Bohemian Rhapsody - De beste terugblik van 2018

Entertainment

Bohemian Rhapsody - De beste terugblik van 2018

Door -

Deel dit artikel

Kan dat, een terugblik op een terugblik? Ja, dat kan op Mannenzaken. Want het is een terugblik op de beste terugblik van 2018: de laatste 20 minuten van de film Bohemian Rhapsody. Een majestueuze terugblik die ik door heel 2019 bij me zal dragen.

Na Mick’s tijdige waarschuwing op 16 mei 2018 op Mannenzaken, stond mijn agenda op scherp: première van Bohemian Rhapsody op 2 november 2018. Want die film wilde ik per se gaan zien. Niet omdat ik een verstokte Queen-fan ben, maar vanwege die luttele maar fascinerende seconden in de trailer waarin een onweerstaanbare verwijzing zat naar het optreden van Queen op LIVE AID.

“Het was uniek. Maar het was ook allemaal nogal braaf en voorspelbaar.”

Ik weet niet wat jullie op zaterdag 13 juli 1985 deden (laat het gerust even weten), maar in huize Schouten was het een drukte van belang. De videorecorder stond op scherp naast de tv, met een stapeltje alvast uitgepakte VHS-banden ernaast. De koppen van mijn cassettedeck waren gedemagnetiseerd en gereinigd. Ernaast een stapel verse TDK SA-C90 cassettes. En ikzelf stond ook op scherp. Ik was klaar voor ruim 16 uur livemuziek van de bovenste plank: LIVE AID.

Terwijl ik druk bezig was in mijn opnamekeukentje - want er mocht geen seconde worden gemist – bekroop me gedurende de middag tergend langzaam het gevoel dat er iets aan het geheel ontbrak. Want... de boel kwam maar niet écht lekker op gang in het Wembley-stadion. De ene na de andere topact deed zijn/haar/hun uiterste best voor het goede doel. Het was allemaal uniek. Maar het was ook allemaal nogal braaf en voorspelbaar.

Virtuoos gemonteerde terugblik

Totdat om 6.41 PM local time – om 19.41 uur in studio Schouten – Queen het podium betrad en vanaf de eerste pianoakkoorden van Bohemian Rhapsody de vlam in de pan sloeg. De ruim twintig minuten dat ze op het podium stonden zijn wat mij betreft de beste liveconcertminuten ooit. Het cassettebandje is jarenlang in de auto – de beste plek om ongegeneerd naar muziek te luisteren – met me meegereden. En nu in het Spotify/Tidal-tijdperk is de complete set keurig opgepoetst digitaal beschikbaar.

De film Bohemian Rhapsody werkt heel slim naar die LIVE AID-climax toe. En nu komt het moment dat ik de titel van dit stuk ga waarmaken... Op één nummer na – A crazy little thing called love – eindigt de film met een integrale, virtuoos gemonteerde terugblik op die magische ruim twintig minuten op Wembley. Je wordt op een overdonderende wijze van je stoel geblazen, zoals het alleen maar in de bioscoop kan. Een waarlijk majestueus gevoel. En dat mooie gevoel neem ik mee het jaar 2019 in. Omdat ik van 2019 een koninklijk mooi jaar ga maken. Samen met mijn eigen koningin, dat spreekt.

Deel dit artikel