De 10 beste albums van 50plus artiesten in 2018

Entertainment

De 10 beste albums van 50plus artiesten in 2018

Door -

Deel dit artikel

Hier mijn persoonlijke Mannenzaken top 10 van beste albums in het jaar 2018 van artiesten boven de 50. Het was een mooie oogst. Zo mooi dat MZ er een verlaat Kerstcadeau van heeft gemaakt voor jou...

Op de foto Neneh Cherry

Paulus de Grote heeft na jaren van stilte een album gemaakt, waar je als luisteraar gewoon stil van wordt.

Van de albums heb ik namelijk voor de MZ-lezer een Spotify-playlist gemaakt, waarop elke artiest uit de top 10 met 2 album tracks is vertegenwoordigd. Er zit een groot aantal verrassingen tussen. Zo hadden Paul McCartneyElvis CostelloTracey ThornNeneh Cherry en Gilbert O'Sullivan respectievelijk 5, 6, 3, 4 en 3 jaar geen nieuw werk meer uitgebracht. En dan wordt het 2018 en komen ze maar meteen met hun beste albums in tijden. Er zijn ook artiesten die liever geen lange pauze willen nemen om de muzikale creativiteit op te laden, zoals notabene de oudste van het stel, de 77-jarige (!) David Crosby. Het ex Byrds- en Crosby, Stills, Nash and Young-lid heeft sinds 2016 maar liefst drie voortreffelijke albums uitgebracht, waarvan de in de top 10 opgenomen Here If You Listen misschien wel de mooiste is.

Gedomineerd door mannen

Verder telt deze lijst slechts twee vrouwen.* Wat dat betreft is mijn top 10 te vergelijken met de top 2000 van 2018, waarvan het percentage vrouwen ook slechts 20 procent is. Dat is heel simpel te verklaren. In mijn lijstje gaat het om artiesten van 50 jaar en ouder, die uit een tijdperk komen dat de muziekwereld voor nagenoeg 100 % werd gedomineerd en geleid door mannen. Hetzelfde geldt voor de keuzes voor overwegend classics in de top 2000. Wat dat betreft had James Brown gelijk toen hij It's A Man's World zong. En dan zijn er natuurlijk artiesten die niet meer in staat zijn om een album te maken, zoals mijn favoriete zangeres, misschien wel mijn favoriete artiest, Joni Mitchell, die in 2015 door een hersenbloeding werd getroffen, waarna we op muzikaal gebied logischerwijs niets meer van haar hebben gehoord.

Sneller dan we denken

Maar het beeld dat mannen de dienst uitmaken in de muziekwereld gaat veranderen en sneller dan we denken. Kijk maar naar de beste albums 2018 van bladen als Oor en Rolling Stone en kranten als The Guardian en New York Times. In die top 50 lijsten staan vrouwelijke artiesten als Janelle Monáe (met Dirty Computer), Kali Uchis (met Isolation), Christine and the Queens (met Chris), Kacey Musgraves (met Golden Hour), Ariana Grande (met Sweeter) en Cardi B (met Invasion Of Privacy) in de allerhoogste regionen (in het geval van Janelle Monáe zelfs niet zelden op de 1e plek).

De top 10

Hier is de 2018 top 10 met albums van artiesten die over de 50 zijn. In willekeurige volgorde. En echt: it gets better with age!

Neneh Cherry – Broken Politics

De 54-jarige zangeres uit Zweden (haar vader was de beroemde free-jazz trompettist Don Cherry) scoorde in 1989 een internationale kneiterhit met het door hip hop geïnjecteerde Buffalo Stance en heeft nu naar jaren zoeken en experimenteren een volwassen stijl gevonden, waarin ze soms iets weg heeft van een eigentijdse Kate BushBroken Politics is een typisch voorbeeld van een groeijuweel, dat steeds mooier wordt.

Gilbert O'Sullivan – Gilbert O'Sullivan

Op dit gelijknamige album klinkt de Ierse O'Sullivan (72 alweer) minder schattig dat we van de maker van Nothing RhymedAlone Again (Naturally) en Clair gewend zijn en dat is een zegen. Producer Ethan Johns (bekend van Kings of Leon en Paul McCartney) staat erom bekend dat hij zijn artiesten rauwer en authentieker laat klinken. En dat alles levert met recht een muzikale verrassing op.

Robben Ford – Purple House

Blues- en jazzgitarist Ford (67) is al jaren één van mijn favoriete muzikanten. Zijn solo op het met Yellowjackets live gespeelde Monmouth College Fight Song is misschien wel de beste die ik ooit gehoord heb. Dat Ford steeds beter begint te begrijpen waar Abraham de blues vandaan haalt, bewijst dit strakke album, waarop hij als muzikant en zanger laat horen dat hij nog steeds groeit en een absolute zwaargewicht is.

