Brief aan de 'moeder' onder de zangeressen

Entertainment

Brief aan de 'moeder' onder de zangeressen

Door -

Deel dit artikel

Lieve Elisa,

Mannenzaken heeft een traditie met het schrijven van open brieven aan mensen, die iedereen kent. Vandaag doorbreek ik die gewoonte door een open brief te schrijven aan jou, een voor het grote publiek nog relatief onbekende zangeres, en daar heb ik een verdomd goede reden voor.

Ergens eind 2016 hoorde ik voor het eerst een song van je. En ik was verbijsterd. Een paar weken daarvoor had ik van de uitstekende bassist, componist en producer Frederic Gervais een belletje gekregen dat hij bezig was met een project rond een Nederlandse zangeres. Het project heette Puur Project Mama, waarin liedjes over het moederschap de rode draad vormden. Die zangeres was jij en je haalde de inspiratie voor die songs enerzijds uit eigen ervaring en anderzijds uit de stories van mede-moeders, die werden uitgenodigd om hun verhaal te vertellen, waarna er een gerede kans bestond dat je er een lied over schreef.

Begrijp me niet verkeerd, ik behoor niet tot het type kerel dat met soortgenoten in de kroeg en in de kleedkamer vertoeft.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet stond te springen toen ik Frederic's relaas hoorde over het Mama-project. Begrijp me niet verkeerd, ik behoor niet tot het type kerel dat met soortgenoten in de kroeg en in de kleedkamer vertoeft en daar luidruchtig de Amstelbier-man zit uit te hangen, maar Puur Mama leek me weer de andere kant van het spectrum. Natuurlijk sta ik altijd open voor initiatieven en daarbij ken ik Frederic niet als iemand die zich met flauwekul bezighoudt. Op een dag stuurde hij me een track op van Puur Project Mama, getiteld Wanneer Morgen Vandaag Wordt, en ik wist niet wat ik hoorde.

 Ècht geraakt door de tekst

Om uit te leggen wat er met me gebeurde, moet je begrijpen dat ik vanaf het moment dat ik in 1964 verliefd werd op The Beatles tot het moment dat ik ruim 50 jaar later je lied hoorde een muziekman was, in de letterlijke en figuurlijke betekenis van het woord. Als ik een song beluister, dan word ik zo afgeleid door de sound dat ik de lyrics zelden tot nooit meekrijg. Dat betekent niet dat een zangstem me weinig zegt, integendeel zelfs. Maar ook hier geldt: het gaat me om het stemgeluid, dus niet om wat er gezongen wordt, maar hoe het gezongen wordt. Nu met jouw song werd ik misschien wel voor het eerst ècht geraakt door een tekst. Het was de manier waarop je het lied – over een moeder die naar haar slapende kindje kijkt en daar gedachtes bij vormt – zong, die mijn aandacht trok en vasthield.|

Jij stak je vinger op

De Amerikaanse pianist en componist Davey Nathan moet dat ook hebben gedacht toen hij als gast op de Music Fair 2017 in de Utrechtse Jaarbeurshallen op het podium een song met je deed, hij achter de piano en jij achter de microfoon. Als moderator/presentator had ik net een interview gedaan met de man die bekend is geworden als musical director van o.a. die Christina AguileraPatti LabelleBruno Mars en Mary J. Blige, toen hij aan de zaal vroeg wie met hem een song wilde doen. Jij stak je vinger op. Even later zag ik Davy piano spelen met een grote grijns op zijn gezicht. Na afloop zei hij tegen me: 'That girl is amazing!'

Er is geen betere timing

Dat vond ik ook. En dat vind ik nog steeds. Helemaal sinds vorige week toen ik jouw nieuwste song hoorde. Dit keer had je het Puur Mama-project even on hold gezet, om met een algemenere boodschap te komen. Er is geen betere timing om in de wereld waarin we leven met een lied te komen dat Onverschilligheid heet. En weer hang ik aan je lippen. Je zingt: 'Durf te gaan. Durf te staan, voor wat je waard bent. Hand in hand, zij aan zij. Je vind geen onverschilligheid bij mij.' De Indiase sitar-meester en leraar van o.a. George Harrison, Ravi Shankar zei ooit: 'Er is niets dat mensen zo kan verbinden als muziek.' Jij verbindt in tijden van onverschilligheid. En dat is ook waarom ik je deze open brief schrijf. In de hoop dat de lezer van Mannenzaken net zo begeistert raakt als ik van wat je te vertellen hebt. 
Ik wens je een groot en trouw publiek toe.

Onverschilligheid is te koop op iTunes en te beluisteren op Spotify.

Deel dit artikel