Cannes is net een film (deel 1)

Entertainment

Cannes is net een film (deel 1)

Door -

Deel dit artikel

Vandaag begint het 71e Filmfestival van Cannes, een gebeuren dat al 71 jaar tot de verbeelding spreekt. Reden genoeg om iets speciaals te doen op MZ.

Op de foto Brigitte Bardot in Cannes eind jaren 50

Aan het begin van deze eeuw mocht ik me op uitnodiging van beauty-merk l'Oreal een lang weekend onder de filmsterren in Cannes begeven. Ik schreef er een verhaal over voor Playboy. Teruglezend is het een interessant tijdsbeeld. Langzaam kregen de theaters er een geduchte concurrent bij: internet. En Harvey Weinstein liep er nog steeds rond met een grote mond.

Toen mijn lieve kompaan Willem Schouten het verhaal las, zei hij: 'Dat moeten we tijdens het flmfestival in 7 delen brengen op Mannenzaken!'

Waaran akte. Hier is deel 1. Aan het slot brengen we steeds een trailer van een film die in première gaat in Cannes.

Dat bedankje aan haar was namelijk het intro voor de waarschuwing dat Cannes en ik een nogal merkwaardige relatie hebben... 

Het vliegtuig zet de landing in voor Nice en als ik uit het raampje naar buiten kijk, moet ik denken aan Steven Spielberg. Hij had dit als stock-materiaal zo willen filmen. Donkere, inktzwarte wolken hangen laag boven de Cote d’Azur. En daar boven probeert de ochtendzon zich een weg te banen om de stad die onder me ligt in een zee van spotlicht te zetten.

Naast me zit Nicole Gelissen van l’Oreal, het cosmetica-bedrijf dat de hoofdsponsor van het filmfestival van Cannes is. Nicole heeft een aantal montere vertegenwoordigers van de Nederlandse pers uitgenodigd voor een lang en buitengewoon gesoigneerd weekend, een korte werkvakantie, waarin welgeteld 15 minuten wordt gewerkt; een interview met L’Oreal ambassadrice Virginie Ledoyen, bekend van de onderwater-scene met Leonardo Dicaprio in the Beach. De rest wordt gevuld met allerlei zwaar vermoeiende zaken als zonnen, eten, feesten en sterren-spotten.

Ik bedank Nicole dat ik tot de uitverkorenen behoor. Ze knijpt zachtjes in mijn arm en zegt: “Het wordt volgens mij een heel leuk weekend met jullie!” Het komt er zo oprecht enthousiast uit dat ik geen roet in het eten wil gooien en besluit om te zwijgen. Dat bedankje aan haar was namelijk het intro voor de waarschuwing dat Cannes en ik een nogal merkwaardige relatie hebben...(wordt vervolgd)

De nieuwe Star Wars spin-off Han Solo: A Star Wars Story, geregisseerd door Ron Howard, draait op Cannes buiten de competitie om:

 

Deel dit artikel