Raul Midón – If You Really Want

Wat een heerlijk album van deze 52-jarige blinde Mexicaanse zanger/gitarist samen met ons Metropole Orkest, in mijn optiek het allerbeste allround-orkest ter wereld. De arrangementen van MO-dirigent Vince Mendoza zijn weer tranentrekkend strak en mooi en Midón klinkt als een minder vermoeiend makende Al Jarreau, die – houd me ten goede – een grandioze zanger was, maar m.i. iets teveel stemcapriolen maakte. Dit album, dat van lui swingend naar swingend gaat, is genomineerd voor een Grammy in de categorie vocale jazz. Duimen voor Nederland!

Paul McCartney – Egypt Station

Met behulp van sterproducers Greg Kurstin (die o.a. voor Adele de song Halo schreef en produceerde) en Ryan Tedder (o.a. Beyoncé en Maroon 5) heeft Paulus de Grote na jaren van stilte een album gemaakt, waar je als luisteraar gewoon stil van wordt. De beste man is 76 en beats me, maar hij klinkt in de 15 songs als een jonge topmuzikant die zijn eerste verrassende solo-album maakt. En verrassingen zijn er, zoals de bossa nova van Back In Brazil en de bijna 7 minuten durende mini rock-opera Despite Repeated Warnings.

Tracey Thorn – Record

Als er één zangeres is die gepokt en gemazeld is en die jonge vrouwen als ervaringsdeskundige wegwijs kan geven in het doolhof dat moeder aarde heet, dan is het de Everything But The Girl-zangeres Tracey Thorn (56) wel. En dat is precies wat ze met dit Been There, Done That-album doet, waarop 9 songs staan, waarvan het ene lied nog sterker is dan het andere. De meest in het oor springende song is de 8 ½ minuut durende, samen met de eveneens Britse Corinne Bailey Rae gezongen 'noodkreet', getiteld Sisters.

Kurt Elling – The Question

De uit Illinois, Chicago afkomstige Elling (51) wordt gezien als de beste mannelijke jazzvocalist van de afgelopen 2 decennia. Zijn stijl is beïnvloed door scat-vocalist Jon Hendricks, maar ook door Frank Sinatra. Op The Question wordt hij begeleid door topmuzikanten als Branford Marsalis en Joey Caldarezzo en doet de zanger waar hij steeds beter in wordt: met het gezegde 'less is more' in het achterhoofd werk van anderen interpreteren, zoals op zijn beste album tot nu toe. Het is moeilijk voor te stellen, maar in Dylan's A Hard Rain's Gonna Fall steekt hij de opper-troubadour als verhalenverteller naar de kroon. Ook The Question is genomineerd voor een Grammy in de categorie vocale jazz.

Elvis Costello – Look Now

Zes jaar hebben we moeten wachten op een nieuw album van Costello en is het 't wachten waard geweest? Duizend procent zou René Froger zeggen, al moeten we deze zanger maar snel vergeten, want dat is hetzelfde als denken aan slappe frieten, terwijl een menu van een sterren-chef wordt opgediend, een menu met 12 Goddelijke gerechten die elkaar aanvullen en op zichzelf kunnen staan. Van Costello's stemgeluid moet je houden. Mijn lief krijg je ermee de boom in, dus houd ik al dit lekkers fijn voor mezelf. Van de ballad Don't Look Now kan ik geen genoeg krijgen. 

Djavan – Vesúvio

Djavan (69) is één van de populairste Braziliaanse singer/songwriters. Met zijn donkere, unieke stemgeluid kan hij zowel ballads als bossa nova bestrijken en zijn composities kloppen altijd, van de eerste tot de laatste toon. Daarnaast is hij een begenadigd gitarist en al die talenten komen naadloos samen op album nummer zoveel van Djavan (spreek uit als Die-Tjavaan), getiteld Vesúvio. Pure klasse.

David Crosby – Here If You Listen

Last but not least, het derde album in drie jaar tijd van het 77-jarige wereldwonder David Crosby. Wereldwonder omdat zijn melodieuze, folky, jazzy stemgeluid nog steeds klinkt alsof hij dertig is en wereldwonder omdat hij onder de verslaafde hippies uit de jaren zestig misschien wel het grootste drugsprobleem van allen had. Dat hij voor drugs- en wapenbezit negen maanden moest brommen in een staatsgevangenis in Illinois was naar eigen zeggen zijn redding. Want daar kon hij clean & sober worden. Nog een paar jaar en Crosby is tachtig, maar dat weerhoudt de zanger/componist er niet van om het ene na het andere prachtige album uit te brengen. Op Here If You Listen gaat hij, o.a. bijgestaan door twee fantastische zangeressen, terug naar de sixties, maar – en dat is het knappe - zonder gedateerd te klinken.

*Het waren bijna drie vrouwen in de top 10, maar het geweldige coveralbum Ventriloquism van zangeres en bassist Meshell Ndegeocello (50) viel net buiten de boot.

Hieronder de link naar de top 10 op Spotify:

Deel dit artikel