Cannes is net een film (deel 6)

Entertainment

Cannes is net een film (deel 6)

Door -

Deel dit artikel

Omdat het filmfestival in Cannes in volle gang is, brengt Mannenzaken in 7 delen een verhaal van Mick Boskamp uit 2001 over dit bijzondere gebeuren. Vandaag aflevering 6. 

Op de foto jury-voorzitter van het filmfestival 2018, actrice Cate Blanchett

In het eerste deel zag de schrijver vanuit het vliegtuig de Zuidfranse kust voor zich opdoemen. In deel twee blikte hij terug op een eerdere editie van het Festival, waarin hij danste met een porno-ster en werd rondgereden door een transseksueel. In deel drie nam hij je mee naar de boulevard van Cannes. In deel vier mijmerde hij over dat Cannes Cannes niet meer is. En in deel vijf dacht hij te worden aangevallen in zijn hotelkamer, terwijl hij onder de douche stond.

Nu ik Harvey Weinstein zo in het echt zie zitten, voel ik zijn energie. En dat is geen prettige energie. 

Het was precies zoals ik gevreesd had en misschien wel nog erger, maar nu is alles voorbij. We kunnen gewoon weer ademhalen, want gekker wordt het toch niet meer. De dagen hierna zijn als een mooie, trage film van James Ivory. We lunchen op het terras van het exclusieve Eden Rock, waar Miramax baas Harvey Weinstein met een brede grijns op zijn gezicht nog zit na te genieten van de opzienbarende streek die hij een paar dagen hiervoor leverde. Omdat ‘Chocolat’ het niet zo goed had gedaan in Frankrijk, overhandigde Weinstein tijdens een gala-diner de prijs van ‘slechtste Miramax-distributie’ aan zijn Franse distributeur, dit tot grote verbijstering van de aanwezigen. Nu ik hem zo in het echt zie zitten, voel ik zijn energie. En dat is geen prettige energie. 

We bezoeken ’s avonds de voor VIPS gereserveerde club naast het hotel en komen tot de conclusie dat iedereen hier een ster is tot de toiletjuffrouw aan toe die zonder blikken of blozen 30 franse franken voor een pakje stimorol durft te vragen. We interviewen met zijn allen tegelijk de Franse actrice Virginie Ledoyen die op de vraag hoe het bevalt om zwanger te zijn, antwoordt dat ze er niet over wil praten en daarmee onbedoeld het idee geeft met een moetje te zijn opgezadeld (verder overigens een mooie en leuke jonge vrouw).

En dan is het weekend voorbij en gaan we weer terug naar Nederland, het land met een filmcultuur die qua stijl en klasse ongeveer te vergelijken is met de polonaise-kroeg aan de boulevard die dienst doet als Holland Filmhouse. In het vliegtuig terug, ergens boven Parijs, krullen opeens de tenen in mijn schoenen. Ik moet weer denken aan die momenten tijdens de filmpremière. Flashback...(wordt vervolgd)

In 2015 schokte de controversiële Franse regisseur Gaspar Noe het filmpubliek in Cannes met een ejaculatie in 3D. Tijdens dit festival gaat zijn nieuwste film Climax in première en misschien dat hij het overwegend rustige festival tot nu toe wat pit kan geven. Hieronder de trailer:

 

 

Deel dit artikel