Sun Mix' 

Guy J. zagen en hoorden we overdag draaien op het ADE. Zelden een Dj gezien die de dansvloer zo liet exploderen als deze vriendelijk ogende Israëliër. Waar hij gespecialiseerd in is, is een derde track gebruiken als een soort rode draad door de hele mix heen. Die vaardigheid deelt hij met zijn landgenoot Guy Mantzur en ze draaien dan ook met vier spelers. Deze strakke en mooie mix is een schoolvoorbeeld van Guy's draaikunsten. Onvoorstelbaar!
 

Sébastien Léger 'Lost Miracle 17'

Sebastien Leger is een held. Deze producer/Dj die ooit 'nee' zei tegen een remix van Lady Gaga omdat de song hem niet lag, kent maar 1 kickdrum, die hij altijd gebruikt in zijn tracks, maar daaromheen bouwt deze rasmuzikant de mooiste verhalen. In zijn maandelijkse radiohow op Soundcloud brengt hij mixen waarin zijn eigen materiaal de boventoon voert. En deze nummer 17, de laatste mix van vorig jaar, bevat ongetwijfeld veel van Léger zelf. Een uur lang gaan we langs verhalen als 1000 en 1 nacht en flarden Franse chansons, maar altijd blijft het ondergrondse, swingende dansmuziek wat deze top-Dj ons voorschotelt. Zalig!

 

 

Deel dit artikel