De 250.000 foto's man

Entertainment

De 250.000 foto's man

Door -

Deel dit artikel

Er is een fotograaf in Nederland die zoveel foto's heeft gemaakt dat het je begint te duizelen alleen al bij de gedachte om die te moeten archiveren.

Dit verhaal begon van de week toen ik op de Facebook-pagina van fotograaf Chris van de Vooren werd getagd door Ferry Maat, die overigens sinds kort met zijn lieve vrouw op Bonaire woont. Chris had een zwart/wit foto van een band geplaatst, die hij rond 1986 had gefotografeerd. Hij schreef daarbij dat hij zijn archief aan het ordenen was en deze foto had gevonden van een groep, waarvan hij de naam niet meer wist. En of iemand kon vertellen hoe de band heette. Die fijne Ferry had vervolgens in de reacties mijn naam gezet met een vraagteken erachter.

Puntje van mijn tong

Moet je net bij mij doen. Ruim anderhalf uur ben ik bezig geweest om via google en andere opties de naam te achterhalen. Waarom? In de eerste plaats omdat ik niet helemaal fris ben, maar ook omdat ik vaag de middelste man herkende. Volgens mij was hij de sleutelfiguur in een Britse band uit de jaren tachtig, die rijke, epische popmuziek maakte. De naam van die band lag op het puntje van mijn tong, maar daar bleef die dan ook mooi liggen.

Een dag later las ik bij het bericht van Chris dat de naam boven water was gekomen. De band heette Prefab Sprout. Verdomd, dat was de naam die ik zocht! Ik besloot Chris te bellen en hem dit verhaal te vertellen. Had ik meteen een mooie aanleiding om te vragen hoe het met hem ging. Want ik had hem heel lang niet gesproken of gezien. Zeker dertig jaar niet! In de jaren 70, toen ik voor de Hitkrant werkte, was Chris één van de vaste fotografen met als specialiteit dat hij voor alles kon worden ingezet.

Gouden jaren van de popmuziek

Het gesprek verliep alsof we elkaar nooit uit het oog waren verloren. 'Jij en ik hebben de gouden jaren van de popmuziek meegemaakt,' zei hij. Ik vertelde hem het verhaal van mijn zoektocht en daar moest hij hartelijk om lachen. 'Ja, die Ferry Maat komt nog eens aan de beurt,' voegde ik eraan toe. Het ging goed met Chris. Hij was zijn archief aan het ordenen omdat hij overstapte naar een ander agentschap. Toen ik hem vroeg hoeveel foto's er in dat archief zaten, stokte de adem me in de keel. Het waren er ongeveer 250.000, waarvan 240 album- en single-hoezen! Noem maar een band, zanger of zangeres van de laatste 40 jaar en Chris heeft er wel een sessie mee gedaan. En het mooie is: bij de meeste foto's heeft hij ook een anekdote.

De kleinste van de drie

Zoals bij de hier geplaatste foto van Genesis, gemaakt in Montreux. 'Voor hun wereldtournee van 1988 deden ze maar twee fotosessies, 1 in de VS en 1 in Europa. En ik was de gelukkige die voor Europa die shoot mocht doen. Omdat Phil de kleinste van de drie was, maakte ik daar een grap over. Aangezien ik hem vier keer eerder had gefotografeerd, wist ik dat hij wel tegen een geintje kon. Nadat ik die opmerking over zijn geringe lengte had gemaakt, gingen de andere twee bandleden door de knieën en maakte ik deze aparte foto.'

Door met vertellen

En Chris ging door met vertellen. Over dat hij 1 van de weinig Nederlandse fotografen was die Steely Dan had gefotografeerd en ook nog eens lachend, wat vrij uniek was voor Donald Fagen en Walter Becker. Over de George Baker Selection, waarvoor hij de hoes van Una Paloma Blanca had geschoten in Italië. Op de foto is ook een duif te zien. En die had Chris bij zich in het vliegtuig. En over Rick Parfitt van Status Quo, die hij voor het zwembad van zijn landgoed fotografeerde, waarin later Rick's dochtertje zou verdrinken. Toen Chris niet lang na het verschrikkelijke gebeuren de slaggitarist en zanger ontmoette, vroeg hij of hij Rick, die er tranen van in zijn ogen kreeg, een hug mocht geven.

Dat soort verhalen krijg je bij de unieke foto's van Chris van de Vooren. Mooie kerel.

 

Deel dit artikel