Boekrecensie: Nova

Entertainment

Boekrecensie: Nova

Door -

Deel dit artikel

Het gebeurt gelukkig nog een paar keer per jaar. Dat je een van kaft tot kaft prachtig geschreven boek in handen krijgt. Dit is zo’n boek. Nova, van Daniël Samkalden. Het is zó goed, dat we het boek zelf, via een citaat afkomstig van pagina 121, de recensie hebben laten schrijven.

 

‘Het meisje keek pas op toen hij een barkruk naar zich toe schoof. Ze knikte afwezig, alsof zij daar zat om ongestoord te lezen en hij de taak had om dat mogelijk te maken. Thomas vroeg om koffie en een tosti. Het meisje zette hem een lichtblauwe mok voor, schonk hem vol vanuit de koffiekan, toverde een geprepareerde tosti tevoorschijn die ze in de toaster schoof en dook weer in haar boek, als een knikker die terugrolt in het kuiltje.'

‘Wel de rimpels, de verzakkingen en de couperose, maar niet de milde rijping door de jaren die gepasseerd waren.’

'Thomas keek haar geamuseerd na. Hij was het niet meer gewend om geen speciale behandeling te krijgen. Thuis maakte hij altijd wel een reactie los, hij was een bezienswaardigheid. Of mensen hem nu mochten of niet, ze deden altijd hun best. Hij klemde zijn beide handen stevig om de beker. Het bloed schoot met pijnlijke scheuten terug zijn vingertoppen in.

Tussen de flessen likeur door in de spiegelwand zag hij waar hij werkelijk stond. Een veertiger. Niet opvallend aantrekkelijk meer. Een verschijning zoals zovelen, met een haveloos lijf en een getekend gezicht, waar tegelijkertijd de volwassenheid in ontbrak. Wel de rimpels, de verzakkingen en de couperose, maar niet de milde rijping door de jaren die gepasseerd waren.

Het meisje las stoïcijns door. Ze was niet mooi, haar gezicht bestond uit losse fragmenten. En toch had ze iets begeerlijks. Iets elastisch en melkachtigs dat de jeugd als vanzelf met zich meebracht. Iets waar Thomas zomaar intens jaloers op was, omdat hij het zelf was kwijtgeraakt zonder waarschuwing en zonder dat hij het gemerkt had.

C’est ça, dacht hij. Het komt me niet meer aanwaaien. Prima. Eindelijk. Sinds lange tijd voelde hij weer iets wat op strijdbaarheid leek. Al kon het evengoed de blinde euforie zijn van de cafeïne die zijn lichaam in werd gepompt.’

 

Nova is een uitgave van De Bezige Bij

Luxe paperback | 288 pag. | € 19.99 | ISBN: 978 94 031 2280 9 | Ook verkrijgbaar als e-book

Deel dit artikel