Cannes is net een film (slot)

Entertainment

Cannes is net een film (slot)

Door -

Deel dit artikel

Omdat het filmfestival in Cannes in volle gang is, brengt Mannenzaken in 7 delen een verhaal van Mick Boskamp uit 2001 over dit bijzondere gebeuren. Vandaag het slot. 

Op de foto: Boskamp in smoking op de rode loper van Cannes

In het eerste deel zag de schrijver vanuit het vliegtuig de Zuidfranse kust voor zich opdoemen. In deel twee blikte hij terug op een eerdere editie van het Festival, waarin hij danste met een porno-ster en werd rondgereden door een transseksueel. In deel drie nam hij je mee naar de boulevard van Cannes. In deel vier mijmerde hij over dat Cannes Cannes niet meer is. In deel vijf dacht hij te worden aangevallen in zijn hotelkamer, terwijl hij onder de douche stond. En in deel zes ziet hij Harvey Weinstein lunchen in Eden Rock.

Als ik me omdraai, zie ik een man in een rolstoel. Hij heeft een rood shirt aan. Hij vraagt aan me of ik acteur ben. Naar waarheid zeg ik dat ik mijn leven lang al acteer.

Het is tijd om terug naar Nederland te gaan, maar niet voordat hij een flashback krijgt en een stressvol avontuur van Cannes 2001 met de lezer deelt:

Ik zit op de eerste rij van de grote festivalbioscoop. Oftewel nekloge. De eerste momenten, als het zaallicht nog brandt, zijn erg spannend. Op het witte doek is te zien hoe buiten de laatste, belangrijke gasten over de rode loper lopen. Het zijn de sterren en de regisseur uit de film die we straks gaan zien en die meedoet aan de competitie om de Palm d’Or. Het zijn allen Japanners. Misschien heeft een en ander te maken met het feit dat we straks een Japanse film gaan zien.

De film start en al na enkele minuten begin ik te draaien op mijn stoel. Dit is een slecht teken. Na ongeveer een kwartier kan ik van de film geen chocola meer maken. Ik houd dit geen anderhalf uur meer vol. Na 20 minuten neem ik een besluit, waar ik al tien minuten lang over twijfel. Ik sta op en loop de zaal uit. Als ik buiten sta, haal ik een pakje sigaretten uit de binnenzak van mijn smoking. Ik zoek mijn aansteker. In geen zak te vinden.

Ik weet zeker dat ik mijn mooie Playboy aansteker nog in het restaurant had. En dan bedenk ik me dat ik in mijn bioscoopstoel op zoek ben gegaan naar kauwgom. De aansteker kan op dat moment op de grond zijn gevallen. Ik besluit om weer terug te gaan. Als ik bij de voorste rij stoelen ben aangekomen, zie ik een aantal rijen verderop de Japanse cast en regisseur zitten. Ze kijken niet meer naar het doek, maar naar mij. Ik knik beleefd en ga vervolgens op mijn knieën op zoek naar mijn aansteker. Hij ligt onder de stoel. Ik pak ‘m op en loop vervolgens, aanmerkelijk sneller dan de eerste keer, de bioscoopzaal uit. Weer buitengekomen steek ik met trillende hand een sigaret aan.

Nog nooit heeft een sigaret me zo goed gesmaakt. Ik zie dat er een enorme kegel as aan het uiteinde zit en op dat moment realiseer ik me dat ik op de beroemdste en meest vlekkeloze rode loper ter wereld sta. Twee gendarmes staan met hun ruggen naar me toe. Ik vang de as net op tijd op in mijn hand en voel opeens iets tegen mijn been aan. Als ik me omdraai, zie ik een man in een rolstoel. Hij heeft een rood shirt aan. Hij steekt zijn hand uit en ik geef hem de mijne, inclusief as. Hij vraagt aan me of ik acteur ben. Naar waarheid zeg ik dat ik mijn leven lang al acteer.

Hij haalt een opschrijfboekje tevoorschijn en neemt een interview met me af. Geen enkele vraag beantwoord ik met een leugen. Hij wil weten waar ik vandaan kom, of ik kinderen heb, etc. Hij vraagt Godzijdank niet naar de films waarin ik heb gespeeld. Nadat hij een foto van me heeft gemaakt, is het mijn beurt om een vraag te stellen. Ik vraag waarom hij geen smoking aan heeft, de verplichte outfit voor een Cannes-première. Hij wijst op zijn rolstoel en zegt: 'Dat zie je niet goed. Ik zit in een zwarte rolstoel met witte velgen.'

Ik bedenk het niet. Ik maak het mee. In Cannes.

Volgens de kenners is Burning van de veelgeprezen Koreaanse filmer Chang-Dong Lee een grote kanshebber om de Palme d'Or te winnen dit jaar. Hier is de trailer:

Deel dit artikel